USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Одна людина врятувала трьох: у Луцьку провели операції з пересадки органів

6 Серпня 2022 10:31
Одразу три органи від одного донора пересадили лікарі в Луцьку. Нирки та серце 50-річної жінки, в якої констатували смерть головного мозку, врятували трьох тяжкохворих пацієнтів. А печінку повезли на лабораторні дослідження, щоб визначити, чи можна і її пересадити реципієнтові.

Разом із волинськими лікарями операції проводили медики з Київського інституту серця та Національного інституту імені Шалімова, передає ТСН.

…Коридором пошани в лікарні везуть 50-річну жінку. Вона померла після крововиливу в головний мозок. Але врятувала одразу кілька життів.

«Давайте віддамо данину людині, яка, йдучи з життя, залишила свої органи для порятунку інших», – зазначив директор Київського інституту серця, трансплантолог Борис Тодуров.

Три команди трансплантологів із чотирьох медзакладів працювали майже цілу ніч. Серце вилучили першим. У сусідній операційній вже підготували для пересадки пацієнта. І ось він, той самий момент – серце запускають.

Весь процес тривав майже дві години – нове серце вже б’ється в тілі 27-річного чоловіка. Киянин Володимир двічі поспіль перехворів на складне запалення легень. Після цього йому було важко дихати, серце погано виконувало свою функцію. Єдиним виходом, кажуть лікарі, була трансплантація.

Читати ще: П’ять органів – за кілька днів: у Волинськй клінічній лікарні запустили трансплантацію від померлих донорів

«Я потрапив до реанімації в Інститут серця. І вони визначили, що в мене така проблема», – розповідає пацієнт з пересадженим серцем Володимир Висоцький.

«Пацієнт повертається до більш-менш нормального життя. Будуть певні обмеження, але це дасть змогу людині жити і відчувати себе людиною, а не бути просто прикованим до ліжка», – каже говорить завідувач кардіохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Володимир Пецентій.

Нирки пересадили одразу двом реципієнтам.

«Заздрю білою заздрістю Волині, яка змогла організувати в цей тяжкий час трупне донорство. Слава Богу, двоє пацієнтів, двоє молодих людей, перенесли трансплантацію нирки», – радіє трансплантолог Микола Поляков.

Один із них – Сергій з Херсонщини. Уже чотири роки чоловік на гемодіалізі – це штучне очищення крові, коли нирки у людини не працюють. Чоловік розповідає, як почувається після операції.

«Краще, краще! Що сказати – вже встаю, виходжу, умиваюся, вже чищу зуби, частково себе обслуговую», – розповідає пацієнт із пересадженою ниркою Сергій Погорілий.
Киянка Вікторія Євтушенко ускладнення на нирки отримала після перенесеного торік коронавірусу.

«Я дуже щаслива, чесно. У мене просто недавно був день народження. І я загадала бажання. І от буквально після дня народження мені зателефонували», – розповідає пацієнтка з пересадженою ниркою.

Читати ще: «Наступною після трансплантації нирки у Волинській обласній лікарні мала б стати трансплантація серця», – Михайло Загрійчук

Печінку пересаджувати одразу не стали. Аби зробити біопсію та остаточно визначити, чи вона придатна для трансплантації, її повезли до Києва. У медиків є лише 12 годин, аби пересадити орган.

Волинські лікарі сподіваються, що незабаром трансплантацію печінки робитимуть самі й не гаятимуть такий дорогоцінний час.

«Ми дуже серйозно працюємо, скрупульозно вивчаємо це питання. Думаю, що в найближчому майбутньому мети буде досягнуто», – упевнений медичний директор Волинської обласної клінічної лікарні Микола Галей.

Усі пацієнти з пересадженими органами мають пройти тривалу реабілітацію. Медики кажуть, що операції минули успішно, є хороші шанси, що органи приживуться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus