USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

ЧАЕС: чому відкладають демонтаж об’єкту «Укриття»

21 Квітня 2018 13:30
Варто не ганятися за конкретною датою введення в роботу нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття» та нового сховища для відпрацьованого палива з ЧАЕС, а перш за все дбати про безпеку, - переконані представники ЧАЕС та державного агентства з управління зоною відчуження.

Про це йшлося під час брифінгу на Чорнобильській АЕС 20 квітня.

Як наголосив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, основна мета діяльності ДАЗВ та усіх підприємств у зоні відчуження спрямована на створення безпеки. Йдеться про безпеку поводження з радіоактивними відходами та захист населення України та навколишнього середовища від наслідків аварії на ЧАЕС і потенційної загрози поводження з радіоактивними відходами.

Завершується будівництво СВЯП-2 (сховища відпрацьованого ядерного палива-2), куди перевезуть усі відпрацьовані паливні збірки з ЧАЕС з існуючого СВЯП-1, що розташоване на території станції і термін експлуатації якого добігатиме до завершення. Відпрацьоване паливо ЧАЕС можна буде безпечно зберігати на новому СВЯП-2 протягом 100 років.


Окрім цього, в зоні відчуження діє система моніторингу у режимі реального часу. У разі надзвичайних ситуацій щодвіхивлини можуть аналізувати ситуацію щодо поширення радіонуклідів у зоні відчуження та прогнозувати розвиток потенційно небезпечної ситуації, враховуючи погодні умови та наявність персоналу.

Зі слів Віталія Петрука, цьогоріч виходять на фінішну пряму з низкою ініціатив. Так, цього року планують ввести в експлуатацію новий безпечний конфайнмент (багатофункціональний комплекс у вигляді велетенської арки заввишки 109 метрів та завширшки 257 метрів, яка накрила об’єкт «Укриття»), СВЯП-2, першу чергу комплексу «Вектор» на Центральному підприємстві поводження з радіоактивними відходами.

Торік Верховна Рада відновила діяльність Фонду поводження з радіоактивними відходами. З 1 липня фонд запрацює за цільовим призначенням. У вівторок парламент прийняв у першому читанні закон про нову класифікацію радіоактивних відходів для захоронення, отже, країна перейде на європейські стандарти захоронення цих відходів. Кабмін скерував до Верховної Ради законопроект щодо створення на території зони відчуження території спеціального промислового використання. Також у вівторок прийнятий законопроект про загальнодержавну програму зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкту «Укриття» в екологічно безпечну систему.

Сподіваються, що цього року програму схвалять і на 5 років матимуть стабільне фінансування та зрозумілий план дій для зняття ЧАЕС з експлуатації, адже як тільки НБК введуть в роботу, повинен розпочатися демонтаж нестабільних конструкцій об’єкту «Укриття».


Щодо дати введення СВЯП-2 та НБК в експлуатацію, Віталій Петрук зазначив, що фінансування будівництва здійснюється за підтримки та координації ЄБРР, а основний контроль здійснює група правління проекту, до якої входять фахівці ЧАЕС, представники ЄБРР та міжнародні фахівці. Наразі триває аналіз і кінцевої дати немає. На думку керівника ДАЗВ, НБК прогнозують ввести в експлуатацію у листопаді цього року, а у грудні зможуть розпочати «гарячі» випробування на СВЯП-2.

Своєю чергою, заступник генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Валерій Сейда прокоментував причини затримки запланованого введення в експлуатацію СВЯП-2 та НБК. З його слів, у листопаді 2016 року арку перемістили у проектне положення над об’єктом «Укриття», і всім здавалося, що на цьому її спорудження скінчилося, але це не зовсім так. У 2017 році здійснили величезний комплекс робіт для підготовки введення її в експлуатацію. Йдеться зокрема про унікальну роботу зі спорудження торцевих стін, або огороджуючого контуру всередині об’єкту «Укриття». Роботи виконувалися в умовах дуже високих полів радіації. Демонтували понад 1,5 тисячі метрів кубічних старих конструкцій, що існували ще на момент аварії. Встановили понад 1,5 тисячі тонн арматури та залили понад 10 тисяч метрів кубічних бетону, що дозволило створити нові безпечні місця примикання НБК до існуючого об’єкту «Укриття». Також створили умови для його герметизації. Нам місцях дотику арки до об’єкту «Укриття» встановлюватимуть мембрани і для них слугуватимуть торцеві стіни.


Спочатку терміни вводу НБК в експлуатацію призначали на травень, а тепер – на листопад, тому що об’єкт «Укриття» є унікальним та досить небезпечним. Наприклад, великий вплив на перенесення термінів спричинив той факт, що під час свердління отвору під анкери для мембран під шаром бетону виявили дуже високі рівні радіації, які зобов’язують використовувати особливі заходи захисту.

Валерій Сейда відзначив, що об’єкт унікальний, тому терміни введення в експлуатацію НБК зсуваються. З його слів, не треба ганятися за встановленими строками, найголовніше – безпека, в експлуатацію повинні здати цілком безпечний об’єкт.


На СВЯП-2 практично завершили монтаж обладнання, загалом будівельно-монтажні роботи вже виконані на понад 98%. Триває налагодження обладнання, індивідуальні і комплексні випробування систем за програмою, узгодженою з Державною інспекцією ядерного регулювання. Відповідно до графіків, завершення цих так званих «холодних» випробувань заплановані на грудень, відтак, розпочнуться «гарячі» випробовування з реальним паливом, яке будуть привозити з існуючого сховища СВЯП-1. Вже виготовили спеціальний вагон-контейнер для перевезення відпрацьованого ядерного палива, який повністю відповідає сучасним нормам та правилам.


Нагадаємо, зону відчуження планують зробити комфортнішою для відвідувачів, зважаючи на великий інтерес туристів.

Також на території зони планують використовувати деревину для опалення, захоронюючи згодом радіонукліди у вигляді золи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus