USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перші праймеріз УКРОПу – у Луцьку: вирок чинній владі та побудова країни економічно незалежних громадян*

1 Жовтня 2018 08:59
Чинна влада, яка довела країну до краху, не має права на ще один президентський термін, тож слід обрати нові обличчя, які побудують країну гідності і правди: переможцем перших демократичних праймеріз УКРОПу, що відбулися в Луцьку 28 вересня, став народний депутат, автор ідеї та засновник комплексу «Буковель» Олександр Шевченко.

Первинні вибори, тобто праймеріз – це загальноприйнята практика в західних демократіях. Проте не в Україні, де більшість партій – вождистського типу, коли партійний функціонер сам вирішує, куди йому балотуватись, при чому думка виборців та соратників не враховується. Тимчасом УКРОП ламає цю сумну традицію: вперше в Україні делегати своїми голосами обирають кандидата від партії на президентські вибори. Праймеріз відбудуться в 23 містах України, і саме з Волині починається цей масштабний всеукраїнський тур.

Свої програми презентували троє претендентів у кандидати в президенти від партії УКРОП Оксана Тунік-Фриз, Ірина Головатенко та Олександр Шевченко.
Праймеріз як черговий етап боротьби за Україну

Відомий письменник, член комісії партійного контролю партії УКРОП Василь Шкляр зазначив, що черговий етап праймеріз є новим етапом боротьби за Україну. Він зізнався, що у різних регіонах під час зустрічей з читачами люди запитують його – «Кого обирати, де ті нові обличчя?». Це питання пульсує і болить по всій Україні. Він нагадав слова великого Тараса Шевченка, на чиїй землі народився: «Чи діждемося Вашингтона з новим і праведним законом?» Письменник переконаний, що пророцтво про українського Вашингтона справдиться, адже нині є кандидат з таким самим прізвищем, як у Тараса Шевченка.
Країна не витримає ще одного президентства Порошенка

Народний депутат, голова партії УКРОП Тарас Батенко зауважив, що фінальну частину праймеріз недарма починають саме в Луцьку. Волинь – це центр національно-визвольного руху, де народилася УПА, і це сигнал для всіх опонентів УКРОПу. В області, з його слів, найбільш потужна партійна організація з понад 4 тисячами членів партії та 400 депутатами всіх рівнів. Нардеп відзначив, що правдива демократія будується саме так: крізь горнило боротьби на фронті та внутрішньопартійної боротьби. Тарас Батенко переконаний, що УКРОП – особлива партія, яка сповідує кращі зразки американської, французької та ізраїльської демократій. В Україні немає жодної іншої партії, яка б обирала кандидата в президенти шляхом праймеріз.
Протягом останніх місяців трійка претендентів побувала у різних куточках України, ознайомлюючи виборців зі своїми програмами. У рамках фінальної частини праймеріз відбудеться тур 23 обласними центрами. До кінця листопада всі регіони визначаться з фаворитом, тож 5 грудня партійний форум у Києві проголосує за лідера праймеріз.


Нардеп попередив, що політичний сезон буде нелегким, адже вже відчувають тиск, передбачають репресії, відкриття справ, затримання, «маски-шоу» тощо.

«Ми вдячні владі за те, що вона таким чином долучається до підняття нашого політичного рейтингу. Влада не хоче і не може розв’язувати нагальні проблеми у суспільстві. Вона нездатна подолати корупцію, тому що її очолила. Також нездатна подолати головного – бідності в країні. Ще одного президентства Петра Порошенка та ручного парламенту, який він хоче мати, країна може не пережити. Партія УКРОП має зробити все, щоб такого не допустити, ми маємо сповна скористатися шансом, який нам випав і, заручившись підтримкою мільйонів українців, піднімати Україну з колін», - відзначив Тарас Батенко.

Чому учасники праймеріз вирішили йти у владу

Ірина Головатенко розповіла, що, як мати, дружина, киянка та громадянка України, обурена станом справ у країні. Як медійник, керівник прес-центру «УНІАН», вона впевнена, що саме журналісти мають йти до політики.

«Нас всіх кинули, і я маю голосно заявити про це. Я була учасницею Майдану і чула обіцянки, які на Майдані давали політики, про те, що Україна має змінитися, але нас обманули», – зазначила Ірина Головатенко.
Вона наголосила, що діюча президентська вертикаль влади на місцях – це вотчина чинного президента. Нічого не змінилося попри те, що є антикорупційні органи, суди, НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) тощо. Ірина Головатенко вважає, що єдиновладне правління президента має бути скасоване, бо той сприймає країну як свою власність. За новою редакцією закону про вибори, у виборах мають брати участь громадяни віком від 21 до 75 років, які є платниками податків, тобто люди, які наповнюють бюджет. Тоді буде вища явка виборців, і громадяни віритимуть, що нові обличчя змінять країну. Претендентка зізналася, що вже відчуває себе переможницею, тому що є частиною демократичної партії УКРОП, демократичних праймеріз.
Оксана Тунік-Фриз розповіла, що претенденти їздили різними регіонами України і бачать, що їхні тези та промови багато у чому збігаються. Оскільки ворог України у війні надзвичайно підступний, з її слів, повинен бути реальний план виходу з ситуації. Мінські угоди, які пропонує чинна влада, йдуть на користь лише тим, хто захищає солодкий бізнес, який тхне кров’ю. Повинна бути порушена і тема звільнення політв’язнів. Так, у Старобільському СІЗО сидить Олександр Єфремов, якому інкримінують державну зраду, і роками сидять добровольці. Напевно, для недолюстрованих суддів-хабарників сепаратисти ближчі, ніж українські визволителі.
«Моя надія – партія УКРОП, куди я прийшла свідомо. Для мене люди, які сформували партію, були прикладом. Їхні практичні дії у 2014 році стали прикладом патріотизму, сміливості та дієвості для мене», – зауважила Оксана Тунік-Фриз. Олександр Шевченко зазначив, що радий, що в Україні започаткували потрібну демократичну процедуру праймеріз. Той, хто має найбільшу підтримку серед партійців, зможе гідно представити цю політичну силу на виборах президента. Він зауважив, що український народ мріє жити у вільній, соборній і незалежній країні. Люди з партії УКРОП сформували нову сучасну Українську повстанську армію, яка не на словах, а справами буде боротися за інтереси українського народу.
«Дякую за те, що ми сьогодні не Московія, діям Ігоря Коломойського в Дніпропетровську, Ігоря Палиці в Одесі й діям безлічі патріотів, які тоді, в період війни, і зараз захищають нашу чудову країну. Закатаймо рукави й робімо нашу країну тією, в якій хотілося б жити українцям, куди хотілося б повернутися 20 мільйонам співгромадян, які зараз живуть закордоном», – зазначив Олександр Шевченко.
Економіка: як побудувати країну успішних людей

Після коротких виступів претенденти перейшли до чотирьох основних блоків питань, присвячених конкретним темам, а саме економіці, соціальній політиці, медицині та освіті, міжнародній політиці, а також децентралізації та екології. В економічному блоці наголошували, що вимогою УКРОПу є гарантія економічної свободи кожному українцю. Натомість зараз за 4 роки національна валюта знецінилася в 3,5 рази відносно долара, а комунальні витрати становлять 65% мінімальної зарплати (у сусідній Польщі – не більше третини).

Голова Волинської облради, член політради УКРОПу Ігор Палиця розповів про те, як чинна влада продовжує грабувати державу, а Росія та Захід намагаються торгувати Україноюта висловив сподівання, що експеримент над Україною закінчиться у березні 2019 року, коли українці оберуть нового президента. Також він повідомив про те, що влада дала вказівку спецслужбам сфабрикувати проти нього справу. Попри погрози арешту, він запевнив, що не боїться, адже боятися повинні ті, хто у чомусь винен.

«Йде цілеспрямований геноцид України та українського народу, всі наші партнери створюють умови, щоби українці з України виїхали, а їм лишилися земля, ліс. І тоді підуть інвестиції. Це не наша програма, ми не продавалися Заходу чи Росії», – відзначив Ігор Палиця.
Крім того, політик зауважив, що економіка – це базис, а політика замилює людям очі там, де економіка погана. Насамкінець, він побажав присутнім жити в Україні, де було б добре українцям і звідки вони ніколи не хотіли б виїхати.
Олександр Шевченко в рамках виступу в економічному блоці праймеріз пояснив, що нормальна країна буде побудована тоді, коли кожен громадянин стане успішним. Від політичного популізму про те, що гроші беруться нізвідки, потрібно перейти до реалізму, розбудувати країну. Потрібно делегувати в усі владні інститути таких чиновників, які розумітимуть, що підприємець і розвиток бізнесу – це головне.

Ірина Головатенко зазначила, що нині корупція і політична воля перекривають всі моральні прагнення влади начебто зробити життя громадян кращим. На її думку, можна використати досвід Сінгапуру, який з третього світу вийшов у перший, оцінюючи свої переваги, маючи політичну волю для подолання корупції.

Оксана Тунік-Фриз зізналася, що свого часу прийшла в політику з бізнесу, а пізніше бачила, як поряд із заступником міського голови з економічних питань працювала людина, яка була відірваною від реалій бізнесу. Оксана Тунік-Фриз зауважила, що людина, яка створила підприємство, інакше ставиться до часу та ресурсів. Для того, щоб Україна не лишалася у статусі сировинного виробника, потрібно створювати підприємства, адже малий і середній бізнес – це робочі місця. Селу не треба заважати, а варто дати роботу.

Соціальна політика: реальні реформи замість руйнування

Другий блок був присвячений соціальній політиці, зокрема медицині та освіті. УКРОП виступає за підвищення зарплати молодим освітянам, справедливе нарахування стипендій, достатнє фінансування профтехосвіти, припинення закриття медзакладів у сільській місцевості до завершення об’єднання ОТГ.

Народний депутат Ірина Констанкевич відзначила, що партійці УКРОПу демонструють, як можна справами змінювати життя людей і суспільства на краще. З її слів, якісні зміни можливі. Так, на Волині незабаром відкриється обласний перинатальний центр, тож вона вдячна голові облради та депутатам, які знайшли можливості залучення коштів для його відкриття. Прикладом надання медичних послуг селянам є створення в чотирьох районах Волині виїзних медичних бригад. Ця медична послуга мала б здійснюватися за кошти держбюджету, але держава ігнорує це, тож із 5 мільярдів, передбачених на сільську медицину, не надійшло ані копійки.

Влада, з її слів, робить все, щоби прогресивні ініціативи блокувалися. Той, хто очолить державу, матиме потужний потенціал, який напрацювали за три роки якісною та чесною роботою партійці УКРОПу.
«Ми прийшли в партію не задля влади, а задля того, щоб змінювати життя заради української людини на краще», – наголосила Ірина Констанкевич.
Оксана Тунік-Фриз зауважила, що ефективність проведених медичних реформ для неї показова, коли волонтери збирають кошти на лікування поранених атовців. Стан медицини до реформи потребував якісних змін, але зараз це чиста руйнація. Відбувається ганебний і руйнівний процес, коли майно закритих лікарень йде невідомо куди. Вона переконана, що неможливо впроваджувати медичну реформу без страхової медицини.

Ірина Головатенко розповіла, що працювала вчителем і зараз підтримує зв’язки з колишніми колегами. Буквально вчора вчителі надіслали лист прем’єр-міністру, у якому нарікають на те, що у них зменшилися зарплати через відсутність коштів у місцевому бюджеті. Щодо медичної реформи, вона відзначила, що зараз держава починає рубати щось, не напрацювавши підстав для м’якого переходу. Лікарі зараз не можуть набрати достатньої кількості пацієнтів, аби отримувати бодай таку саму зарплату, як до реформи, вони починають шукати іншого життя за кордоном.

Олександр Шевченко зазначив, що не можна будувати нове, руйнуючи старе. Він не підтримує перевезення дітей із закритих шкіл розбитими дорогами й «убитими» автобусами однієї відомої фірми. Для того, щоб працювала телемедицина, потрібен інтернет, дороги, гелікоптери. Як успішний приклад він навів Стіва Джобса, який не руйнував чи копіював «Nokia», а винайшов смартфон, що ним зараз всі користуються. Йдучи в політику, з його слів, потрібно не зловживати, а служити людям, адже політика – це інструмент служіння людям.


Зовнішня політика та остаточне розірвання стосунків з країною-агресором

Третій блок присвятили зовнішній політиці. Так, за п’ять років війни влада досі не розірвала дипломатичних відносин з ворогом, а торік імпорт продукції з Росії підвищився на 40%. УКРОП вимагає розірвати дипломатичні відносини з Росією, припинити торгівлю на крові, зупинити бізнес агресора в Україні.

Дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ», керівник Київської міської організації УКРОПу Богдан Яременко розповів, що, згідно з Конституцією, управління міжнародними відносинами є сферою, де найбільші повноваження має президент. Він наголосив, що УКРОП ніколи не брехатиме своєму народу про мирний компроміс, припинення АТО за кілька годин, ніколи не матиме потреби вдавано вибачатися чи займатися іншою клоунадою перед народом. З його слів, УКРОП постав як партія, що не злякалася назвати ворога шизофренічним карликом, Росію агресором і війну війною. Саме в УКРОПі заговорили про новий виток російської агресії в Азовському морі, під тиском партії влада через три місяці нарешті почала боронити Україну.
В числі перших дій новообраного президента стане розірвання дипломатичних відносин з Росією, з країни виметуть кубло російських шпигунів під прикриттям російського посольства. Акція блокади торгівлі на крові стане не громадянською ініціативою, а державною політикою. Не даватимуть обіцянок повернути Донбас на принизливих умовах окупанта, надавати вбивцям амністію чи робити вибори під автоматами іноземних загарбників. На міжнародних переговорах не дозволять забути про Крим, гноблення кримських татар, а куми чи свати Путіна ніколи не представлятимуть Україну на міжнародних переговорах. Україна, з його слів, інтегруватиметься у світ як модерна держава з високими технологіями. Народ об’єднають навколо програми економічної незалежності громадянина.
Ірина Головатенко зауважила, що чинна влада, яка прийшла на крові, не має права претендувати на майбутній президентський термін. Вона відзначила, що у переговорах з європейським державами не варто забувати про Донбас і Крим.

Оксана Тунік-Фриз наголосила, що потрібно запропонувати гідну альтернативу Мінським домовленостям, дієвий план, що допоможе вирішити проблему.

Олександр Шевченко переконаний, що кожен політик, у тому числі президент, повинен нести відповідальність за свої обіцянки. Він не хотів би, аби майбутній президент закінчив як попередні, нікчемно і ганебно. Найбільшим досягненням президента у зовнішній політиці повинно бути не фото з пані Трамп. Президент повинен бути людиною, яка забезпечує безпеку та законність для усіх громадян. Він не повинен бути на підтанцьовках в Америки, Європи чи Росії, потрібно збудувати власну країну гідності і правди, де головним буде громадянин. Важливою, з його слів, є абсолютна блокада відносин із Росією. Потрібно також ламати корупційну систему на Банковій. Олександр Шевченко переконаний, що на виборах у 2019 році українці отримають свого Вашингтона.
Децентралізація та екологія: надра повинні слугувати громадам

Фінальний блок присвятили таким важливим темам, як децентралізація та екологія.

Учасники праймеріз нагадали про те, що президент уперто зберігає вертикаль влади, не ліквідовано райдержадміністрації, які втрачають сенс зі створенням ОТГ, блокується створення громад, зірвано жовтневі вибори в ОТГ. Усе це підірвало довіру до реформи. На Волині центральна влада блокує роботу КП «Волиньприродресурс», завдяки якому кошти мали б надходити громаді, а не корпораціям із Києва. УКРОП вимагає розблокувати вибори в ОТГ, очистити владу від корумпованих чиновників і дати громадам змогу розпоряджатися природними ресурсами. Також ішлося про заборону експорту лісу-кругляка та посилення відповідальності за забруднення водойм.

Оксана Тунік-Фриз зауважила, що децентралізація дала позитивні результати, якісні зміни в регіонах, але варто розуміти, що та має бути диференційованою. Є регіони, які потребують підтримки, і вони повинні бути в пріоритеті.

Ірина Головатенко розповіла, що, говорячи про екологію, потрібно згадати не лише вирубки лісів, а й забудови у Києві, який більше не можна назвати «містом в парку». Також вона навела приклад, що його можна назвати геноцидом місцевого населення: у Кривому Розі люди отримують воду з личинками комах.

Олександр Шевченко зауважив, що, згідно з законом, надра належать людям, тож вони повинні слугувати громаді. Він відзначив створене за ініціативи Ігоря Палиці обласне КП «Волиньприродресурс». Претендент у кандидати на посаду президента розповів, що для громади, яка має територію з корисними копалинами, інвестор повинен лишати 50% від вартості видобутку, а також здійснювати рекультивацію земель. Це ідеальний механізм, який потрібно впровадити по всій країні. Олександр Шевченко нагадав, що план розвитку території комплексу «Буковель» розробляла канадська фірма, і приріст лісу до будівництва комплексу становив 1 мільйон кубічних метрів, а зараз 1,5 мільйона. Отже, за відповідального підходу, площі лісів не зменшуватимуться. Він зазначив, що Австрія з шістьма мільйонами населення приймає щороку 24 мільйони туристів. Таким чином потрібно розбудовувати і Україну. Головне, щоби людина отримувала гідну зарплату та займалася роботою, яка їй подобається.

Запитання до кандидатів та обрання переможця праймеріз на Волині

Після тематичних блоків питання до учасників праймеріз міг поставити кожен охочий. Депутат Луцької міськради Микола Дендіберін запитав Олександра Шевченка про те, яким буде перший день його президентства та чи буде першим пунктом закінчення війни.

Олександр Шевченко відповів, що, безумовно, питання завершення війни є пріоритетним і тому відбудеться переїзд адміністрації президента у військовий офіс в Дніпрі, адже це місто захистило країну. Немає нічого більш суспільно важливого, ніж завершення війни. Претендент пообіцяв потужну лінію розмежування з Росією, припинення будь-яких гуманітарних та економічних стосунків з цією країною, а щоби війна не повторилася, будівництво сильної економіки та сильної армії.
Також Олександра Шевченка питали про видобуток газу на Волині й ціни на газ для місцевого населення. Відповідаючи, політик наголосив, що важливо, аби не було провладних «прокладок» між тим, хто видобуває, і тим, хто споживає.

Олександр Шевченко переконаний, що найважливішим є рівень розвитку підприємницької діяльності та інвестиційного клімату. Потрібно збудувати середовище, де будь-яка успішна людина захоче продовжити свій успіх, розширюючи підприємство. Потрібні доступні кредити на житло та кредити для підприємців, щоб у країні хотіли жити. Президент, на його думку, повинен зробити так, аби парламент займався своєю роботою, а президентська вертикаль забезпечила недоторканість кордонів, безпеку та незалежний суд, незалежну журналістику, на яку не будуть тиснути політичні діячі. Якщо вдасться збудувати ці базові підвалини демократії, ми зведемо країну гідності і правди, з якої ніхто не хотітиме виїжджати.

Після блоку запитань відбулося голосування. У підсумку абсолютну більшість, 180 голосів, здобув Олександр Шевченко. Оксана Тунік-Фриз здобула 12 голосів, Ірина Головатенко – 5 голосів.
Олександр Шевченко до волинян: тільки разом побудуємо країну гідності і правди

Переможець голосування серед волинян звернувся до присутніх, подякувавши Волинській обласній організації партії УКРОП за високу довіру. Початок такої цивілізованої та демократичної процедури як праймеріз із Волині, на його думку, буде основою для того, щоби й інші політичні сили починали змагатися цивілізовано, щоби не було вічних політиків при владі чи партій однієї особи. Люди, які заслуговують на довіру та право на владу від громади, з його слів, будуть зерном, яке зросте в колос, що буде хлібиною нашої соборної, незалежної, чесної, справедливої, з вірою у Бога держави. Він закликав усіх щодня боротися за нашу незалежність та заможність.

«Єднаймося, бо тільки разом ми здобудемо країну гідності і правди, країну, де громадянин буде основним, де чиновник буде не більше ніж сервісом, інструментом», – звернувся до присутніх Олександр Шевченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus