USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

На Волині віце-прем’єр вшанував жертв польсько-українського конфлікту

6 Липня 2018 13:41
Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович під час візиту на Волинь вшанували пам’ять жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни

Урочистості відбулися 6 липня біля пам’ятника загиблим у селі Рудка-Козинська Рожищенського району.

Для того, щоб вшанувати пам’ять про загиблих, прийшли їхні нащадки, односельці, представники влади та громадських організацій Волині. Дійство розпочалося з виконання гімну України та продовжилося літургією за жертвами польсько-українського конфлікту.

«Людство XX століття показує, наскільки знецінюється людське життя. Друга світова війна показала, як швидко можуть зникати люди, сім'ї, народи та населені пункти», - зазначив Павло Розенко.
Також він нагадав, що 9 липня до села Рудка-Козинська увірвалося 300 людей, серед яких німці та поляки.

«Вони вбивали людей та знищили близько 200 будинків, було розстріляно 17 людей. На жаль, Рудка-Козинська стала не останнім селом, адже знищили і чимало інших.

Ці події стали найтрагічнішими сторінками польсько-української історії. Наше покоління немає права повторювати ці помилки», - резюмував він.

Володимир В'ятрович наголосив, що під час Другої світової війни провокувалися конфлікти між поляками та українцями. Він зауважив, що вбивали як поляки, так і українці.

«Обидві сторони конфлікту не гребували використовувати третю сторону - нацистську Німеччину», - зазначив В'ятрович та закликав зберігати дружні стосунки між народами, адже «це - обов'язок нашого покоління».
Варто зазначити, що відповідно до неофіційної інформації 8 липня Президент Польщі Анджей Дуда і Президент України Петро Порошенко приїдуть до Луцька, аби взяти участь у заходах, приурочених до 75-ої річниці Волинської трагедії. Окрім того, Анджей Дуда планує відвідати на Волині декілька об’єктів, пов’язаних з україно-польською історією.

Довідково. Як зазначено в довідці УІНП, 9 липня 1943 року 300 озброєних людей, переважно поляків, які були на службі в німецькій поліції, за декілька годин спалили в селі Рудка-Козинська 70 господарств із понад 200 будинками. Також було розстріляно і спалено 17 людей. Одразу після Рудки-Козинської спалили село Сокіл, потім частково знищили села Доросині, Залісці, Любче, Тихотин, Башова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 6 Липня 2018 16:39
Не треба плутанини. Це не жертви укр-польського конфлікту - це жертви нацистів, в лавах яких служили в тому числі і поляки. У нацистів було багато каральних загонів укомлектованих місцевих населенням: поляками, українцями, росіянами, білорусами, ... Укр-польський конфлікт - це "волинська різня", коли представники УПА з власної ініціативи(а не з ініціативи нацистів) за різними оцінками знищили від 30 до 60 тис. мирного польського населення. Під гарячу руку потрапляли і українці.
Згоден Показати IP 6 Липня 2018 17:10
Білоруси ж не наголошують, що Хатинь палили в тому числі українські поліцаї.
Руденка Показати IP 6 Липня 2018 22:47
Меліть щось там про вину УПА. Я знаю від діда як загинув його батько 9 липня 1943. Пам'ятаю про цю трагедію без приїзду міністрів. І дітям своїм та внукам розповім справжню історію Волині. Історію про те як жили звичайні українці на Волині у пеклі між німцями, совєтами і поляками теж. І це головне... бо це правда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus