USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«Найнебезпечніший дурень»: NYT пояснила, в якому становищі опинився Путін

11 Травня 2023 13:57
Диктатор Володимир Путін був упевнений, що зможе захопити Київ за три дні, але через рік його загнали в кут. Кремль розпочинав війну без плану Б.

Про це написав лауреат Пулітцерівської премії Томас Фрідман у колонці виданню The New York Times, передає Gordon.

«Тепер очевидно: він вірив, що зможе вальсом дійти до Києва, захопити його протягом тижня, призначити президентом лакея, засунути Україну собі в кишеню і покласти край будь-якому подальшому розширенню ЄС, НАТО чи західної культури в бік Росії. Тоді він би кинув свою тінь на всю Європу», – пише оглядач.

Він наголосив, що Путін завів себе в ситуацію, у якій він не може виграти, не може програти і не може зупинитися. Здобути контроль над усією Україною президент країни-агресора не може. Але водночас він не може дозволити собі зазнати поразки після того, як «витратив стільки російських життів і грошей».

За словами Фрідмана, через те, що Путін не має запасного плану, він вдався до «каральних, часто хаотичних ракетних обстрілів» українських міст і цивільної інфраструктури, перейшовши до війни на виснаження, сподіваючись, що йому вдасться «якось висмоктати достатньо крові з українців» і виснажити західних союзників Києва настільки, що вони віддадуть йому чималий шматок російськомовних регіонів на сході України. І це він міг би подати російському народові як перемогу.

«План Б Путіна полягає в тому, щоб замаскувати те, що план А провалився. Якби ця воєнна операція мала чесну назву, її б називали «Операція «Збережи моє обличчя». Що робить цю війну однією з найбожевільніших і найбезглуздіших воєн сучасності: лідер руйнує цивільну інфраструктуру іншої країни доти, доки вона не дасть йому достатнього прикриття, щоб приховати той факт, що він повівся, як повний дурень», – пише Фрідман.

Він зазначив, що Путін побоюється невдоволення війною всередині своєї країни і через це «зайшов так далеко» у війні, що готовий криміналізувати будь-яку форму інакомислення в Росії.

Фрідман наголосив, що майже 200 тис. ліквідованих окупантів – це значна кількість жертв навіть для такої великої країни, як РФ.

«Путін знає, що навіть, якщо він здобуде ще кілька кілометрів сходу України й утримає Крим, у ту хвилину, коли він зупинить цю війну, усі його люди вдадуться до жорсткої арифметики щодо його плану Б. І почнуть з операції віднімання», – вважає оглядач.

Він наголосив, що зараз неможливо передбачити наступний крок Путіна, і цей факт його дуже непокоїть.

На думку оглядача, Росію зупинять в Україні – незалежно від того, виграє вона чи програє – тільки тоді, коли таке рішення ухвалить Путін. Однак зараз, на думку Фрідмана, президент РФ усвідомлює провал свого плану А і зробить усе для розроблення плану Б, щоб виправдати «жахливі втрати» росіян у війні проти України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus