USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Нагадує фільм «Дюна»: в Англії знайшли стародавнього хижого черв'яка

26 Травня 2024 00:17
У Герефордширі (графство в Англії) вчені знайшли стародавнього черв’яка, який був м’ясоїдним хижаком та висовував свою горлянку, аби зловити та з’їсти здобич.

Про це пише The Independent.

Зазначається, що таку істоту назвали Radnorscolex latus. Її знайшли в занедбаному вікторіанському кар’єрі в селі Лейнтвардін біля валлійського кордону. Дослідники кажуть, що цей морський черв’як жив на морському дні приблизно 425 мільйонів років тому, коли регіон був під водою.

За даними аналізу, черв’як мав висувну горлянку, яка могла висуватися на морське дно, аби схопити здобич, яка захована в осаді.
Куратор відділу викопних членистоногих у Музеї доктор Річі Говард розповів, що Radnorscolex нагадує гігантських черв’яків з голлівудського блокбастера «Дюна».

Читати ще: Знайшли череп невідомого раніше виду людини. В чому його особливість

«Ми вважаємо, що вони не були надто вибагливими у виборі їжі і, швидше за все, просто засовували своє горло в багнюку і хапали все, що могли знайти. У цьому відношенні вони, безумовно, змушують вас думати про піщаних черв’яків у «Дюні», – зауважив він.
Попри те, що викопні рештки Radnorscolex було вперше виявлено сто років тому, технології були недостатньо розвинені, аби дозволити палеонтологам дослідити їх у всіх деталях.

Своєю чергою експерти з Музею природознавства у Лондоні використали найсучасніші методи візуалізації для того, аби проаналізувати рештки. Як виявилося, на голові у Radnorscolex були ряди гострих зубів і гачків, за допомогою яких він чіплявся за землю і тягнув своє тіло вперед, щоб пересуватися. Попри те, що це був хижак, аналіз показує, що істота виростала лише до 8 см завдовжки.

Науковці кажуть, що Radnorscolex належить до групи вимерлих червоподібних тварин, відомих як Palaeoscolecids, які повністю зникли приблизно 400 млн років тому через швидкі зміни клімату та рівня моря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus