USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перевірятимуть доброчесність кандидатів у нардепи

27 Квітня 2012 16:23
Волиняни мають знати, наскільки доброчесно поводяться потенційні, а невдовзі й чинні кандидати у депутати до Верховної Ради України під час передвиборчої кампанії. Для цього громадські активісти розробили шість головних критеріїв доброчесності, стежитимуть за їх дотриманням і оприлюднюватимуть результати цих досліджень.

Про це під час засідання за круглим столом «Волинь напередодні парламентських виборів 2012 року» повідомили представники Волинська регіональної платформи громадського руху «Чесно».

Як повідомив один зі співкоординаторів «Чесно» Михайло Наход, головна місія руху – забезпечити нову якість української політики через активізацію суспільства і очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів. Наход зізнається, що ця ініціатива не унікальна, це – запозичення досвіду, який свого часу був результативним в інших країнах, наприклад, Румунії.
Експерти громадського руху визначили шість головних критеріїв за якими визначатимуть доброчесність кандидатів у депутати. Це - відсутність фактів порушень прав і свобод людини, відповідність задекларованих доходів та майна способу життя, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, особисте голосування в парламенті, непричетність до корупційних дій, участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.
Одними з головних, на думку голови обласного осередку ВО «Свобода» Анатолія Вітіва, є критерії, що визначають незмінність політичних позицій того чи іншого кандидата, а для чинних депутатів парламенту та рад інших рівнів – участь у роботі рад. «Якщо людина не була на жодній комісії в облраді, наприклад, то як вона буде працювати у ВР?» - поцікавився Вітів.
Депутат Луцької міської ради із міжфракційного об’єднання «Фронт Змін» Павло Данильчук також переконаний, що важливим є критерій незмінності політичних позиції кандидатів, адже депутати часто голосують не так, як це має бути відповідно до партійної програми.
Депутат Волинської облради із фракції Партії регіонів Андрій Мельник відзначив, що йому подобається ідея, яку започаткував на Волині громадський рух «Чесно» і додав, що політична сила до якої він належить буде всіляко сприяти, аби передвиборча кампанія й власне, вибори відбулися без порушень законодавства.
Натомість перший секретар Володимир-Волинського міського комітету Компартії України Анна Савюк має сумніви щодо ефективності громадської ініціативи. «З’явилася ще одна громадська організація, яка хоче бути експертом. Ми прийшли сюди всі різні, але хочемо чесності! Якщо ми хочемо бачити Україну в іншій іпостасі, то не можна один одного «упрікати» і затушовувати дії одних і показувати дії інших», - відзначила Савюк.
Депутат обласної ради із фракції «Фронту змін» Ігор Гузь зауважив, що однією з проблем реалізації ініціативи може стати донесення зібраної й підсумованої інформації до виборців. «Як це зробити, щоб почули і побачили виборці? Журналісти самі мали б цим цікавитися. Тим часом влада буде зловживати, бо має вплив на ЗМІ», - заявив Гузь.
Михайло Наход відзначив, що активісти «Чесно» будуть діяти на випередження - ще до початку передвиборчої кампанії почнуть моніторити й аналізувати дії потенційних кандидатів. Пізніше на сайті «Чесно» з’явиться, так званий, «Чеснометр» - інструмент для проведення громадського аудиту. «Потім - польова кампанія - листівки з результатами розповсюдять по округах», - додав Наход.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 27 Квітня 2012 18:22
Розсмішили. Невже народ не знає що серед існуючих депутатів, так само як і серед майбутніх немає жодної порядної людини. Людину, яка, принаймні, хоче щось зробити для простих людей туди нізащо не підпустять.
Пилип до Лучанин Показати IP 28 Квітня 2012 06:02
Я б не був таким категоричним
Іван Показати IP 28 Квітня 2012 08:55
Ось таку державу ми і збудуємо. Критерієм оцінки має бути: що і скільки зробив для людей , села, міста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus