USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Луцьк. Нескінченна комунальна історія

19 Вересня 2011 09:45
Житлово-комунальне господарство. Вічна історія з дірявими дахами, заплаканими трубами в підвалах та засміченими сходовими майданчиками. Попри оптимістичну браваду офіційних повідомлень, що стан комуналки день у день поліпшується, пацієнт є радше мертвим, аніж живим.

Особливо гостро лучани відчувають це взимку, коли мінусова температура за вікном не питає, чи мало ЖКП кошти на заміну розбитої шибки в під’їзді. Або коли лютий мороз змушує підніматися о третій ночі і з паяльною лампою йти в підвал розігрівати труби водопостачання, щоб не полопали.

Тому ми вирішили поглянути, як насправді готується до осінньо-зимового періоду комунальне господарство Луцька. Заодно мали нагоду побачити, як працює у міській раді Закон України «Про доступ до публічної інформації». Мусимо визнати, що обидва результати виявилися невтішними.

Безгосподарність службового користування

19 серпня 2011 року міський голова Луцька Микола Романюк підписав розпорядження № 382 «Про організацію перевірки надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій товариством з обмеженою відповідальністю «М.Ж.К.».

У цьому розпорядженні йдеться про створення робочої групи, що мала б до 26 серпня перевірити якість надання послуг, а до 30 серпня поінформувати міського голову про результати перевірки.

Розпорядження було зроблене «з метою визначення готовності житлового фонду, який утримується товариством з обмеженою відповідальністю «М.Ж.К.» до експлуатації в осінньо-зимовий період 2011–2012 років, враховуючи звернення громадян про незадовільний технічний стан будинків».

31 серпня 2011 року, згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації», на адресу міського голови ми скерували офіційний запит із проханням надати результати цієї перевірки.

7 вересня надійшла відповідь за підписом заступника міського голови Лариси Соколовської, з якої ми дізналися всього-на-всього про те, що робоча група міської ради вибірково обстежила житлові будинки, які обслуговує товариство, і за результатами перевірки підготувала рекомендації.

А звіт директора ТзОВ «М.Ж.К.» буде заслухано на засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради у жовтні 2011 року, після чого з його текстом ми зможемо ознайомитися на офіційному сайті Луцької міської ради ( www.lutsk.ua).

Згідно з п. 5 частини 1 ст. 24 Закону України «Про доступ до публічної інформації», надання або оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації є порушенням законодавства. Згідно зі ст. 22 цього ж Закону, відповідь розпорядника інформації про те, що інформацію запитувач може отримати із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Проте, як розповіла начальник відділу реформування житлово-комунального господарства та економічного аналізу департаменту житлово-комунального господарства Ірина Назарук, яка також входила до робочої групи з перевірки «М.Ж.К.», кожен член групи подав свої висновки її голові – Ларисі Соколовській. Після розгляду цих висновків сформують єдиний документ, який і буде затверджено на виконкомі.

Тому, на думку Назарук, поки що ця інформація є службовою і не підпадає під дію Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Осінньо-зимова казка

23 серпня ми самостійно обійшли кілька будинків, які обслуговує «М.Ж.К.», і відзняли ступінь готовності житлового фонду до осінньо-зимового періоду.
На фото - окремі з результатів цього огляду.

На фото: три хомути на 1 погонному метрі гнилих труб у підвалі будинку на Молоді, 1

На фото: невеличке озерце із каналізаційних стоків у підвалі будинку на Соборності, 37

На фото: на трубах, по яких тече гаряча вода, немає теплоізоляції:
У підвалі будинку на Соборності, 37



У підвалі будинку на Молоді 1а

У підвалі будинку на Молоді 9а

У підвалі будинку на Молоді 23

На фото: на трубах у підвалі на Молоді, 13а та 17а гріються безхатьки



ДИВИТИСЯ БІЛЬШЕ ФОТО

Як розповідає Микола Іванович, власник квартири на Молоді, 1, їхньому будинку вже 34 роки. І за цей час капітального ремонту ані фасаду, ані внутрішньобудинкових комунікацій не проводили.

– Влітку в підвалі каналізація три дні протікала, у під’їзд годі було зайти, – бідкається його сусідка Марія Степанівна. – А коли мене затопили сусіди, то дві години не могли перекрити воду, бо в підвалі на трубах вентилів нема! Щоб у нашому будинку воду перекрити, треба три сусідні будинки відключати від водопостачання.

– У підвалі є труба, – додає Микола Іванович, – яка на півтора погонного метра чотири рази хомутами залатана, та й ті прокапують!

Не задоволена послугами товариства «М.Ж.К.», що обслуговує будинок на Соборності, 38, й Ольга Богданівна:

– Нічого не робиться для людей. За що ми тільки гроші платимо?

Думка комунальника

Директор «М.Ж.К.» Валерій Ковалюк стверджує, що підприємство якісно надає житлово-комунальні послуги.

А те, що ще не вдалося зробити до початку опалювального сезону, неодмінно буде зроблено найближчим часом.

З приводу труби, яка прокапує у підвалі на Молоді, 1, Ковалюк запевняє, що її відремонтували того самого дня, коли надійшла заявка.

Окрім того,Ковалюк заявив, що увага журналіста до роботи «М.Ж.К.» - не більш ніж "замовленням".

– Чому ви вибрали саме ці будинки? А тому, що там мали намір створити ОСББ. Вам їх замовили перевірити, – заявив автору Валерій Ковалюк.

Комунальна арифметика

Як розповідає голова ОСББ «Біном» Юлія Сабатюк, торік будинок на проспекті Перемоги, 10 не тільки термомодернізували, а й капітально відремонтували.

Зокрема, у підвалі 144-квартирного будинку замінили труби гарячого і холодного водопостачання, циркуляційні крани, засувки, провели термоізоляцію труб гарячого водо- та теплопостачання, освітили підвальні приміщення (див. фото).






На ці роботи було витрачено 105 тисяч гривень. Ще 150 тисяч гривень пішло на капітальний ремонт даху. У 50 тисяч гривень обійшовся ремонт чотирьох під’їздів будинку.

Загалом на те, щоб впорядкувати технічний стан будинку, знадобилося 305 тисяч гривень.

На перший догляд ця сума є непідйомною для будь-якого ОСББ чи ЖКП. Проте візьмімо для прикладу 144-квартирний будинок, наприклад, на Молоді, 23 чи на Соборності, 38.

Його загальна площа становить близько 8,5 тисячі квадратних метрів. За період з 2005 року до сьогодні мешканці заплатили би близько 700 тисяч гривень за утримання будинку (0,91 грн/кв. м – до 2010 року, 1,4 грн – з 2010 року).

На заробітну плату робітників та адміністративного персоналу нехай пішло б тисяч 400 гривень (про цю цифру – далі).

Отже, на балансі організації, що обслуговує такий будинок, мало би лишитися 300 тисяч гривень, за які, як бачимо, можна капітально відремонтувати будинок.
Проте стан будинків, які обслуговують ЖЕКи, далекий від того, що можуть зробити самі мешканці, створивши ОСББ.

Про що воліють мовчати комунальні чиновники

Автор цієї статті звернувся до Луцької міської ради зі ще одним інформаційним запитом - й отримав чергову відписку. Запит стосувався розрахунків вартості послуг, що включені до тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Для невтаємничених зауважимо, що в Луцьку плата за утримання будинку складається з вартості 11 послуг, які надають (або не надають) споживачеві. Йдеться про прибирання прибудинкової території, сходових майданчиків, підвалів і технічних поверхів, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем загального користування, дератизацію, дезінсекцію, обслуговування димовентиляційних каналів, поточний ремонт конструктивних елементів, освітлення місць загального користування, технічне обслуговування ліфтів та їх енергопостачання.

До 2010 року діяв єдиний тариф для всіх жителів міста. Проте ще в постанові Кабміну № 560 від 12 липня 2005 року було вказано, що «розмір тарифів (нормативних витрат, пов’язаних з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій) визначається по кожному будинку окремо, залежно від кількісних показників фактичного надання послуг». Тому 2010 року житлово-комунальні підприємства міста ініціювали обговорення нових тарифів з мешканцями будинків.

Часто ці громадські обговорення мали формальний характер, але вже з початку 2010 року Луцький виконком почав затверджувати диференційовані тарифи на утримання будинків.

У відповіді заступника міського голови Лариси Соколовської на наш інформаційний запит є посилання на порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених постановою Кабміну № 560 від 12 липня 2005 року.

Проте в цій постанові йдеться лише про формульний розрахунок зазначених послуг. А ось конкретних цифр, які можна було б підставити в ці формули, щоб зробити власні висновки, нам так і не надали.

Однак авторові вдалося отримати кошторис видатків одного луцького ЖКП, що дозволяє приблизно уявити, на що витрачають гроші мешканців квартир.

Отож, основні статті витрат ЖКП – це зарплати робітникам, матеріали для забезпечення їх роботи, пально-мастильні матеріали, роботи і послуги сторонніх організацій, накладні витрати, податки та інші видатки. Якщо взяти видатки у процентному співвідношенні, то витрати житлово-комунального підприємства виглядатимуть приблизно так:

Зарплата з нарахуваннями - 55%
(в тому числі зарплата робітникам - 40%, зарплата АУП, майстрам - 15%)

Роботи і послуги сторонніх організацій - 22%
Податки - 13%
Накладні витрати (без з/п АУП, майстрів) - 6,4%
Матеріали - 2,5%
Пально-мастильні матеріали - 1%
Інші витрати - 0,1%

Отож, як бачимо, левову частку квартплати (55%) з’їдає заробітна плата прибиральниць, двірників, майстрів, бухгалтерів, директора ЖЕКу та його секретарки, водіїв тощо.

Ще 22% перераховують стороннім організаціям – «Волиньобленерго», «Волиньліфту», «Луцькводоканалу», «Луцьктеплу», дезстанції – за дератизацію та дезінсекцію тощо.

Ще 13% йде на податки й обов’язкові збори (ПДВ, земельний податок, податок на прибуток тощо), а 6% – на накладні витрати (без урахування з/п адміністративно-управлінського персоналу та апарату управління виробництвом). Сюди віднесемо й комунальні послуги, послуги зв’язку та амортизацію фондів, канцтовари, банківські послуги і таке інше.

І ось лише 2,5% з тих коштів, які мешканці сплачують за утримання будинку, йде на матеріали для його ремонту та обслуговування!

Як показує досвід, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у більш вигідному становищі.

Так, згідно з законодавством, ОСББ не сплачують податку на прибуток із внесків, коштів або майна, які надходять для забезпечення потреб їхньої основної діяльності.

Також ОСББ не сплачує ПДВ, адже не продає свої роботи та послуги, а є замовником на ринку житлово-комунальних послуг і сплачує ПДВ у складі вартості товарів (робіт, послуг), що надають об’єднанню сторонні організації.

Як зазначає голова ОСББ «Колізей Плюс» Валентина Семенюк, об’єднання співвласників вони створили 2009 року. І за цей час на рахунках організації нагромадилося 35 тисяч гривень, навіть попри те, що не всі мешканці своєчасно розраховуються за надані послуги (борг становить ще 30 тисяч).
На фото: двір будинку ОСББ «Колізей Плюс»

Коштів вистачає і на оплату праці двірника та прибиральниці, і на встановлення лавочок, дитячого майданчика, і на поточний ремонт будинку.

* * *

Звісно, стверджувати, що луцькі комунальники геть нічого не роблять - неправильно. Зрештою кожен лучанин, який мешкає в багатоповерхівці, має і може звернути пильну увагу: чи не забули ті, хто обслуговує його будинок, що він стоїть не просто на землі, а має підвал, який треба доглядати? чи не забули вони, що на носі зима, а за тепло люди змушені платити не малі гроші? і чи справді сподіватися на милість ЖКП - єдиний вихід?..

Андрій ЛУЧИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Юлія Показати IP 19 Вересня 2011 10:05
За все згідна, окрім сміття і побитих шибок у під'їздах. Де живемо, там і смітимо. Ніхто у власній квартирі не викидає сміття де прийдеться та не б'є вікон. От і навчіть себе, в першу чергу, своїх дітей культурі. Тоді і плакатись будете менше. А то заходиш в окремі під'їзди, як в гадюшник. А винні хто - комунальники, а цікавились яка платня у двірника, чи в прибиральниці? Чи буде та прибиральниця вигрібати ваше г....
Знаючий Показати IP 19 Вересня 2011 10:33
Ковалюк (приватне підприємство) за допомогою Соколовської монополізував комунальний ринок ліфтів ("Волиньліфт"), озеленення (увесь тендер) та будинків міста. У нього із 40 записаних двірників працює 7. Рештою грошей ділиться з міським начальством. А тому міська влада буде робити усе щоб не дати нікому привести в тих будинках порядок. Навіть через кров.
555 Показати IP 19 Вересня 2011 10:42
Скоро будинки заваляться з такими господарями, і за ці "якісні послуги" ми платимо! Ганьба.
Анонім Показати IP 19 Вересня 2011 11:18
Опа!!! ОСББ рулить!
патріот Показати IP 19 Вересня 2011 13:31
Жесть !!!!, і таке майже все місто.Цікаво почитати результати комісії, 100% буде все "хорошо".
Лучанка Показати IP 19 Вересня 2011 14:31
Дуже вдала добірка фоток!Респект авторові!Дійсно,живемо по вуха в лайні...І коли, нарешті,хтось наведе лад у цих гадюшниках?
Чистая лінія Показати IP 19 Вересня 2011 14:41
Якби прибрати Соколовську яка покриває всіх хто з нею ділиться то був би лад. А що тут говорити.На що дивиться Романюк хрєн ого знає. Мабуть займається своїм бізнесом.
правдолюб Показати IP 19 Вересня 2011 14:48
Вважаю за ддцІльне всі фотогафІІ вІдправити на "семІнари" де пан Ковалюк виступае "Профессором комунального господарства".А взагалІ вважаю за доцІЛЬНЕ ЖИТЛОВИЙ ФОНД ЯКИЙ НАЛЕЖИТЬ "МЖК" РОЗДіЛИТИ МіЖ 11 ТА 7ЖКП А "МЖК" З ЦЬОГО РИНКУ ВИГНАТИ ,ХАЙ КРАЩЕ ЗАЙМАЕТЬСЯ ЛИФТАМИ ,А ВЗАГАЛИ И ДО ЦЬОГО ПИТАННЯ ТРЕБА ПРИДИВИТЬСЯ БО ТАМ ТАКОЖ ПОВНИЙ ПИ.....Ц
))) Показати IP 19 Вересня 2011 15:42
цифры - пипец!
Proof Показати IP 19 Вересня 2011 17:53
Треба, щоб держава спонукала створювати ОСББ, або взагалі взяти і відмінити ЖЕКи, тим самим змусивши людей робити ОСББ. В будь-якому випадку вся цивілізована Європа має ОСББ, а в нас все той самий совок, що й 20 років назад під назвою ЖЕК.
Лучано Показати IP 19 Вересня 2011 18:36
ЛЮДИ СХАМЕНІТЬСЯ: ПРОЧИТАЙТЕ ЦИФРИ - ВИ ПЛАТИТЕ НЕ ЗА ПОСЛУГИ: ВИ УТРИМУЄТЕ СІМЕЙНІ КЛАНИ КОВАЛЮКА І СОКОЛОВСЬКОЇ. УСІ В ОСББ!!! Це дешевше і ефективніше. Бо в багні починають заводитись шиби і воші!!!
квартирант Показати IP 20 Вересня 2011 07:49
В будинках на Ковалевської 23-25 люди постійно дихають фекаліями, відкривають підїзди,провітрюють, рятуються як можуть. Розмови чиновників про поліпшення обслуговування в ЖКХ - брехня. Становище далеко гірше, ніж у 70-80 роках. Все старе, гниле, тримається на чесному слові. Прибиральниця підїздів розмаже мішковиною бруд, а потім ходить до жильців за підписами про хорошу роботу. Ганьба! Сморід!!! Треба пропагувати створення ОСББ, треба переконати людей, що їх житло - це не лише те, що за вхідними дверми в квартиру. Бридко зайти в підїзд. Робота комунальних служб котиться в прірву. Андрій Лучик - молодець. Вважав, що він вміє лише рекламувати Бондаря. Виявляється - ні! Тисну руку, Андрію! А добірка фото - 15 балів із 10!
Ганна Показати IP 20 Вересня 2011 09:24
Це жах.Дійсно ми платимо, але не знаємо за що. Начальники сидять в кабінетиках і розказують на нарадах, що все чисто, гарно...А насправді? Кого це хвилює? Соколовську? Та в неї не ті проблеми!
Ю.В. Показати IP 21 Вересня 2011 09:37
Квартиранту. Ми ж проводили збори по створенню ОСББ. Хто вийшов? Пенсіонерки , які вже вижили з розуму, бо аргумент звучав так : "якщо будинок впаде . то ОСББ мені квартиру не дасть , а ЖЕК - дасть". Давайте усі разом організуємось!!! Я готова допомогти , бо сама там живу.
агент ФСБ Показати IP 21 Вересня 2011 09:52
Мужайтесь працівники ЖКГ. Будуть перевірені всі підвали Луцька.У вас є три варіанти: варіант № 1-залити бетоном всі входи і виходи в підвали, щоб туди ніхто не зміг потрапити; варіант № 2- загнати всіх працівників в підвали на чолі з керівництвом, навести порядок і добросовісно підготуватись до опалювального періоду; варіант № 3- взагалі нічого не робити як останніх шість років.
пано Показати IP 22 Вересня 2011 10:36
для прокуратури непочатий край роботи, буде видно хто за що платить і куди гроші йдуть зрозуміло що необхідний контроль за коштами на утримання...
Алла Показати IP 23 Вересня 2011 10:12
Люди невже ви не розумієте політики зверху??? Які ОСББ, ми не в Європі живемо. Для виших чинів наші створені ОСББ живі приватні фінансові потоки, якими вони можуть управляти, а державними підприємствами для них важкувато управляти і красти!!!. Нікому не потрібне Ваше житло і простий народ!!!
Горохівець Показати IP 23 Вересня 2011 18:29
Комунальні платежі - це значні грошові потоки. Скоро вони будуть у приватних руках, а не в державно-комунальних ледащо. Ну не має держава зобовязани постачати нам харчі, ліки, одежу - самі себе забезпечуємо через приватних торгашів. А чому теплу воду має постачати держава? В Америках цього нема.
Ніна Показати IP 25 Вересня 2011 23:37
Якщо в будинку ОСББ є чотири-п"ять боржників за комунальні послуги та утримання будинку, БУДИНОК ОСББ МОЖЕ ПІТИ З МОЛОТКА. дЕ ГАРАНТІЯ, ЩО ЙОГО НЕ знесуть і не побудують черговий торговий центр?
Я Показати IP 26 Вересня 2011 16:23
Для пані Ніни : ОСББ не є власником майна жодної із квартир і не відповідає за зобов"язання власників , а саме - оплачувати за комунальні послуги!!!Тому Іванов заборгував - тоді його квартира піде із молотка . І ні до чого тут ОСББ! Завдячуючи нашій неграмотності - і живуть комунальні царькі...І правильно пише "горохівець" , а їсти Вам теж повинен хтось подати? І як ви можете контолювати кошти , які ви платите в ЖЕК?Нісенітницю пишуть працвники , яких ви кормите за "Утримання будинку"!
Максим Показати IP 1 Лютого 2012 12:26
Ось це місце мене дуже збило з пантелику "Ще 13% йде на податки й обов’язкові збори (ПДВ, земельний податок, податок на прибуток тощо)" як ставка ПДВ 20% може вміститися в 13%?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus