USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

НАЗК перевірить Волинську обласну раду в 2019 році

6 Грудня 2018 08:58
Співробітники НАЗК у 2019 році перевірять 34 органи влади. Серед «золотого» списку – топові відомства: ГПУ, СБУ, Рахункова палата. І ось серед них скромно, посередині переліку, з’явилася одна обласна рада - Волинська. Чим так впала в око аналітикам НАЗК саме ця облрада і саме в такій компанії – незрозуміло. Тим паче, що на Волині перевірка НАЗК проводилася уже цьогоріч в облдержадміністрації, а минулі роки жодну обласну раду відомство не перевіряло взагалі.

Так, наприкінці листопада НАЗК повідомило, що у 2019 році перевірку здійснять у 34 органах, зокрема, Генеральній прокуратурі, Національному банку, Службі безпеки України, Рахунковій палаті, Вищій раді правосуддя. Перевірять аж два міністерства, дев'ять служб і ще 18 відомств. У списку з’явилася і Волинська обласна рада.

У повідомленні НАЗК йдеться, що перевірки проводитимуться протягом січня-грудня 2019 року.
Перевірка Волинської обласної ради згідно з планом припала на червень 2019 року. Залишається загадкою, з якої причини аналітики Нацагентства обрали саме Волинь, адже до списку не потрапила жодна інша обласна, міська чи районна рада.
У 2018 році НАЗК уже навідувалося на Волинь. Тоді аналітики планово перевіряли посадовців облдержадміністрації. До списку також разом з Волинською ОДА входили Тлумацька міська рада Івано-Франківської області, Фурсівська сільська рада Київської області та Староушицька селищна рада Хмельницької області. А на доручення Прем'єр-міністра перевірили Житомирську ОДА, окремі РДА Житомирської області і Вінницьку ОДА з окремими РДА.

Роком раніше, у 2017-му, експерти НАЗК разом із Пенсійним фондом, Держлісагентством та низкою міністерств перевіряли лише Київську обласну державну адміністрацію та КМДА. Тобто двічі в одну область НАЗК ще ні разу не поверталося з перевірками. А на 2019 рік визначена лише одна місцева обласна рада в списку на перевірку - Волинська облрада.

«Основними завданнями перевірок є: визначення стану організації роботи щодо запобігання та виявлення корупції, встановлення можливих фактів порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», - інформують у відомстві.

Проте такий вибірковий підхід до перевірок, як мінімум, насторожує. Адже 2018 рік був багатий на корупційні скандали у радах різних рівнів, на які НАЗК не реагує. Давайте пригадаємо найгучніші з них.

Полтавщина: родовища нафти і газу віддали російському бізнесмену

У листопаді 2018-го депутати Полтавської обласної ради проголосували за надання 10 спецдозволів на видобуток нафти та газу ТОВ «Іст Юроуп Петролеум», компанії, що належить російському бізнесмену Павлу Фуксу. П’ятий рік в Україні точиться розпочата Росією війна, в 10 областях ввели військовий стан, але таке рішення обласної ради, схоже, є правильним. Адже перевірок на Полтавщину не засилають.

Одещина: депутат пропонував $500 тис хабара детективу НАБУ

Перевірки минули і Одеську обласну раду, депутат якої пропонував хабара в розмірі півмільйона доларів детективу НАБУ і якому оголосили про підозру.

Хабар, як стверджують у бюро, пропонувався в обмін за зняття арешту з рахунків приватного товариства, задіяного, за даними слідства, у корупційній схемі з заволодіння коштів бюджету Одеси.

Здавалось би, справа, підзвітна НАЗК, у них же «під носом», проте Одеська обласна рада – поза перевірками.

Херсонщина: вбивство Катерини Гандзюк

На жаль, жодних перевірок не передбачили і у Херсонській обласній раді, голову якої вважають причетним до вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Організатори спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк?» заявляють, що один із фігурантів справи нападу на Катерину Гандзюк, очільник Херсонської обласної ради Владислав Мангер намагається втекти з країни.

Проте, ймовірна причетність до зухвалого резонансного вбивства активістки, яку облили сірчаною кислотою, вочевидь, не достатньо вагома підстава.

Черкащина: олігарх Косюк купує вплив в області

«Курячому» олігарху Юрієві Косюку, вочевидь, виявилось мало «купленого» в Олега Ляшка осередка Радикальної партії – йому потрібна «своя людина» в облдержадміністрації та облраді. У грудні 2017 року Черкаська обласна рада звільнила з посади заступника голови облради радикала Вадима Гайовича, а у лютому 2018-го тимчасово виконувачем обов’язків голови було призначено раніше судимого топ-менеджера олігарха Юрія Косюка — Івана Івановича Полудня.

А людина Косюка, колишній голова Черкаської облради Олександр Вельбівець, згодом очолив Черкаську облдержадміністрацію. Проте, як повідомляє видання «Апостроф», прізвище нового керівника Черкаської області фактично не матиме значення. Справа в тому, що першу скрипку в регіоні буде грати народний депутат-мажоритарник, колишній член фракції Блок Петра Порошенка Владислав Голуб, який входить в орбіту того ж таки Юрія Косюка.

Проте такі відверто корупційні домовленості між депутатами, посадовцями та олігархом Косюком, схоже, не цікавлять НАЗК – жодних перевірок в Черкаській ОДА та облраді наступного року не буде.

Хмельницька область: голова взяв 33 тис. доларів хабара

Голову Полонської районної державної адміністрації Хмельницької області правоохоронці викрили на хабарі у розмірі 32 тис. 900 доларів. Відомо, що голова РДА вимагав від фермера зазначену суму за ухвалення розпорядження про затвердження технічної документації земельних ділянок загальною площею 94 га для ведення сільського господарства терміном на 10 років.

І, як ви вже здогадались, жодних перевірок в Полонській РДА з цього приводу проводити НАЗК найближчим часом не планує.

* * *

Включення Волинської обласної ради до переліку оранів влади, які перевірятимуть на предмет порушень ЗУ «Про запобігання корупції», може виявитися банальною демонстрацією сили і тиском на раду, представники якої критикують дії центральної гілки влади. Особливих незручностей пропрезидентським силам цей факт створює саме напередодні президентських та парламентських виборів.

Тому, схоже, перевіряти саме Волиньраду, а не десятки фактів корупції у радах різних рівнів в Україні, взялись саме через її склад. Адже умовна більшість Волиньради – опозиційні політсили, зокрема, «УКРОП», «Батьківщина» та «Свобода».

Прикро інше: НАЗК - орган, який був створений для того, аби боротись з корупцією та підвищити довіру до влади в Україні, на місцях цю довіру руйнує, оскільки його втягують в політичні розбірки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Кадри Показати IP 6 Грудня 2018 10:04
Перевіряючих треба любити !
Правда Показати IP 6 Грудня 2018 12:11
А Волинську митницю вже зараз "трусить" Генпрокуратура, Луцьк, Ковель, Ягодин...
Сусід Показати IP 6 Грудня 2018 17:14
Видно є чого боятися посадовцям облради якщо так злякалися перевірки :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus