USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Ніякої корупції не було», – експрезидент Киргизстану записав відеозвернення

8 Серпня 2019 10:44
Експрезидент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв, якого напередодні безуспішно намагався затримати спецназ і тому його резиденція під Бішкеком піддалася штурму зі стріляниною, виступив з відеозверненням.

Колишній глава держави назвав спецоперацію по його захопленню свавіллям. Він також заявив, що спецназ застосував бойові патрони проти громадян, які намагалися дати відсіч силовикам, повідомляє Страна.

За словами Атамбаєва, спроба його затримання була незаконною і неконституційною.

«На жаль, влада не відреагувала на мої заклики увійти в правове поле. Я кілька разів пропонував дати письмові свідчення. Буквально вчора мій представник Сергій Слесарев був в МВС і пропонував передати мої відповіді. Я готовий відповісти на будь-які питання, тому що ніякої корупції не було. Про це знає і Сооронбай Жеенбеков, (президент Киргизстану – прим.ред)», – зазначив він.

«Я ще раз прошу влади одуматися і звертаюся до силовиків: не стріляйте в свій народ», – сказав Атамбаєв.
Нагадаємо, парламент Киргизстану 27 червня проголосував за позбавлення Атамбаєва недоторканності і статусу експрезидента, що дає можливість притягнення його до кримінальної відповідальності.

Раніше проти Атамбаєва висунули шість звинувачень в причетності до незаконного звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва, корупції при модернізації ТЕЦ Бішкека, постачання вугілля на ТЕЦ. Генпрокуратура за підсумками своєї перевірки винесла висновок, що п’ять з них мають під собою підстави.

Сам Атамбаєв називає звинувачення політично мотивованими. У його будинку в селі Кой-Таш прихильники колишнього президента створили штаб на підтримку Атамбаєва.

Атамбаєв керував Киргизстаном з 2011 по 2017 роки і став першим президентом, який добровільно покинув посаду після повноцінного першого терміну. Саме він став ініціатором висунення кандидатом на цю посаду нинішнього президента Сооронбая Жеенбекова. Навесні минулого року Атамбаєв публічно визнав наявність серйозних розбіжностей з Жеенбековим.

Спецназ Киргизстану в середу зробив спробу силового захоплення ексглави держави, яка провалилася. Під час штурму і після нього один боєць спецназу був вбитий, ще понад 40 осіб отримали травми і поранення.

Станом на четвер 8 серпня кількість тих, хто отримав травми і поранення в ході штурму спецназом будинку колишнього президента Киргизстана Алмазбека Атамбаєва в селі Кой-Таш Чуйської області зросла до 48.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus