USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Експрезидента Киргизстану звинувачують в підготовці держперевороту

13 Серпня 2019 11:51
Затриманий 8 серпня колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв готував в республіці державний переворот.

Про це заявив у вівторок на прес-конференції в Бішкеку голова Державного комітету національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану Орозбек Опумбаєв, передає УНІАН.

«Атамбаєв планував здійснення в країні державного перевороту», – сказав він. За словами Опумбаєва, експрезидент Киргизстану спеціально під час операції з його затримання використовував для захисту жінок і дітей, щоб використовувати інформацію про поранення мирних громадян як фактор для повалення влади.

«Атамбаєв готувався до цього», – сказав він. Опумбаев уточнив, що боєць спецпідрозділу, що брав участь у штурмі резиденції Атамбаєва, був застрелений зі зброї, виявленої в будинку колишнього глави держави.

«Боєць був застрелений зі зброї, яка знаходилася в будинку Атамбаєва. В його домі згодом було виявлено велику кількість різної зброї, у тому числі гвинтівка СВД. Атамбаєв зізнався, що під час затримання він шість разів стріляв у моїх хлопців», – сказав глава ДКНБ.

За словами Опумбаева, співробітники силових структур мали право застосувати зброю проти прихильників Атамбаєва під час його затримання. «Співробітники правоохоронних органів під час затримання Атамбаєва могли в цілях самооборони застосувати зброю проти прихильників колишнього президента, оскільки існувала загроза життю бійців. Але цього вони не зробили, щоб не постраждала жодна мирна особа. Наші бійці це завдання виконали, це героїчний вчинок», – сказав він.

Нагадаємо, у Киргизстані увечері 7 серпня намагалися штурмом затримати експрезидента Алмазбека Атамбаєва. Спецпризначенці провели два невдалі штурми. Колишнього главу держави затримати не вдалося, натомість – один силовик загинув і щонайменше 52 людей поранені.

Після зіткнень під час операції в будинку експрезидента відкриті кримінальні справи проти його прихильників – «масові заворушення», «хуліганство», «захоплення заручників» і «убивство». Також президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков 7 серпня, перервавши свою короткострокову тижневу відпустку, виїхав до Бішкека, аби скликати екстрене засідання Ради безпеки.

У четвер, 8 серпня, силовики почали повторний штурм резиденції експрезидента Киргизстана Алмазбека Атамбаєва в селі Кой-Таш.

9 серпня Атамбаєв здався владі після двох штурмів в селі Кой-Таш поблизу Бішкека. Його заарештували до кінця серпня і помістили в СІЗО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus