USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

НАЗК перевіряє спосіб життя понад сотні військкомів

25 Липня 2023 14:24
Національне агентство з питань запобігання корупції розпочато 102 моніторинги способу життя військкомів. Загалом на такі перевірки внесено у базу 1800 керівників та заступників керівників Територіальних центрів комплектування.

Про це повідомив Українському радіо заступник голови НАЗК Артем Ситник.

«НАЗК ще до створення спеціальної комісії при Міноборони фокусувало увагу на тому, що це зона підвищеного ризику: військкомати займаються мобілізацією, є багато бажаючих уникнути мобілізації, і військкомати за певну винагороду можуть допомогти це зробити. Зараз ми сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників та заступників керівників ТЦК. Очевидно, що провести перевірки повністю усіх складно, тому ми будемо застосовувати ризикоорієнтований підхід і дивитися першочергово ті регіони, що мають найбільші ризики. Незабаром з’являться обґрунтовані висновки щодо наявності кримінальних правопорушень. На сьогодні, після попереднього аналізу матеріалів, розпочато 102 моніторинги способу життя, але ця цифра не є остаточною», – сказав він.

Читати ще: В Україні хочуть перевірити всі військкомати

Ситник пояснив, що моніторинг способу життя – це первинна перевірка, яка закінчується обґрунтованим висновком, а потім органи досудового розслідування вже більш детально з’ясовують самі обставини корупційної схеми. Тому, з його слів, прогнозувати точну кількість залучених до цих схем важко, це залежить не стільки від НАЗК, скільки від органів досудового розслідування.

«Процес моніторингу дуже прискорило б відновлення електронного декларування. Сподіваюсь, законопроєкт, поданий до Верховної Ради ще восени 2022 року, народні депутати розглянуть найближчим часом. Йдеться про обов’язкове декларування – коли особа, яка займає посаду з підвищеним корупційним ризиком, зобов’язана подати декларацію. Після відновлення декларування ми отримаємо ще один механізм проведення повних перевірок декларацій. Це буде значно продуктивніше, і ми набагато швидше отримаємо ті відповіді, які нас цікавлять», – наголосив заступник голови НАЗК.

Як додав, тим військовим, у яких виявлять порушення, загрожує відповідальність – позбавлення волі до 8 років, якщо говорити лише про незаконне збагачення. Якщо ж є вирок суду, то відповідно вирішується питання конфіскації майна та необґрунтованих активів на користь держави.

Нагадаємо ДБР 24 липня затримало колишнього начальника Одеського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Юрія Борисова, підозрюваного у незаконному збагаченні. Зокрема, НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього військкома на понад 188 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олег Показати IP 25 Липня 2023 15:52
Так звана первинна первірка буде поверховою. Будинок побачили, машину побачили...Все ок! Докопатись до реальної ситуації можуть тільки журналісти...
Бульба Показати IP 25 Липня 2023 16:12
Я не вірю в справедливість влади в цій країні!!
Володимир Показати IP 25 Липня 2023 17:30
Ще б перевіряючих з НАЗК хто б перевірив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus