USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині ухвалили резолюцію щодо польсько-українського конфлікту

11 Липня 2018 16:00
Науковці та краєзнавці Волинської, Рівненської, Львівської та Тернопільської областей зібралися в Луцьку для обговорення польсько-української конфлікту. Після обговорення учасники зустрічі ухвалили резолюцію щодо того, що українська влада має проявляти жорсткішу позицію, відстоюючи національні інтереси та запровадити національну програму збереження історичної пам’яті.

Круглий стіл «Волинь 43» відбувся в овальній залі обласної ради.

На початку зустрічі перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що обласна рада завжди займає жорстку позицію у відстоюванні національних інтересів й додав, що примирення варто здійснити, однак на партнерських засадах.

«Конфлікт навколо «Волинської трагедії» нагнітається зі сторони польських політиків. Ще за приїзду Президента України Леоніда Кучми на Волинь була запропонована формула, щоб попросити вибачення двом сторонам. Однак сусіди наші бачать це лише в односторонньому порядку. І черговий раз президент Польщі Анджей Дуда спотворив історичні факти, занизивши кількість загиблих українців у польсько-українському протистоянні. Тому ми повинні на це відреагувати», - наголосив Олександр Пирожик.

Зі слів кандидата психологічних наук, доцента, експерта із питань суспільної психології (Волинь) Олексія Колісника, проблема набула складності питання через низьку національну ідентичність українців.

«У світі поважають національну ідентичність – а це саме те, чого нам не вистачає. Усе тому, що в різні історичні часи це знищувалося як польською владою, так і радянською. А в Польщі національну ідентичність формували багато сотень років, тому у них і є така чітка позиція, і нам важко спілкуватися на рівних», - вважає Олексій Колісник.

Виступаючи, професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат історичних наук Микола Кучерепа запропонувавзвернутисядо вищого керівництва держави, аби розробити національну програму збереження історичної правди та розробити спільний план дій щодо співпраці з усіма сусідніми державами.


Питання примирення ускладнене тим, вважає доктор історичних наук, декан факультету історії та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки, Анатолій Шваб, що воно перейшло з площини пошуку історичної правди у політику.

«На сьогодні політизація неоднозначного конфлікту все більша, відбувається маніпуляція історичною пам’яті, і Польща на цьому грає у внутрішній політичній боротьбі. І поки тема Волині буде засобом боротьби в Польщі за електорат, то триватимуть ці непорозуміння. Уся суть польсько-українського конфлікту в тому, що коли постало питання національного відродження Польщі, то вони націоналізували військове формування «Армія Крайова», яка чинила злочини проти людяності, однак виступає різко проти того, щоб подібне робила в себе Україна щодо УПА.

На жаль в Україні немає єдиної політики щодо історичної пам’яті. Втім, я бачу, що вже певний рубікон перейдений, українська позиція в цьому напрямку стає жорсткіша ,й саме сильна позиція дасть нам шанс на історичну справедливість та примирення. І в майбутньому мають відбутися спільні ексгумації, фіксування жертв та чітке вказування, де були здійснені злочини і ким. У цьому потрібна підтримка держави та місцевої влади. Працюючи в цьому напрямку з позиції істориків, ми зможемо досягнути справжнього примирення», - наголосив Анатолій Шваб.


А для того, аби українців краще чули в світі, розповідає доктор історичних наук, професор СНУ імені Лесі Українки Оксана Каліщук, варто українські історичні книги перекладати іноземною.

«Діалог – це спілкування на рівних. Тому нам треба писати книги та перекладати їх на польську, англійську мови, як це роблять зі своєю літературою поляки. Це потрібно, щоб вийти з дискусії в обмеженому вузькому колі внутрішніх науковців. Лише одна назва буде зацікавлювати сусідів прочитати нашу позицію, вони захочуть знати, що ми про це говоримо. А це дасть змогу донести нашу думку до багатьох людей», - сказала Оксана Каліщук.

Літератор та дослідник Юрій Зелюк додав, що він підготував книгу про трагічні події польсько-українського конфлікту й варто було б на її основі виготовити фільм, як метод поширення історичної правди.

«Кремль профінансував польський фільм «Волинь», де спотворили історію та розпалили міжнаціональну ворожнечу. У мене є книга, де зібрані свідчення очевидців. Я неодноразово готував звернення про зйомки фільму у відповідь, який буде побудований на реальних фактах. Втім, цього не сталося, й впродовж трьох років влада віднікується. А такий проект побачили б мільйони», - розповів Юрій Зелюк.


Також учасники круглого столу наголосили, що термін «Волинська різня» - це антиукраїнське висловлювання без історичного підґрунтя, яке варто заборонити.

Насамкінець присутні ухвалили Резолюцію, короткий зміст: «Всупереч історичним фактам, на Україну намагаються покласти відповідальність за дії, які творила польська Армія Крайова та інші збройні формування на території Волині, які призвели до величезних жертв серед мирного населення; змусити українців відчувати комплекс провини за те, що вони боролися за власну державу проти різних окупантів на власній території, водночас приховати власні злочини, замовчати історичну правду про багаторічну польську окупацію, колонізацію українських земель. Як результат почастішали випадки нападів на українців у Польщі. Антиукраїнська пропаганда в Польщі з року в рік лише посилюється.

Польський президент дозволив собі спекулювати на жертвах минулого та висував нові звинувачення проти українців. Така поведінка є неприпустимою та вимагає жорсткої реакції з боку української влади.

Волинь є батьківщиною УПА – єдиної збройної сили українців другої світової війн, які стали на захист етнічних земель. ОУН і УПА завжди будуть для нас героями.

Вважаємо, що адекватною реакцією української влади на антиукраїнську пропаганду Польщі була б спроба законодавчо визнати факт окупації України Річчю Посполитою та закріпити за Армією Крайовою статус загарбника. Також вимагаємо законодавчо закріпити кримінальну відповідальність за публічне заперечення злочинів польських окупантів на території України. Лише тверда позиція української влади гарантує захист національних інтересів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
3 райх Показати IP 11 Липня 2018 16:32
Може тільки посміятись.
Анонім до 3 райх Показати IP 11 Липня 2018 16:34
по-справжньому сміється той, хто сміється останній. а ще не вечір
скептик Показати IP 11 Липня 2018 16:33
повністю погоджуючись із авторами висловлених пропозицій хочу висловити побажання, що слід було б більше публікувати в мережі інтернет історичні факти щодо подій 30-х, 40-х, 50-х років , які стосуються польсько-українських відносин, діяльності пілсудчиків, АК, батальйонів хлопських та ОУН-УПА. де історики, літератори, кінематографісти ? ДЕ МІНСТЕЦЬ врешті-решт ? я вже мовчу про абсолютно беззубу позицію міністерства закордонних справ, Верховної Ради та президента
Лучанин до скептик Показати IP 11 Липня 2018 16:44
Для чого публікації, коли є ще свідки тих подій. Розпитайте, то багато цікавого дізнаєтесь і тоді для вас фраза "волинська різня" не антиукраїнським висловлюванням, а буде точним відображенням тих подій. Потрібно вміти визнавати свої провини, тоді і життя буде кращим...
Житель до Лучанин Показати IP 11 Липня 2018 20:16
Я теж знаю свідків тих подій, і не треба тут розказувати казки. Було різне, але треба дивитись не з сторони поляків які досі рахують що то їх земля а з сторони українців тих часів, які захищали свою землю, ще раз наголошую СВОЮ, вони не до кого не прийшли, нідокого не вторглись, вони захищали свій дім, свою релігію і мову, від окупанта. А до тих пір поки поляки не визнають, що це була окупація, примусове ополячення і католизація українського населення, з ними взагалі нема про що говорити. За вашою логікою, согоднішня німеччина повинна поставити полякам притензії за те що поляки вбивали німців в 39 році. Німці рахували що прийшли до себе до дому на свої ісконні землі, то чому поляки воювали проти них і досі вважають що це була окупація.
скептик до Лучанин Показати IP 11 Липня 2018 21:27
розкажіть про це полякам. мені не треба свідків. родину моїх батьків пілсудчики вигнали зі свого будинку. добре що не вбили
Історик Показати IP 11 Липня 2018 19:47
біда в тім, що українська історична наука програє польській, і в кількісномі. і в якісному, вимірах, і в доказовій базі. Польські дослідники працюють послідовно, переслідуючи конкретну мету, наші рентгенують складну сторінку українсько-польських відносин з привязкою до дат і політичних віянь. Статистика братовбивчих акцій і хто скористався правом першої шлюбної ночі - це шлях в нікуди. Головний акцент повинен робитися на тому, як укріїнці і поляки, ставши заручниками гітлерівсько-сталінського режиму ( а саме він повинен нести головну відповідальність за десятки тисяч безневинних жертв з обох боків) допомагали один одному вижити у варфоломіївській ночі, зберігаючи християнські чесноти і любов до ближнього.
123 Показати IP 11 Липня 2018 21:34
Люблінський воєвода назвав візит гранта до Сагрині великою провокацією й готує позови у суд на голову спілки українців. Певне люблінський воєвода є агентом кремля. Справа зруйнованого памятника українським партизанам у Грушовіцах знов спушена на гальмах й оточена великою риторикою. Польский антиукраїнський закон досі чинний і ще чекає свого часу. Примирення
4 Показати IP 12 Липня 2018 10:13
Є інше питання.Виходить , що люди з низькою національною ідентичністю часто поважні і вишиті( тобто ще самі не зрозуміли ,хто вони є)зухвало намагаються ламати чужі устійнені ідентичності і ламати через коліно. Вони хочуть переплавити всі національності України в єдину- українську , на зразок совєтського народу , а так як самі себе толком не знають , то в них нічого не виходить , бо опоненти бачать їх пустоту. Був свідком як лезгину вперто втовкмачували ,що він українець й рядили у вишиванку , хоча він був проти. В школі українська мова на підручнику називається Рідна мова , а там вчаться не тільки українці. Шось тут явно не так
віктор Показати IP 12 Липня 2018 21:34
симетрична відповідь. АП хоч на якийсь кретив таки здатна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus