USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Савченко направляє на «Волиньторф» перевірки, підприємство – на межі виживання

11 Грудня 2018 19:55
Голова Волинської ОДА Олександр Савченко вирішив направити на ДП «Волиньторф» правоохоронців з перевіркою, водночас запевнивши, що робитиме все для того, щоб підприємство працювало надалі і не зупинялося.

Про це йшлося під час наради голови облдержадміністрації щодо роботи ДП «Волиньторф» 11 грудня.

Нагадаємо, звернення Маневицького торфозаводу філіалу ДП «Волиньторф» розглядали під час спільного засідання постійних комісій Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів та депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією.

Тривалий час діяльність «Волиньторфу» ускладнена через те, що свого часу колишній голова Волинської ОДА Володимир Гунчик саботував накази про виділення нових земель підприємству для видобутку торфу. Окрім того, працівники ДП «Волиньторф» занепокоєні можливістю приватизації підприємства.

У випадку, якщо «Волиньторфу» не виділять земель для видобутку, державне підприємство протягом трьох місяців може повністю припинити свою діяльність. У зв’язку з цим постане питання забезпечення паливом більшості комунальних установ області. Також без роботи ризикують залишитися 400 осіб.

Директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик розповів, що у складі підприємства працюють два торфозаводи загальною потужністю 120 тисяч тонн торфобрикетів на рік.

Разом з тим, важливим є питання виробничих потужностей з видобутку торфу. Зі 144 гектарів замість необхідних 390, наступного року зможуть виробити лише 57 тисяч тонн торфобрикетів. На ліцензованих площах, які є в підприємства, запаси торфу становлять 4,9 мільйона тонн. Площа ділянок в межах ліцензії становить 1609 гектарів, 690 з яких відпрацьовані. В межах відводу на Маневицькому торфобрикетному заводі практично вичерпані запаси торфу. Заготовлені цьогоріч 236 тисяч тонн сировини забезпечать роботу підприємства в міжсезонний період, але вичерпання запасів на Маневицькому торфобрикетному заводі не дозволить наступного року розпочати сезон видобутку.
Він зауважив, що роками не вирішуються питання з отриманням нових площ для видобутку торфу. Навіть якщо вдасться отримати 76 гектарів, розпочати видобуток на цих ділянках зможуть за два роки, адже наразі вони вкриті лісом – корчування дерев та облаштування під’їздів для техніки потребуватиме часу і коштів.

На зауваження голови ОДА Олександра Савченка про те, що «Волиньторф» видобув цього року понад 200 тисяч тонн сировини за потужностей 120 тисяч тонн Іван Киричик відповів, що для виготовлення тонни торфобрикету необхідно 1,78 тонни сировини.

Виконувач обов’язків директора департаменту економіки та європейської інтеграції волинської ОДА Андрій Ткачук розповів, що на підприємстві працюють 416 працівників, середня зарплата становить 13,9 тисячі гривень, підприємство є прибутковим, але щороку прибутковість зменшується. За 9 місяців цього року воно отримали 2,484 мільйона гривень прибутків, загальні витрати збільшилися на 44%. Також він заявляв про відсутність прозорості закупівель підприємства.

Своєю чергою, голова ОДА стверджував про факти буцімто неефективних управлінських дій на підприємстві, непродуктивні витрати, зношеність фондів від 72 до 90%, «рабські умови праці» тощо.
Генеральний директор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук зауважив, що говорячи про прибутки, не звертають увагу на те, що понад 80% прибутку підприємств змушене віддавати державі і може розпоряджатися лише невеликою частиною прибутку. Основні фонди справді дуже зношені, але показники зарплат і умови праці на підприємстві лишаються нормальними. Також підприємство платить податки як в державний, так і в місцеві бюджети. Він відзначив, що підприємство відвідували різноманітні іноземні делегації.

Директор Маневицького торфобрикетного заводу Володимир Щербачук зазначив, що спеціалісти підприємства дослідили запаси торфу і можливості осушення площ неподалік від Маневич. За 5 кілометрів від селища є масив площею 200 гектарів у приватній власності, паї, що були викуплені одним з приватних підприємств, щоб видобувати там бурштин. Він пропонував голові ОДА переговорити з представниками цього підприємства щодо вказаної ділянки.

Однак Олександр Савченко категорично відмовився, сказавши: «там, де прозвучало слово бурштин, я не хочу говорити далі» та стверджував, що не дозволить, аби на Волині був місячний пейзаж, як на Рівненщині чи Житомирщині.
Голова облдержадміністрації повідомив, що звертатиметься в центральні органи влади та направлятиме звернення правоохоронцям про суцільну перевірку діяльності ДП «Волиньторф». За результатами перевірки голова ОДА обіцяє надати подання прем’єр-міністру про оцінку діяльності керівництва ДП «Волиньторф» та державного концерну «Укрторф». Також він дасть доручення провести перевірку стану охорони праці на всіх підприємствах ДП «Волиньторф». Після цього він обіцяє добиватися прозорості в роботі підприємства та працювати над тим, щоб врятувати заводи.

Своєю чергою, Андрій Озерчук зауважив, що якщо у голови ОДА є сумніви щодо роботи підприємства, він може направити туди свого профільного заступника. Він подякував за те, що роботу підприємства не зупинятимуть та зазначив, що звертатися в правоохоронні органи – право голови облдержадміністрації. Він висловив сподівання, що після перевірок зберуть комісію. Також гендиректор «Укрторфу» наголосив, що 30% покладів торфу України розташовані на території Волині і він є альтернативою газу і вугіллю, були моменти, коли видобувати 2 тисячі тонн вугілля, а в цей час виготовляли 10 тисяч тонн торфобрикетів, попри те, що держава повністю фінансує шахтарів і зовсім не фінансує «Волиньторф». Він закликав голову ОДА зробити все для того, щоб підприємство працювало. Щодо рекультивації, він повідомив, що вивчали досвід Латвії, Фінляндії та Естонії, де землі після видобування торфу заливають водою і торф відновлюється.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
1 Показати IP 12 Грудня 2018 09:17
Як Савченка перевірку направити щоб ефективність роботи перевірив?
Навуходоносор Показати IP 12 Грудня 2018 13:16
Предприятие занимается полезнейшим для страны делом - добычей энергоносителей, дефицит которых будет только расти. Но за это его коллектив может остаться без работы! Парадокс! Давно пора извлечь из исторических архивов и реанимировать на свет божий такое понятие как "враг народа". Этим термином при тоталитарном прошлом называли всех неугодных режиму. Сейчас это слово надо взять на вооружение и называть так всех тех, кто разваливает страну и способствует обнищанию народа. Мало того, это понятие надо закрепить законодательно в УК страны и сажать, сажать, сажать... А всех "врагов народа" отправлять на торфоразработки под Маневичи сроком на "четвертак" без права переписки и права получения посылок из дома. Форма одежда для всех "враго"в одинаковая: черная фуфайка, высокие резиновые сапоги и черная "кепка - пидерка" (так их на зонах называют), на которой спереди пришита ленточка с указанием Ф.И.О. и статьи УК. Питание - суп со щавелем три раза в день (щавель в лесу зека должны сами заготавливать), без картошки, сон по 6 часов в сутки, помещение - неотапливаемый барак. Надзирателей будет найти легко - весь коллектив маневичского предприятия запишется.
O_o? Показати IP 14 Грудня 2018 17:19
Для Савченка Закон України "Про основні засади державного нагляду контролю" не існує? В статті 6 Закону чітко визначені підстави для позапланової перевірки, і доручення голови ОДА не є підставою для перевірки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus