USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Перша в області: на Волині громада позбавляє земель церкви УПЦ МП

21 Квітня 2023 11:10
Нововолинська міська територіальна громада стала першою на Волині, де позбавляють права користування землею церкви УПЦ МП.

Про це розповів Суспільному міський голова Борис Карпус.

Зі слів посадовця, рішення, в якому йдеться про три храми та два майнових об’єкти УПЦ МП, депутати ухвалили напередодні одностайно. Уже підписаний документ оприлюднять 21 квітня.

«Вони в різних форматах діють: дехто як громадська організація чи Недільна школа. Всього їх 5, щодо всіх прийняті рішення. Рішення поділяється на дві частини: перше – розірвати угоди на право постійного користування на земельні ділянки і друге – розірвати договори оренди приміщень», – каже Борис Карпус.
Як зазначив міський голова, найголовніше зараз – аби в рішеннях щодо позбавлення земель чи переходу церковних громад до ПЦУ не було ніяких конфліктних ситуацій.

«Громада поінформована. Я розумію, що є люди, які є прихожанами. Рішення мають приймати люди та предстоятелі. Це заклик до того, щоб швидше приймалися рішення, бо, як я вважаю, безповоротна історія. Мирним шляхом реалізувати цю політику відмови від московського патріархату і «п’ятої колони» в Україні», – каже Борис Карпус.
Журналісти побували в церквах УПЦ МП Нововолинської міської громади та поспілкувалися з місцевими жителями з приводу рішення міської ради.

20 квітня вхід на територію Свято-Вознесенського храму був зачинений. Зі священником релігійної громади поспілкувалися не вдалося.
Також зачиненою цього дня була Церква Святого великомученика і цілителя Пантелеймона.
Настоятель храму Олександр Кондратенко в телефонному коментарі зазначив, що рішення міської ради порушує конституційні права людини. Говорить: рішення планує оскаржувати.

«Як воно буде – як Бог благословить, так і буде: вигонять – питань немає. Це моє життя, я на це пішов», – сказав настоятель.

В Успенському чоловічому монастирі в селі Низкиничі настоятель архімандрит Вікентій рішення сесії міськради назвав «неправомірним і неконституційним».
«Воно не стосується зовсім нас, розривати контракт із нами, то міська рада немає права. Далі ми маємо подаватися до суду і надіємося, що суд буде на нашому боці. За Кирила ми не молимося, не рахуємо, що вони наше якесь начальство. Молимося за неньку-Україну і наших захисників», – каже намісник монастиря.
«Загалом Нововолинська міська рада розірвала угоди про право постійного користування на майже чотири гектари земельних ділянок», – розповіла начальниця відділу земельних відносин Світлана Орищук.

«Земельні ділянки перейдуть в землі, які нікому не надані. Далі буде внесено зміни в реєстр речових прав – припинено право постійного користування, бо власником земельних ділянок є громада», – сказала посадовиця.
Перереєстрація ділянок триватиме впродовж двох-трьох тижнів. Як додав міський голова Борис Карпус, якщо церкви будуть оскаржувати рішення в суді, то міська рада відстоюватиме свою позицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Карпус Показати IP 21 Квітня 2023 11:24
Неправомірне рішення. Міська рада немає права, згідно Конституції забороняти будь-яку релігійну організацію. А тим паче, розривати договори оренди.. . Храми побудовані за гроші прихожан. Любий суд оскаржить таке рішення, тому що воно нічого не варте.
В Показати IP 21 Квітня 2023 13:35
цій державі вже давно забули про закони. В першу чергу - депутати.
Лучанин Показати IP 21 Квітня 2023 14:14
Молодці! Усе вірно , гнати цих колоборантів геть!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus