USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Нідерланди скасували борги за зберігання скіфського золота. Артефакти незабаром повернуться в Україну

22 Листопада 2023 23:28
Міністерство культури та музей Алларда Пірсона в Нідерландах домовилися про повернення скіфського золота в Україну. Експонати застрягли в Нідерландах у 2014 році – їх вивезли з Криму ще до окупації, і наступні 9 років Росія й Україна в судах сперечалися, куди виставка має повернутися.

Про це пише Бабель.

В Україну повернуться артефакти з колекцій Кримських республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» і Національного заповідника «Херсонес Таврійський».

Нідерланди не стягуватимуть кошти за зберігання музейних артефактів протягом девʼяти років.

Нагадаємо, 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів зобовʼязав археологічний музей в Амстердамі передати 565 експонатів з виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» до Києва.

У 2014 році понад дві тисячі експонатів вивезли з музеїв Криму на виставку в Амстердам. Після окупації Криму Росія та Україна сперечалися про приналежність колекції. У колекції понад дві тисячі експонатів, загальна вартість яких перевищує мільйон євро. Після завершення експозиції 19 обʼєктів, серед яких легендарні золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві. Решта колекції – 565 музейних предметів і 2 111 одиниць зберігання, загальна вартість яких становить майже €1,5 мільйона, – стала предметом спору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus