USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Від катастрофи до безпечного об’єкта: яким буде майбутнє Чорнобильської АЕС

23 Грудня 2016 14:12
Людство більше ніколи не побачить об’єкту «Укриття»: у наступному році введуть в експлуатацію новий безпечний конфайнмент над зруйнованим 4-им енергоблоком ЧАЕС, а згодом розпочнуть демонтаж об’єкту «Укриття». На території зони відчуження діятиме радіаційно-біосферний заповідник.

Про це йшлося під час прес-туру до Чорнобильської АЕС 22 грудня.

Новий безпечний конфайнмент над зруйнованим енергоблоком, подальша доля ядерного палива з ЧАЕС та біосферний заповідник на території зони відчуження – нагальні завдання, що постають перед Держагентством з управління зоною відчуження та Керівництвом Чорнобильської АЕС, і які обговорили у рамках брифінгу.

Як розповів голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, важливим результатом роботи цього року є переміщення Арки в проектне положення над об’єктом «Укриття» (тобто, зруйнованим 4-им енергоблоком). Це стало важливою частиною реалізації Стратегії перетворення об’єкту «Укриття» в екологічно безпечну систему.
У рік 30-их роковин Чорнобильської катастрофи з усіх блоків ЧАЕС дістали ядерне паливо, таким чином, лише цьогоріч ЧАЕС припинила бути ядерним об’єктом за класифікацією МАГАТЕ.
Окрім цього, на цей осінньо-зимовий період ЧАЕС взагалі відмовилася від споживання природного газу, перейшовши на автономне опалення. У результаті це дало можливість щомісяця економити приблизно 6 мільйонів гривень. Інженери станції розпочали використовувати тепло, яке виділяє відпрацьоване ядерне паливо. Через теплообмінник воно забезпечує підігрів технічного водопостачання на станцію. Так, «дармове тепло», яке раніше спускали в ставок-охолоджувач, тепер використовують для підігріву води, що циркулює в системі технічного водопостачання станції. Це тепло виділятиметься ще протягом 50 років.

Не менш відповідальним, ніж поточний, назвав Віталій Петрук наступний, 2017 рік: в експлуатацію повинні ввести новий безпечний конфайнмент, Сховище відпрацьованого ядерного палива-2, розпочати перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1, що розташоване на території ЧАЕС, на новозбудоване СВЯП-2. Наступного року планують ухвалити закон, який визнаватиме десятикілометрову зону навколо ЧАЕС зоною спеціального промислового використання. Зона буде назавжди виведена з народногосподарського обороту України і використовуватиметься за призначенням для підвищення безпеки та створення необхідної інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами.
Решту території зони відчуження, відповідно до рішення президента, зроблять природним радіаційно-біосферним заповідником. Відповідно до закону про держбюджет на 2017 рік, кошти для створення заповідника передбачили і реалізацію цього проекту розпочнуть у наступному році. Антропогенний вплив на природу був більш згубним, ніж результати аварії на Чорнобильській АЕС. Оскільки ця територія була обмежена для перебування людини, флора та фауна відновлювалися. Статус радіаційно-біосферного заповідника розширить можливості використання території з наукової точки зору і з точки зору захисту природного середовища. Дві третини території, що розташовані навколо десятикілометрової зони, матимуть статус заповідника. Наразі планують здійснити зонування території, інвентаризацію земель та отримати документи щодо поводження з цими землями.

Загалом в зоні відчуження за вахтовим методом нині працюють до 12 тисяч осіб, враховуючи працівників поліції. Самоселів на цій території налічують до 200 осіб.

Щодо зміни кількості викидів в атмосферу та ґрунт після встановлення арки над об’єктом «Укриття», про результати голова Державного агентства України з управління зоною відчуження пообіцяв поінформувати пізніше, адже після випадання снігу наразі спостерігають сезонне коливання щодо фону в зоні відчуження.

Своєю чергою, директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін наголосив, що 29 листопада відбулася подія, яка позначає завершення епохи – 30 років прослужив об’єкт «Укриття», а тепер над ним розташували арку і людство вже ніколи не побачить «Укриття». Після введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту у 2017 році одразу планують розпочати демонтаж об’єкту «Укриття» для доступу до паливомістких мас, які переводитимуть у безпечний стан. Праця тисяч людей, що тривала протягом тридцяти років, увінчалася успіхом. До Дня енергетика 22 грудня директору ЧАЕС доповіли, що бокові панелі арки вже закриті, тобто, арка може починати функціонування. Це дозволило суттєво змінити рівень безпеки на промисловому майданчику станції, а також в Україні та загалом у цілому світі.


Зараз завданням є виконання у 2017 році підготовчих заходів і у 2018 році зайти всередину об’єкту «Укриття», який розпочнуть розбирати. Наступного року у рамах введення в експлуатацію НБК демонтують перший елемент нестабільної конструкції.

Як зауважив директор ЧАЕС, у 1990-их розробили план заходів з перетворення об’єкту «Укриття» в екологічно безпечну систему. Зараз проектні інститути України зараз актуалізували цей план. До 2023 року потрібно демонтувати основні нестабільні конструкції та перевести об’єкт «Укриття» в стан, що дозволив би безпечно виконувати роботи всередині об’єкту – щоб не допустити обрушення будівельних конструкцій на персонал, який працюватиме всередині.

Щодо палива, важливо встановити над ним контроль та не допустити його викидів у навколишнє середовище. Наразі відпрацьоване ядерне паливо трьох енергоблоків ЧАЕС зберігається у Сховищі відпрацьованих ядерних відходів.

Заступник головного інженера з експлуатації ЧАЕС Володимир Пєсков повідомив, що цьогоріч ЧАЕС дописала сторінку історії, що тягнулася вже 10 років – звільнення 1-3 енергоблоків від відпрацьованого ядерного палива. Цьогоріч останнє паливо видалили з блоків 1 та 2. Зараз усе відпрацьоване паливо, тобто, 21 тисяча одиниць відпрацьованих тепловиділяючих збірок, зберігається в СВЯП-1 – надалі заповнювати це сховище не планують. У майбутньому планують ввести в експлуатацію СВЯП-2, де паливо зможе зберігатися протягом ста років. У старому сховищі паливо зберігається у воді, що не зовсім добре для нього, а в СВЯП-2 паливо зберігатимуть в гелії та азоті – у значно більш безпечних умовах. Термін експлуатації діючого сховища становить 30-40 років та оцінюється за результатами ремонтів та обслідувань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
jack Показати IP 23 Грудня 2016 18:31
Дякуємо за інформацію, поТБ цього не бачили
погляд з-за бугу. Показати IP 24 Грудня 2016 11:19
а через адцять років нове укриття і т. д. Це ваша проблема, на слідуюче укриття вже ніхто не дасть, наплодили бісові реактори, а весь світ має жити в постійній загрозі інших Чернобилів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus