USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Обирай житло»: з чого будують сучасні багатоповерхівки*

13 Лютого 2019 12:29
Не помилитися у виборі житла – важливо. Щоб правильно і грамотно розпорядитися своїми коштами, передбаченими на купівлю нерухомості, варто знати чимало нюансів, аби не натрапити на шахраїв чи будівельних аферистів. Звісно, Луцьк не Київ, але своїх «Еліта-центрів» свого часу тут теж було достатньо. Тому до придбання житла лучани справедливо ставляться з підвищеною пересторогою, перевіряють документи, з’ясовують деталі. І це чудово: адже чесним забудовникам нічого приховувати, натомість нечесні завжди намагатимуться замилити очі, що вже має насторожувати.

Тож Інформаційне агентство Волинські Новини в партнерстві з будівельною компанією ЛДБК продовжує цикл публікацій, покликаних навчити читачів орієнтуватися в деталях, аби купівля нового помешкання стала справді святом і новою віхою комфортного життя. Ми вже розглядали детально, як перевірити документи забудовників – це обов’язковий крок під час обрання квартири, та чим важливий якісний фундамент багатоповерхівок.

Тепер же поговоримо про те, з яких матеріалів безпосередньо зводиться «коробка», яка потім після всіх робіт, влаштування інженерних комунікацій, перетворюється на зручне і якісне житло. А допоможе розібратися в засиллі цієї інформації начальник виробництва технічного відділу компанії ЛДБК Тарас Пелюх.

Надійна та екологічна цегла

Незважаючи на розвиток сучасних технологій, найпоширенішим матеріалом, який використовують на будівництві, пояснює Тарас Пелюх, була, є і залишається цегла. З її допомогою можна звести будівлю будь-якої конфігурації, будь-якою товщиною стін та любого архітектурного стилю. Цегла чудово поєднується з оздоблювальними покрівельними та іншими матеріалами.

Одна з вагомих переваг цегли – простота в роботі. Для її укладення не треба використовувати спецтехніку, в таких конструкціях легко прокладати вентиляційні канали та інженерні комунікації. Крім того, цегла – це екологічно чистий матеріал, він має привабливий вигляд, стійкий до різних атмосферних та біологічних впливів. Цегла негорюча, вона відзначається достатньою тепло- і звукоізоляцією та хорошою теплоємністю. Цегла – класичний варіант матеріалу для будівництва. Тож якщо цегляний будинок зведений правильно, він простоїть більше 150 років.

У будівництві застосовується цегла двох видів, пояснює Тарас Пелюх: силікатна та червона керамічна. Силікатну виготовляють з вапняку та кварцового піску, а червону керамічну – з глини. Обидва види екологічні, мають високу щільність і міцність, практично однакові за паропроникністю (здатність матеріалів пропускати крізь себе краплі вологи, які містяться в повітрі, що важливо для енергозбереження). Але ці два види цегли все ж таки відрізняються.
Зокрема, технологія виготовлення силікатної цегли набагато дешевша, ніж червоної керамічної. Тому є випадки, коли будинки зводять цілком з цього матеріалу, аби зменшити затрати на будівництво. І хоча цей матеріал має високу щільність і міцність, та теплоізоляційні характеристики в нього нижчі. Тому для того, аби в таких помешканнях комфортно жилося, треба давати більше утеплювача. Крім того, у силікатної цегли є ще один суттєвий недолік: висока здатність вбирати в себе вологу. Тож підвищене водопоглинання і несприятливі погодні умови (замерзання/відтавання) призводять до швидкого руйнування. З силікатної цегли, до слова, категорично заборонено будувати підвальні приміщення, адже під впливом ґрунтових вод вони будуть швидко руйнуватися. Відповідно, червона керамічна цегла дорожча, але за теплопровідністю вона краща та не вбирає вологу, як силікатна. Отже – надійніша і стійкіша до впливів зовнішніх факторів.

Панелі: плюси і мінуси

Ще один матеріал, який використовується під час будівництва, – панелі. Вони були дуже популярні за часів Радянського Союзу. За підрахунками, близько 40% житлового фонду України – саме панельні будинки. Міста стрімко розвивалися, люди потребували житла, тож будинки зводили швидко. Заводи штампували стіни, а подекуди й цілі кімнати, а потім все це збирали докупи як конструктор. Таке житло було значно дешевше, ніж в цегляних чи монолітних будинках. Планувалося, що це будуть тимчасові помешкання, пізніше ці будівлі хотіли замінити на довговічніші, але так вони і залишилися. А термін експлуатації панельних будинків був розрахований на 40-50 років.

Панелі бувають одно- або багатошарові. Перші виготовляються з легкого залізобетону. Багатошарові панелі - конструкція з двох листів жорсткого матеріалу (метал, ПВХ, ДВП, магнезитова плита) і шару утеплювача між ними, склеєних за допомогою гарячого або холодного пресування.

За часів СРСР панелі виготовлялися з керамзитобетону, сьогодні ж такі будинки теж зводять, але здебільшого з бетонних або багатошарових панелей. Сучасні панелі в порівнянні зі своїми радянськими аналогами серйозно поліпшили експлуатаційні властивості і екологічність, але все ж не гарантують повної відсутності радіаційного фону.
При виборі житла з цього матеріалу треба пам’ятати й інше: коефіцієнт опору панелей нижчий, ніж, наприклад, червоної керамічної цегли, а паропроникність взагалі близька нулю. Відповідно, якщо дуже добре не утеплити такі будинки (утепляти їх треба навіть краще, ніж цегляні) – в приміщеннях буде холодно.

«Державні будівельні норми постійно змінюються, сьогодні вони спрямовані на енергозбереження, а панелі, на жаль, від цих вимог здебільшого відстають», - пояснює Тарас Пелюх.

У панельних будинках, крім поганої теплоізоляції, також низька звукоізоляція. Тож, якщо вам не надто хочеться чути подробиці приватного життя сусідів, варто на цю деталь зважити. Крім того, в панельних будинках суворо заборонене перепланування, щоб втручання в конструкцію будинку не зруйнувало його. А ще між панелями можуть утворюватися тріщини.

Газобетонні та пінобетонні блоки

Намагаючись здешевити зведення будинків, деякі компанії для будівництва використовують газобетонні або ж пінобетонні блоки. Газобетон - це штучний будівельний матеріал з пористою структурою, пори якого на 85% заповнені повітрям або газом. Газобетон застосовують не тільки в малоповерховому будівництві, але і на великих будівельних об’єктах як наповнювач при каркасному будівництві, а також з нього монтують міжкімнатні перегородки. Цей матеріал значно дешевший, ніж класична цегла.

Пориста структура забезпечує цьому матеріалу низьку теплопровідність, малу вагу і простоту обробки. Проте газобетон має і слабкі сторони: крихкість, високе поглинання вологи, та низька міцність на стиск.

Завдяки пористій структурі газобетонні блоки мають непогану теплоізоляцію, проте ця ж структура має суттєвий недолік: вона, наче губка, вбирає вологу, якої у волинському кліматі дуже багато, незалежно від сезону. Тому стіни з цього матеріалу потребують додаткової гідроізоляції, щоб в помешканнях не було надмірної вологи і не заводився грибок. Такі будівлі рекомендується утеплювати мінераловатним, а не пінополістирольним утеплювачем. Якщо утеплити останнім, то через декілька років експлуатації стіни будинку перенасичаться вологою і доведеться більше витрачати на опалення будинку.
При влаштуванні міжкімнатних перегородок із газобетонних блоків зазвичай використовуються блоки товщиною 100 мм, що збільшує корисну площу квартири у порівнянні з цегляними (товщина поштукатуреної цегляної перегородки 170 мм). Але, враховуючи крихкість блоків та низьку міцність, надійно закріпити на такій перегородці, до прикладу, кухонну шафу буде проблематично. У газобетоні погано тримаються кріплення, стіни потрібно, як мінімум, двічі ґрунтувати, щоб не відпала штукатурка. А вапно, яке міститься в газобетоні, руйнує металеві елементи, у тому числі й труби комунікацій.

Каркасно-монолітні конструкції для висоток

З цегли не рекомендують зводити будинки, висота яких більше 10 поверхів, бо її міцність може не витримати такого навантаження. Тож для будівництва висоток у 20 і вище поверхів обирають каркасно-монолітні конструкції. Спершу заливається залізобетонний монолітний каркас з міцною арматурою з подальшим влаштуванням зовнішніх огороджуючих конструкцій та внутрішніх перегородок. Від вибору матеріалів для виконання даних робіт залежить комфорт проживання у такому будинку. Матеріал зовнішніх стін і внутрішніх перегородок впливає не лише на міцність огороджуючих конструкцій, а й на звукоізоляцію та термодинамічні процеси.
Спеціалісти пояснюють: важливу роль в цьому процесі грає наповнювач, завдяки якому і досягають потрібних показників. Але є в цих конструкцій теж своє слабке місце: стик наповнювача з каркасом. У зв’язку з різними коефіцієнтами теплового розширення цих матеріалів можлива поява тріщин, якщо не передбачити спеціальні заходи. Варто уточнити: у 1990-х роках, на жаль, не всі забудовники дотримувалися будівельних норм під час зведення монолітного житла, тож випадки появи в таких багатоповерхівках тріщин – не рідкість.

Але якщо забудовник чесний і дотримується технології, використовує якісні матеріали, то каркасно-монолітні конструкції не менш довговічні, ніж цегляні. Їх зводять навіть у сейсмічних зонах. Здебільшого таку технологію застосовують у великих містах для будинків, вище 10 поверхів.

З чого будує ЛДБК

Будівельна компанія ЛДБК працює у своїй сфері майже 20 років. За цей час сотні волинян отримали якісне і комфортне житло від цього забудовника. Втілюючи найкращий досвід, компанія працює й далі, і зараз зводить на вулиці Конякіна житловий комплекс «Caramel Residence». На майданчику вже готовий перший будинок, три – на різних стадіях будівництва, а ще чотири перебувають у проекті.

Як розповідає Тарас Пелюх, згаданий комплекс будується з повнотілої червоної керамічної цегли марки 100. Кожна партія має відповідні паспорти і документи про те, що матеріал відповідає всім будівельним нормам. Більше того, компанія має свою сертифіковану лабораторію і періодично відбираються зразки для проведення незалежної експертизи, чи відповідає цегла характеристикам, заявленим виробником.

Тому, пояснює він, можна бути впевненим, що ЖК «Caramel Residence» збудований з якісних, екологічно чистих матеріалів.
Відповідно до розрахунків, товщина стін у цих новобудовах – від 380 до 510 мм, і витримає майбутнє навантаження, забезпечить достатню комфортну звукоізоляцію. А для того, щоби в приміщеннях було ще й тепло – фасад покритий утеплювачем.

Усі деталі про квартири в комплексі можна отримати за адресою: м. Луцьк, вул. Ветеранів, 22, або за телефонами (066) 089 74 18, (095) 888 94 00, (068) 888 94 00.

Довідково:

«Обирай житло» - спільний проект Будівельної компанії ЛДБК та ІА Волинські Новини, покликаний допомогти правильно обрати волинянам помешкання для комфортного майбутнього і не помилитися з вибором. Всі нюанси вибору житла від перевірки документів компанії-забудовника до економічних підрахунків вартості майбутніх комунальних послуг - в серії статей на шпальтах видання. Ми - за чесне і відповідальне будівництво, адже ми зводимо наші будинки для того, щоб у них вирувало життя, і нам не байдужа наша репутація. Секретами правильного вибору ми будемо ділитися з читачами, щоб вони не потрапляли в пастки аферистів і завжди вмикали критичне мислення напередодні відповідального вибору: купівлі власної квартири.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus