USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Не вбивайте!» – нардепи і громада просять владу зберегти «Волиньторф»

20 Грудня 2018 13:33
Народні депутати, громада та працівники ДП «Волиньторф» просять владу не блокувати роботу підприємства, аби вони мали можливість працювати і годувати сім’ї в себе вдома, а не виїжджати на заробітки. Адже без виділення нових площ під розробку підприємство зупиниться вже навесні 2019 року.

Про це йшлося під час чергової сесії Волинської обласної ради.

Нагадаємо, тривалий час діяльність «Волиньторфу» ускладнена через те, що свого часу колишній голова Волинської ОДА Володимир Гунчик саботував накази про виділення нових земель підприємству для видобутку торфу. Окрім того, працівники ДП «Волиньторф» занепокоєні можливістю приватизації підприємства.

У випадку, якщо «Волиньторфу» не виділять земель для видобутку, державне підприємство протягом трьох місяців може повністю припинити свою діяльність. У зв’язку з цим постане питання забезпечення паливом більшості комунальних установ області. Також без роботи ризикують залишитися 400 осіб.

Тим часом голова Волинської ОДА Олександр Савченко 11 грудня вирішив направити на ДП «Волиньторф» правоохоронців з перевіркою, водночас запевнивши, що робитиме все для того, щоб підприємство працювало надалі і не зупинялося.

Під час сесійного засідання 20 грудня Савченко зазначив, при перевірці діяльності ДП «Волиньторф» помітили порушення в умовах організації праці. Тоді, з його слів, довірились керівництву підприємства, яке пообіцяло усунути порушення. Проте, зі слів Савченка, ситуація не вирішилась.

«Я вдячний депутатам Вітіву, Столяру та Імберовському, які звернули мою увагу на ситуацію на підприємстві. Я зрозумів, як то кажуть в фільмі, що я - «лопух», не бачив ситуації повністю», - зазначив Савченко.
Підприємство, з його слів, має низку проблем. Зокрема, обладнання зношене на 70-80%, проте коштів на його модернізацію не виділяють.

Також голову ОДА здивувало підняття заробітної плати колективу. Адже з 2017 по 2018 рік зарплатний фонд зріс з 17 до 28 мільйонів гривень. На думку Савченка, таке збільшення зарплати не вмотивоване.

«Працівники отримують майже стільки, скільки директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик. Це в районі 12-13 тисяч гривень на місяць», - повідомив Савченко.

Депутат Костянтин Зінкевич поцікавився, чому не можна дати дозвіл на розробку площ, проте з приписом щодо ліквідації порушень умов праці, якщо такі є.

«Щоб не виникало підозр, що в цьому (блокування виділення земель під видобуток, - ВН) є політичний підтекст», - пояснив Зінкевич. У відповідь Савченко заявив, що це не відноситься до його компетенції.

Як повідомив очільник «Волиньторфу» Іван Киричик, один з заводів через відсутність сировини та площ вже навесні припинить роботу. А якщо зменшувати обсяги виробництва, то це потягне за собою скорочення працівників.
Через зміни в оподаткуванні держпідприємство, зі слів Киричика, залишається без оборотних коштів, які самі ж заробляє. Так, з заробленої гривні на підприємстві залишається лише 7 копійок – все інше йде в бюджет.

Нардеп Ірина Констанкевич під час сесійного засідання наголосила, що в Україні лише 2 прибуткових торф’яних підприємств: «Волиньторф» і «Рівнеторф». На думку нардепа, торф’яну галузь навмисно знищують, аби олігархи могли і далі заробляти на енергоносіях та високих тарифах для населення. Зокрема, йдеться про обленерго Дмитра Фірташа та схему «Роттердам+» Ріната Ахметова.

«Це підприємство прибуткове, бюджетоутворююче, наповнює бюджет новоствореної Прилісненської ОТГ. Як говорив Єжи Лєц, «кажуть «воно мертве». І вбивають його», - заявила про знищення галузі парламентар.
Волинський нардеп Юрій Савчук підтримав колегу та додав, що йдеться не тільки про знищення прибуткового підприємства, але й втрату робочих місць. Також нагадав, що Україні варто було б переймати закордонний досвід. Зокрема, в Європі торф використовують як альтернативне джерело палива, спалюючи по зеленому тарифу.
Зрештою, депутати Волиньради звернулися до Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції щодо критичної ситуації, яка склалася на державному підприємстві «Волиньторф», через загрозу припинення господарської діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ОДА Показати IP 20 Грудня 2018 14:09
Той аморальний старий Гунчик, як йому не соромно....
К.лучанин Показати IP 20 Грудня 2018 14:23
Питання саме в тому, що людей підсадили на газ з високими тарифами, а альтернативи свідомо олігархи не залишають. Це є злочином проти народу! Я це давно побачив. Коли в нас була грубка та плита, то я весь час до 80-х років купував торфобрикет і я ніякої залежності від газу не відчував і взимку в хаті було +24 С лише Для газової плити купував балонний газ. Тепер мені треба знайти рішення ,щоб відмовитись від чортового газу для опалення бо по грах я не потягну.
Ганьба Показати IP 20 Грудня 2018 15:53
Допоки до влади не прийде господарник толку не буде. На жаль ні гунчик і ні савченко ними не стали..Савченко заявляє що нічого не відноситься до його компетенції то постає питання , що він там робить? Протирає штани чи "ставить палки в колеса"?
колян Показати IP 20 Грудня 2018 16:41
А, що дійсно працівники отримують 10-15 тисяч грн. Агов місцеві підтвердіть базар савченка.
К.лучанин до колян Показати IP 20 Грудня 2018 20:21
Чудний ти КОЛЯН, оглянись назад! В доларах це 350-500. В 2007-2008 долар був по 5грн. В мене з/п була 500 доларів. 10-15т.грн. це не є велика з/п, але нормальна. Ця нинішня влада гривню опустила і ціни підняла. Ти КОЛЯН з/п рахуй в доларах і тоді зрозумієш владний лохотрон. В ПОЛЬЩІ люди на заробітках мають в 2 рази більшу платню . Скоро в УКРАЇНІ взагалі не буде кому робити. Молодь не дурна вона втікає за бугор що щось заробити.
1234 Показати IP 20 Грудня 2018 20:01
Як на мене було перспективне (і експортне, враховуючи те, що Європа переходить на альтернативні види опалення) підприємство, допоки фпг «Континіум» не наклало на нього око... А Савченко ім в цьому допомагає... Але ж це тільки до виборів, якщо Порошенко не буде президентом, Савченка тут не буде... І все буде ок!)
колян до К.лучанин Показати IP 21 Грудня 2018 00:44
Все те, що ти пишеш про курс долара, зарплату в Польщі і т.д., я й сам розумію. Але то в Польщі, і то було колись(2005-2008). Я про те, що в селі на Волині та й взагалі в Україні, 10-15 тис. непогана зарплата. Особливо, якщо з сім"ї кілька осіб працює на цьому заводі. Такі заводи потрібно підтримувати тим більше, що він державний дає роботу 4 сотням місцевих. А таких як гунчик і савченко в польщу на збір борувки. Хоча поляк їх на другий день пожене - криворуких бездарів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus