USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Парламент зробив перший крок до податкової амністії

1 Квітня 2021 10:12
Верховною Радою прийнято за основу законопроекти № 5153, № 5155 та № 5156. Вони повинні внести зміни до різних актів законодавства, але з єдиною метою - запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Документ підтримали 245 депутатів, пише ЛІГА:ЗАКОН.

Законопроект № 5153 повинен відкоригувати ПКУ та запровадити добровільне декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені податки і збори, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації можуть бути відображені такі активи фізичної особи, зокрема, як валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, у тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, що знаходяться (зареєстровані) в Україні або за кордоном.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначатиметься за такими ставками:

5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги до резидентів України за визначених умов, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

9% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у фінансових установах за кордоном і прав грошової вимоги до нерезидентів України за визначених умов, а також інших активів (зокрема, рухомого і нерухомого майна, майнових і корпоративних прав, фінансових інструментів), що знаходяться (зареєстровані) за кордоном;

2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

18% у разі встановлення порушення декларантом деяких вимог щодо умов розміщення валютних цінностей у банківських та/або в інших фінансових установах, відсутності відповідного документа, що підтверджує право вимоги (у тому числі, відсутності договору позики між декларантом та юридичною особою та/або нотаріального посвідчення договору позики між декларантом та іншою фізичною особою).

Законопроект № 5155 має внести до Закону про валюту і валютні операції зміни, необхідні для забезпечення проведення в Україні одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами своїх активів. Передбачається не поширювати на фізичних осіб, які подали одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, норму щодо відповідальності за порушення валютного законодавства.

Законопроект № 5156 відкоригує КпАП та ККУ. Так, запровадять звільнення від адміністративної відповідальності у зв'язку із подачею одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Змінами до ККУ пропонується встановити, що подання одноразової добровільної декларації та сплата узгодженої суми збору є підставою для звільнення декларанта від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та зборів. Також у ККУ з'явиться нова норма про відповідальність за незаконне розголошення, передачу або надання доступу до інформації, що міститься в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Прекрасно Показати IP 1 Квітня 2021 10:56
Яка у нас мудра монобільшість. От вже й за простих роботяг взялась, а на офшори .де сотні міліардів доларів сховані ... забули за офшори. Монобільшість, як не як слуги, ХА ХА ХА.
Да уж до Прекрасно Показати IP 1 Квітня 2021 14:07
Слуги народу в сторону олігархату й пікнути бояться. Але за простих людей взялись, оголосили роботягам амністію. Що понавибирали, що ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus