USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Обирай житло»: Перевіряємо документи забудовника*

16 Січня 2019 13:53
Щоразу, здійснюючи будь-яку покупку, ми відзначаємо всі її плюси і мінуси, зважаємо на якість, на продавця, ціну та ще безліч нюансів. Не виняток і придбання квартири. Адже купівля житла – надзвичайно відповідальний крок, який навіть не порівняти з придбанням якогось одягу чи побутової техніки. Коштує квартира немало, і купуємо її не на один-два сезони, а часто – на все життя.

Тож, якщо ми прискіпливо обираємо, приміром, зимову куртку, розглядаючи її зусібіч, що й казати про вибір житла. Тут доводиться добряче поміркувати. Нікому не хочеться стати жертвами квартирних шахраїв та втрапити на аферистів. В час, коли ЗМІ рясніють історіями про ошуканих вкладників, недобудовані помешкання, не введені в експлуатацію, але заселені (ще й часто незаконно) будинки, доводиться бути обачним під час вибору житла.

Тому Інформаційне агентство Волинські Новини в партнерстві з Будівельною компанією ЛДБК розпочинає серію статей, які допоможуть обрати житло і залишитися задоволеним від покупки.

Офіційні папери – відправна точка перевірки

Отож, на що найперше треба звернути увагу під час вибору житла? Це – документи. Так, законно оформлені папери – запорука спокійного майбутнього. Адже тоді ви будете впевнені, що ваш будинок зводиться законно, що всі комунікації будуть підведені і підключені в зазначений термін, і взагалі про такі речі ви не будете хвилюватися в майбутньому.

Перевірити документи ви можете самостійно, або ж звернутися за консультацією до ріелторів чи компетентних юристів. Проте, якщо ви все-таки плануєте перевіряти документи через агентів, маєте знати на що саме звернути увагу, аби нечесні ділки вам не наплели сім мішків гречаної вовни. А якщо ж ви все-таки самотужки беретеся за цю справу – запасіться терпінням. Проте пам’ятайте: ви докладаєте зусиль зараз, аби не мати проблем в майбутньому. Бо легковажність на цьому етапі може привести до непередбачуваних наслідків. Аферистів на будівельному ринку вистачає. Фірми-одноденки зазіхають на кошти людей, які прагнуть придбати житло і найперше з чим махлюють – з документами. Тому відшукайте у собі детектива і все-таки перевірте документи забудовника, у якого плануєте придбати помешкання.

Запам’ятайте: чесному забудовнику нічого приховувати і тому немає нічого страшного, якщо ви попросите в компанії документи на будівництво. Тут немає чого соромитися. Адже йдеться про ваші гроші. І немалі.

Чи не найбільше афер в будівництві відбувається з землею

Перший документ, який свідчить про законність будівництва – документи на земельну ділянку, на якій зводиться чи уже зведений будинок. Це може бути договір оренди (суборенди),

право власності чи право постійного користування. Ймовірно, що власник ділянки, підрядник (фірма, яка будує) і продавець – це різні юридичні особи. Тоді вимагайте у забудовника документи, які уклали між собою користувач землі і продавець.

Також ділянка, на якій ведеться будівництво, повинна відповідати цільовому призначенню (приміром, для будівництва і обслуговування багатоквартирного будинку). Це перевіряється у Публічній кадастровій карті. А Державний реєстр речових прав на нерухоме майно допоможе з’ясувати чи на ділянку не накладений арешт або заборона. Потрібно лише ввести кадастровий номер ділянки.
Земля є. Будуємо. Але що?

Ще один важливий документ – містобудівні умови. Чим вони важливі? На жаль, нерідко є випадки, коли у виданих містобудівних умовах вказується, що будинок дозволили будувати не вище 5 поверхів, а вам пропонують квартиру на 9-му. Відповідно, з узаконенням такого будівництва в майбутньому можуть виникнути проблеми і додаткова тяганина (якщо не гірше).

Містобудівні умови та обмеження має право затверджувати лише відповідний уповноважений орган місцевої влади і ніяка не приватна організація! До слова, видані у Луцьку містобудівні умови можна перевірити на порталі відкритих даних.

Ще один важливий нюанс – відповідність будівництва Генеральному плану населеного пункту. Адже генплан – це документ, який суворо визначає що можна і чого не можна будувати на тій чи іншій ділянці. До прикладу, на ділянці планується зводити багатоквартирний житловий будинок та в генплані там вказана промислова зона, або ж малоповерхова забудова. Відповідно – з введенням в експлуатацію таких об’єктів можуть виникнути проблеми. Навіть з часом є небезпека, що хтось доможеться припинення будівництва, оскільки воно суперечить генплану. Генеральний план зазвичай є у відкритому доступі. За цим посиланням – генеральний план Луцька.
Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник має отримати в Держархбудінспекції. Ці папери інспекція видає на основі затверджених містобудівних умов і проекту, який виконувала ліцензована фірма.

Важливо: якщо будівництво вже ведеться, а дозволу на будівництво немає – не вірте, якщо вас переконують, що дозвіл забудовник отримає пізніше. Усі роботи можна розпочинати лише тоді, коли є готові дозвільні документи. Якщо їх немає – у будівництва однозначно будуть проблеми.

Дозвіл на будівництво, декларацію, терміни їх дії та чинність можна легко дізнатися на сайті https://dabi.gov.ua, або ж подати запит на отримання інформації щодо дозвільних документів.
Важливо також перевірити, чи має забудовник всі технічні умови для приєднання комунікацій.

Репутація забудовника – не останній аргумент

Крім безпосередньо будівництва не просто треба, а й необхідно перевірити самого забудовника. Звичайно, найкраще, щоб це була компанія, яка вже має багаторічний досвід успішного будівництва, яка не була замішана в будівельних аферах, скандалах і має хорошу репутацію.

Але ж довіряй та перевіряй. Це правило має працювати й тут. Отже, що можна довідатися про компанію? Попросіть копію свідоцтва про державну реєстрацію. Важливо перевірити, чи має забудовник ліцензію, реєстраційні свідоцтва. Звертайте увагу, чи документи чинні.

Довідайтеся який у підприємства статутний капітал. Це теж є у відкритому доступі на сайті Міністерства юстиції. Адже якщо у фірми, яка зводить багатоповерхівку, статутний капітал - 1000 гривень, це змушує задуматися.
Банк, який здійснює фінансовий супровід будівництва має запевнити вас у платоспроможності забудовника чи підрядника.

Не полінуйтеся з’ясувати, хто власники чи інвестори компанії, у якої хочете придбати житло. Якщо компанії, чи їх власники «засвітилися» у якомусь скандалі, то пошук в мережі чи в реєстрі судових рішень вам допоможе виявити, що то були за історії.

Договір у поміч

І, звісно, ще один документ, який мусите вивчити прискіпливо – договір. Не підписуйте, не прочитавши! Ніколи! Якщо ви не юрист – проконсультуйтеся у фахівця. Проте, є нюанси, які ви самі можете перевірити.

Отож, на що треба звернути увагу? Найперше, предмет договору має бути чіткий і зрозумілий. Адже бувають випадки, коли покупці вважають, що підписують договір купівлі-продажу, а насправді інвестують кошти в отримання права на квартиру. Це трохи інше. Це означає, що покупець розділяє всі ризики з забудовником.

У договорі має бути точний термін дії та зрозумілі і потрібні вам строки передачі нерухомості. Якщо договором передбачено, що згодом має бути укладений договір купівлі-продажу, або акт прийому-передачі квартири, то терміни укладання таких документів також мають бути чіткими.

Є випадки, коли забудовник страхується і вказує у договорі, що він не несе відповідальності за непередачу квартири через те, що державні органи не видають необхідні документи. Це теж тривожний дзвіночок. Бо якщо будівництво ведеться з порушеннями, покупець може залишитися ні з чим.

Зверніть увагу і на пункти, які стосуються ціни на житло. Є випадки, коли забудовники вказують ціну в гривнях, та потім окремим пунктом можуть приховати те, що ціна коригується, залежно від курсу долара США.

Також варто вивчити і пункти, які стосуються умов розірвання договору. Часто покупцям створюють умови, за яких їм невигідно такі договори розривати.

***

Отже, які можна зробити висновки? Так, способів обдурити під час купівлі житла є чимало. Так, доведеться трохи покопирсатися в паперах, або ж принаймні розуміти як повинні бути правильно оформлені документи. Але винагородою буде ваш спокій, адже ви будете певні, що не станете жертвою будівельних аферистів. І знову ж таки: не соромтеся питати забудовника про документи – чесним компаніям немає чого приховувати.
Довідково:

«Обирай житло» - спільний проект Будівельної компанії ЛДБК та ІА Волинські Новини, покликаний допомогти правильно обрати волинянам помешкання для комфортного майбутнього і не помилитися з вибором. Всі нюанси вибору житла від перевірки документів компанії-забудовника до економічних підрахунків вартості майбутніх комунальних послуг - в серії статей на шпальтах видання. Ми - за чесне і відповідальне будівництво, адже ми зводимо наші будинки для того, щоб у них вирувало життя, і нам не байдужа наша репутація. Секретами правильного вибору ми будемо ділитися з читачами, щоб вони не потрапляли в пастки аферистів і завжди вмикали критичне мислення напередодні відповідального вибору: купівлі власної квартири.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus