USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перевів 15 ділянок з державної власності у комунальну? Волинського земельника виправдали у справі інвентаризації земель у Баківцях

14 Березня 2024 20:24
Директора Волинської філії державного земельного кадастру судили за те, що він своїм підписом перевів п’ятнадцять земельних ділянок з державної власності у комунальну. Ідеться про землю, яка внаслідок інвентаризації від держпідприємства «Перемога» перейшла до Баківцівської сільради. Втім суд виправдав посадовця, а прокурори спочатку подали апеляційну скаргу, а згодом заявили про відвід цілої колегії суддів.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Ще у 2019 році голова Баківцівської сільської ради Луцького району звернулась до директора Волинської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» Олександра Семенюка, аби розробити технічну документацію щодо інвентаризації земель в межах сільради. Саме це і стало причиною відкриття кримінального провадження проти посадовця. Його судили за те, що він, за версією обвинувального акту, не перевірив відомостей у технійній дкументації та затвердив її своїм підписом.

«Зокрема, у технічній документації зазначено, що вищевказані земельні ділянки не перебувають у користуванні державних підприємств, є землями запасу, попри те, що, відповідно до державного акта на право постійного користування серії ВЛ №11 від 25.03.1994, перебувають у користуванні державного підприємства «Дослідне господарство «Перемога» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України», – йдеться в обвинувальному акті.

Мовляв, таким чином ці п’ятнадцять земельних ділянок вибули із державної форми власності в комунальну, тобто до сільської ради. Сам керівник своєї вини не визнавав. Зазначив: виконавцем розробленої технічної документації та інженером землевпорядником були зовсім інші особи. Він лише посвідчив готові папери. Тим паче, що жодного документа, який би підтверджував наявність такого акта від 1994 року, в державного підприємства не було. У суді з’ясувалось, що цей акт був виданий ДП «Перемога» 25 березня 1994 року. Хоча засноване це підприємство на кілька місяців пізніше.

Луцький міськрайонний суд виправдав Олександра Семенюка. Втім прокурори подали на це рішення апеляційну скаргу. Однак вже під час судового засідання прокурор подає клопотання про відвід колегії суддів.

«Відвід суддям Гапончуку, Денісову і Клоку у зв’язку із тим, що ми брали участь на досудовому розслідуванні іншого кримінального провадження, з якого виділено це кримінальне провадження», – зазначив суддя Волинського апеляційного суду Віктор Гапончук.

Прокурор пояснює це тим, що судді із цієї колегії свого часу брали участь в інших дотичних до цього кримінальних провадженнях, а тому не можуть його розглядати.

«У кримінальному провадженні 0218 за обвинуваченням Грицюк, яке також стосується обставин вчинення злочину Семенюком і зазначених земельних ділянок. Суддями апеляційного суду Гапончуком та Денісовим заяви щодо самовідводу, які ухвалювались в апеляційному суді, задоволені в повному обсязі», – зазначив прокурор Олексій Сороколат.

Сам виправданий і його захисник – проти того, аби колегії давати відвід. Кажуть: повністю їм довіряють.

«Він щось додав таке, що якесь кримінальне провадження щодо Грицюк. Воно не має жодного відношення до цієї справи, по якій мене звинувачували. Щодо решти майна, то в мене стаття така, що не передбачає конфіскацію та вилучення його», – сказав Олександр Семенюк.

Тож цілком можливо, що справу переглядатимуть не лише в іншому складі, а й в іншому суді, оскільки колегія суддів таки задовільнила клопотання прокурора про їхній відвід.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Цікавий Показати IP 14 Березня 2024 22:02
Хай живе волинський суд, найгуманніший у світі! Дорогий, напевно?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus