USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині перепоховали останки бійців, загиблих у Другій світовій війні

27 Жовтня 2021 22:13
За десять кілометрів від Ковеля, неподалік села Мощена посеред лісу є цвинтар-меморіал. З часу його заснування тут перепоховали триста солдатів.

23 жовтня вічний спокій на цвинтарі знайшли душі ще сімнадцяти солдатів, які загинули в боях за місто, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Серед них єдиний ідентифікований – Михайло Матвєєв, молодший сержант родом з Росії. Загинув солдат у 1944 році. При ньому знайшли гільзу, в якій була записка з персональними даними. Пошуковці навіть знайшли його племінницю.

«Сьогодні ми перезахоронюємо сімнадцятьох військовослужбовців. Вдалося ідентифікувати лише одного, але з сімнадцяти один – це також великий плюс, – каже полковник, засновник пошукового загону «Відродження» Вадим Дорофєєнко. – Ми знайшли нащадків у Москві, але враховуючи нинішній стан речей, не маємо змоги передати останки».

Перепоховання останків воїнів відбулося з військовими почестями. І незадовго до дня визволення України від фашистських загарбників, який відзначають 28 жовтня.

Знаходить загиблих воїнів організація пошуковців, яку створив полковник Вадим Дорофєєнко. Чоловік згуртував довокла себе однодумців.

«Ми провели дослідження цієї висоти, підняли одного – і пішли, пішли. Місцеве населення давало підказки: там бачили, там трактор зачепив...» – пригадує, з чого усе починалося.

Пошуковці самотужки розчистили місце для цвинтаря у лісі, власноруч носили каміння та самі доглядають за могилами. Пошуки загиблих бійців наразі тривають.
Краєзнавці зазначають, що усі загиблі та не знайдені бійці значились як безвісти зниклі, що в ті часи вважалося зрадою, хоча вони до останнього боронили рідний край і загинули на полі бою. Тож подвиг кожного з них не можна знецінювати.

«Волинь під час Другої Світової війни втратила близько 250 тисяч населення, і ніхто достеменно не знає, скільки, – каже, почесний краєзнавець України Геннадій Гулько. – Але відомо, що довоєнна кількість населення Волині відновилася лише в кінці 70-х. Ось в чому була суть цієї війни, яку принесли на територію України нацисти: вони хотіли знищити частину населення, а частину залишити рабами».

Аби віддати останню шану загиблим, на цвинтар-меморіал приїхали кілька десятків волинян, представники влади та духовенства. Заступникголови Ковельської райради Андрій Броїло зазначив: війна не завершується доти, доки не поховають останнього загиблого воїна. Та закликав усіх присутніх допомагати пошуковцям і не забувати загиблих бійців.

Пошуковці зазначають: нині є велика проблема з так званими чорними археологами, які замість дбати про ідентифікацію давно загиблих людей та організовувати їхнє перепоховання і віддати останки воїнів рідним, думають, як зібрати артефакти й передати музеям за гроші.

Однак ці сімнадцять загиблих воїнів, яких знайшли пошуковці, нарешті знайдуть вічний спокій серед лісу, недалеко від місця, де й загинули. Їхні останки перепоховали, а представники духовенства відслужили заупокійну панахиду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
007 Показати IP 27 Жовтня 2021 23:44
Добру справу робите , молодці !!! В наших дідів , прадідів не було наших , ваших , усі були як браття і воювали до останнього з фашистами . А зараз як все круто помінялось ....
Мабуть Показати IP 28 Жовтня 2021 02:45
Не полковник, а підполковник.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus