USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

Олександр Шевченко в Луцьку: чинна влада довела свою нікчемність*

3 Жовтня 2018 11:52
Народний депутат Олександр Шевченко, переможець президентських праймеріз УКРОПу на Волині, автор ідеї та засновник комплексу «Буковель» розповів про тиск чинної влади на опонентів, про те, яким чином в Україні можна досягти мінімальної зарплати на рівні 500-700 доларів, про зміну старих політиків, що грабували Україну 27 років, а також про те, як збирається будувати країну гідності й правди.

Президентські перегони відбуваються під тиском влади. Ви відчуваєте цей тиск зараз?

Безумовно, тиск спостерігається, і ті «маски-шоу», які влаштувала влада, показують, хто має великі і реальні перспективи побороти владу, яка сьогодні керує державою так нікчемно, що люди не мають коштів на прожиття й починають покидати Україну. Безумовно, ті «маски-шоу» в Буковелі і пізніша демонстрація сили з залученням військових, відверто кажучи, свідчать про слабкість влади, яка не може дати конкретну відповідь на конкретні запитання, що їх ставить не Шевченко, а український народ.

Відповідно, це спонукає мене ще більше боротися для того, аби замінити тих випадкових людей при владі. Передчуваю, що слабохарактерні люди, якими є президент та чинна влада, готові зробити все – щось інкримінувати, вимислити для того, аби якось тиснути на опонентів. За всіма цими справами нема жодних реальних порушень чи злочинів. Це просто тиск, аби показати картинку, що в Шевченка або моїх партнерів щось нечисто. Зрозуміло, що всі ці спроби завершаться нічим, однак владі конче треба пограти м’язами, зробити видимість, ніби всі бізнесмени чи підприємці є потенційними злочинцями. Дуже прикро, що влада нав’язує народові саме такий стереотип.

Більшість думає, якщо людина успішна й багата, то вона обов’язково у когось щось вкрала. Це неправда. І я хотів би, щоб у нас постала країна успішних людей, країна гідності і правди, де кожен громадянин буде багатим та успішним.
Як Ви вважаєте, президент злякався Ваших рейтингів, того, що Ви є у цій десятці, йому є чого боятися, зважаючи на втрату власних позицій?

Президент злякався сміливості, він злякався того ефіру, де ми були з Ігорем Палицею у Буковелі й сказали все, що думаємо про гаранта. Відповідно, коли минає місяць-півтора, і Шевченко з’являється в топ-10 найбільш рейтингових кандидатів, це неабияк засмучує президента. Він розуміє, що в нього лишилися лічені дні. Найбільшим показником мого особистого рейтингу і рейтингу всієї нашої команди є ті «маски-шоу». Якби президент був цивілізованим, якби він не боявся, «масок-шоу» не було би. Тому ми маємо зробити все, аби попрощатися з перевертням, які були 27 років при владі. Ми маємо запитати в них про всі награбовані кошти і зробити так, щоби український народ знав своїх героїв і антигероїв.
Чи вірите Ви в те, що це вдасться? Схоже, народ України вже зневірився?

Якщо президент, якого обере народ вже через півроку, буде незалежним, не буде маріонеткою Європи, Америки або ж Росії, і в нього не буде злочинних схем, награбованих грошей на якихось офшорах, він буде рівновіддаленим від усіх впливових людей, олігархів, то ця людина зможе змінити ситуацію. Бо вона не стане до когось іти «на поклон», її не змусять вивозити український ліс за мільярд доларів якоїсь макрофінансової допомоги.

Наразі нам дають допомогу, на яку країна може вижити. А для того, аби країна жила, ми повинні забезпечити інвестиційний клімат, в якому кожна людина могла б розвиватися, тому що найголовніший інвестор країни – це український громадянин. Люди, які утримують країну – це платники податків, ці люди, вони і є головним інвестором країни.

У кожного представника влади ми повинні запитати про його роботу і конкретні досягнення чи антидосягнення. Аби люди не виїжджали і жили заможно в нашій країні, ми мусимо зробити правильний вибір інструменту, тому що будь-яка влада – це інструмент сервісу, але не більше.

Влада повинна забезпечити такі передумови, щоби створювалися робочі місця, відбудовувалися чи будувалися нові підприємства. Це основа будь-якого цивілізованого суспільства. Але чинна влада довела свою нікчемність, тому з нею треба попрощатися.

Як, на Вашу думку, побороти корупцію в країні?

Головний осередок корупції – влада. Поборемо чинну владу – здолаємо й корупцію.

Чи з приходом нового президента зникнуть схеми із відмивання грошей?

З приходом президента Шевченка зникнуть. А з приходом того, хто вже був при владі, нічого не зміниться. Василь Шкляр сказав на праймеріз чудові слова: «Коли вже Україна отримає свого Вашингтона?» Тобто, ту людину, яка дійсно захоче змінити країну.

Ті, хто прийшли до політики, аби грабувати народ, це бізнесмени від політики, не треба їх плутати з успішними людьми, які є підприємцями, які чесно працюють, створюють багато робочих місць і платять податки.

Я би хотів, щоби кожен громадянин був успішним у своїй країні, щоби він заробляв достатньо великі гроші. Мінімум 500-700 доларів на місяць. А пенсіонери щоб мали пенсію в 300-400 доларів. Я впевнений, що ми зможемо швидко цього досягнути. Варто лиш припинити грабунок людей. Наразі ж ані підприємці, ані влада не створили умов для достойного рівня життя. Коли людина працює у когось на підприємстві, отримує маленьку зарплату, у неї страшна ненависть до того, хто дає їй роботу. Такого не повинно бути, людина має отримувати таку зарплату чи пенсію, з якими почуватиме себе вільною.
«Країна гідності і правди» – це Ваша програма. Мабуть, уперше будь-який громадянин має змогу доповнити програму кандидата в президенти. Волиняни можуть написати Вам листа, поспілкуватися з Вами в фейсбуці. Яким Ви бачите механізм співпраці з людьми?

Програму може доповнювати кожен громадянин. Бо Шевченко не ідеальний. Якщо ми сконцентруємо ідеї багатьох українців в одну програму, тоді ми дійсно змінимо країну. До речі, програма є на моїй сторінці в фейсбуці. Кожен охочий може лишити в коментарях під нею свою пропозицію. І наша команда вийде на контакт. Якщо пропозиція буде слушною, безумовно, ми долучимо її до програми. Бо вона має постійно вдосконалюватися.

Якщо не спілкуватися з людьми, ти ніколи не знатимеш, які їхні проблеми, потреби, про що вони думають і чого вони прагнуть. Ми повинні знати про всі сьогоднішні проблеми. Тільки так завтра їх стане менше.
Як можна забезпечити гідні зарплати волинянам? Бо багато мешканців регіону зараз на заробітках у Польщі.

Схожа ситуація не тільки на Волині, вона по всій країні. Я завжди наводжу як приклад «Буковель». Свого часу компанія «Екозайн» розробила детальний план, алгоритм дій для нього. Ми повинні зробити подібну модель для цілої України, як у царині туризму, так і в інших сферах. Цей план ми маємо розробляти разом зі світовими експертами.
Ви готові залучити таких експертів? Чи працюватимуть вони з Вами, якщо сьогодні бояться української влади?

Вони її не бояться, вони її ігнорують. Бо їх спочатку залучають, а потім викидають геть. Потрібно зробити макрорівень, визначити, що і де має бути, конкретно розподілити кошти. На кожен сегмент держави, у тому числі й на Волинь. Треба розв’язати ситуацію з бурштином, аби не було місячного ландшафту, аби була дійсно рекультивація земель, аби все відбувалося цивілізовано. Якраз у цьому й полягає ідея Ігоря Палиці – заснувати комунальне підприємство, і щоби 50% від усіх прибутків із видобування будь-яких корисних копалин отримували саме громади (на Волині це торф, бурштин, мідь, на Прикарпатті – газ і нафта). Тоді Україна буде розвиватися, люди матимуть робочі місця, відповідно, зростуть і пенсії, адже збільшиться єдиний соціальний внесок. Для цього потрібно просто прибрати нахабного чиновника, який не дає можливості розвиватися.
Ви скасували б вертикаль президента чи спростили б її?

Для того, щоби навести лад, необхідна жорстка вертикаль із керівників, які не братимуть хабарі, щомісяця проходитимуть детектор брехні й будуть під пильним наглядом правоохоронної системи. Без правоохоронної системи, без дотримання всіма норм законів нічого хорошого не вийде. Прибравши зайвих чиновників, впровадивши електронне урядування, можна досягнути успіху.

На будь-якому підприємстві при постановці задачі вона виконується. Тому підприємство називають керованим. Україна – це таке саме підприємство, тільки гігантське, де власником є громадянин України. Політики повинні зрозуміти, що вони просто менеджери, яких найняли на роботу. Якщо ти не маєш бажання, тобі не вистачає заробітної плати в політиці, ти не хочеш бути меценатом, тобто не хочеш служити людям, то до політики взагалі не варто йти.

Є декілька типів політиків. Перший – це меценати, як Палиця і Шевченко. Вони приходять до політики не задля того, аби нажитися на бідних людях. Навіть якби наше суспільство було багатим, жоден політик не має права залазити до державної скарбниці. Другий тип політиків – це справжні фахівці. Вони хочуть працювати в політичній чи виконавчій сфері, їх влаштовує їхня заробітна платня. Скоротивши кількість чиновників, треба дати тим, хто залишиться, гідну зарплату. Тоді від них і можна буде вимагати якісної роботи. Третій тип – це політики-хабарники. Злодії, які постійно грабують. Вони розповідають усім, що чиновники мають бути бідними, але самі грабують державу. Зарплатня, за великим рахунком, узагалі їх не цікавить. Їм головне сісти на потоки.

Колись із таких чиновників та суддів-хабарників знімали шкіру й робили крісло для наступника, аби той знав, що сидить на шкірі хабарника. У християнському суспільстві це неприпустимо, але маємо зробити так, щоби мінімальний термін за хабарництво в невеликому розмірі становив хоча би 10 років, а щоби за великі хабарі чиновник отримував довічне ув’язнення.

Зараз говорять про те, що всі силові структури, які є в правоохоронних органах, це практично порука, зв’язана з владою. Там кум, там брат, там сват. І всі один одного покривають, тому винних і не карають.

Справа не в кумах, братах і сватах, а в тому, що правоохоронним органам дали наказ витискати з бізнесу гроші й приносити їх владі. Я думаю, що таку вказівку дав сам президент. Він вважає, що вся країна повинна бути рабами, його слугами й слугами його поплічників. Та прийде час, і всі вони опиняться у в’язниці.

Чи може ця кругова порука зникнути з березня наступного року?

Звичайні люди, як правило, не порушують закон. Порушують закон керівники, саме вони беруть хабарі й намагаються зробити з рядових слідчих ланцюгових псів. Та слідчий має бути процесуально незалежним, тільки тоді країна буде розвиватися. Не повинно бути справ за командою: якщо не маєш вини, тебе звинуватять, якщо маєш вину – за гроші відкупишся. Так не повинно бути. Численні зустрічі, які я проводжу, підтверджують мої слова. У залі сидять 500 осіб, і ніхто з них не вірить правоохоронній системі та чинній владі. 50% людей взагалі не визначилися, за кого голосувати. Якщо Шевченко має 5%, а 50% не визначилися, то чому в мене не може бути 55%?
Всіх нас хвилює медична реформа, яка стартувала в Україні. Що Ви думаєте про неї? Міністр каже, що медики отримують достатню заробітну плату, хоч насправді там три мінімалки. Що б Ви зробили?

Мені це нагадує 1918 рік на Східній і 1939 рік на Західній Україні – періоди поневірянь нашого народу. Чомусь нам нав’язали думку, що треба все, як у Росії казали «до основанія», зруйнувати, а потім щось будувати. На мою думку, перш ніж щось руйнувати, треба мати якусь заміну. Якщо ми говоримо про телемедицину, то постає питання – чи є в нас гелікоптери й добрі дороги, аби вчасно дістатися до пацієнтів? Немає. Чи є в селах інтернет задля того, аби якісно забезпечити координацію дій? Я їхав із Києва до Луцька. На автостраді в більшості місць не було ані 3G, ані 4G. А що тоді говорити про бідні села, де люди не мають навіть телебачення, бо аналогове вимкнули? Чи це справедливо?

Не треба мавпувати, не треба бути Європою, Америкою чи Росією, ми повинні бути собою, ми повинні бути Україною, бо в нас завжди були зовсім інші традиції. В нас майже не хворіли люди, бо вони були заможними, не нервувалися, у них була якісна їжа й чиста вода. Зараз вода забруднюється, продукти, які ми купуємо, сумнівної якості, а ліки можуть легко виявитися підробкою.

Коли президент у березні був на Волині та представляв нового губернатора, він заявив із трибуни про те, що 5 мільярдів із держбюджету піде якраз на телемедицину. Однак її в нас немає, і ніде в Україні також. Як гадаєте, куди зникли ці 5 мільярдів?

Я взагалі не слухаю виступи президента. Бо вони є красивими, однак брехливими. Він вибачається за те, що не зміг зупинити війну, тоді навіщо було давати цю обіцянку? Я пригадую курс 8-12 гривень за долар, а зараз він який – 26-28? У цьому суть, він взагалі нічого не гарантує. А тим, хто не вміє давати гарантій, у політиці не місце. Я переконаний, що Петро Олексійович засидівся. Він є політиком із 90-х років, тож увесь свій бізнес побудував, грабуючи український народ.
Якби Порошенко хотів припинити діяльність свого бізнесу на території Росії, він би це зробив?

Він би побоявся це зробити, бо найбільше в житті не любить втрачати гроші. Сьогодні один олігарх – Петро Олексійович Порошенко, який зайшов в долю до Ахметова й далі грабує Україну через «Роттердам +» й інші схеми. Він торгує з Медведчуком та РФ. Припиняти війну потрібно з заборони всіх гуманітарних і торгових відносин із Росією. Чому він цього не робить, що йому заважає? А заважає йому те, що він вважає український народ своїми рабами.

Ви підтримуєте бодай одну ідею повернення Донбасу й Криму, яка була б реальною, зупинила війну, повернула б нам ці окуповані території? Якби Ви були президентом, то яким би чином повертали ці території?

Я казав, що спочатку треба заборонити всі торгові відносини, припинити поставку електроенергії та води на території, які захотіли жити під Росією. Якщо йде війна і гинуть люди, то як ми повинні діяти? Радикально чи виписувати декларації й просто висловлювати стурбованість? Що це за Мінські домовленості, де сторонами є Кучма та інші? Отже, потрібно відмежуватися, будувати свою політику та економіку, потужну країну, де громадянин буде багатим. До країни з високим рівнем життя й розвинутою економікою українці захочуть повернутися. На Донбасі й у Криму також живуть українці, однак вони поки до нас чогось не хочуть.
Василь Шкляр казав з цього приводу таке – треба бути настільки економічно успішними, щоби вони пошкодували й захотіли до нас приєднатися. Чи реально це зробити?

На тисячу відсотків реально. Людина, яка не вірить у свій успіх, ніколи не стане успішною. Тому ми повинні зробити так, щоби в нашій державі всі громадяни повірили в свій успіх.

Що би ви хотіли сказати волинянам, аби вони у Вас повірили?

Друзі, хочу подякувати вам за вашу активність, адже на наші праймеріз прийшла колосальна кількість людей. Вони ставили питання й уважно нас слухали. Я дивився в їхні очі – і в них була мрія жити в країні гідності і правди. Я переконаний, що ми збудуємо таку країну. Я дуже втішений, що ви цікавитеся політикою, задоволений, що ви врешті побачили альтернативу політикам, які 27 років були при владі. Давайте згуртуємося, зберемося в одну потужну команду, один громадський рух. Якщо ви приєднаєтеся до громадського руху Олександра Шевченка «Країна гідності і правди», ми дійсно переможемо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus