USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поліція карала за хуліганство під час демонтажів у Луцьку, а шарпанину на ринку воліє не помічати

20 Лютого 2020 17:48
Знесення Центрального ринку – досі одна з ТОП-тем міського медіапростору. Масові протести, протистояння між працівниками муніципальної варти та підприємцями під час демонтажних робіт, сварки, бійки – все це має ознаки порушення громадського порядку.

Ще донедавна патрульна поліція Луцька активно підтримувала міську владу з демонтажем незаконно встановлених парканів, гаражів та МАФів у місті: патрульні карали за хуліганські дії тих, хто заважав демонтажу. Та в ситуації навколо перенесення Центрального ринку вони воліють відмовчуватися або кажуть, що це не в їхній компетенції.

У березні 2016 року на фейсбук-сторінці Патрульної поліції Луцька з’явилося повідомлення про те, що департамент муніципальної варти разом з управлінням патрульної поліції розпочали демонтаж незаконно розміщених тимчасових споруд на проспекті Молоді.
У жовтні того ж року на чоловіка, який намагався завадити демонтажу тимчасових споруд, патрульні склали два протоколи. Зокрема, патрульна поліція під час згаданих робіт забезпечувала охорону громадського порядку. Під час демонтажу один з присутніх скинув з драбини працівника, який здійснював роботи. Чоловік кричав та поводився агресивно, тож патрульні мусили його затримати. На порушника порядку склали два протоколи: за дрібне хуліганство та злісну непокору поліції.
У 2018 році патрульні вчергове роз’яснили лучанам: якщо є відповідне рішення виконкому міської ради, то паркани та інші незаконно розміщені тимчасово розміщені споруди будуть знесені.

«Відповідно до рішення виконавчого комітету від 21.03.2018 №174-1 Про впорядкування прибудинкових територій», затверджено перелік адрес, за якими знаходяться конструкції, що обмежують доступ до зелених зон на прибудинкових територіях, перебувають у занедбаному стані та підлягають демонтажу у місті Луцьку. Демонтаж таких конструкцій здійснюють працівники департаменту муніципальної варти Луцької міської ради. Інформуємо про нього ще раз лучан, адже, коли приходить час знесення таких конструкцій, вони телефонують до поліції і викликають наряд. У даному випадку, якщо конструкція біля вашої оселі є в переліку, вона буде знесена. І, оскільки є відповідне рішення виконкому, працівники патрульної поліції в цей процес втручатись не можуть», - повідомляли луцькі патрульні.
І ось у лютому працівники муніципальної варти приступили до демонтажу незаконно розміщених тимчасових споруд Центрального ринку. Зокрема, є рішення виконкому щодо демонтажу паркану навколо місця торгівлі. Однак цього разу поліцейські не проявляють такої ж твердої позиції.

Наприклад, під час демонтажу паркану 12 лютого підприємці з Центрального ринку, намагаючись завадити роботам, спричинили штовханину. Проте патрульні, попри свою присутність на місці події, не втручалися і не реагували на дії порушників. Натомість під час демонтажу центральних воріт на Старому ринку муніципали хотіли помістити зрізаний елемент на самоскид та вивезти на штрафмайданчик, однак поліція відмовилася робити коридор. Не відреагувала поліція і на повідомлення, що один з активістів підбурює до насильства.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини керівник управління патрульної поліції у Волинській області Андрій Крутень повідомив, що патрульних можуть залучати державні виконавці для виконання судових рішень.

«Управління патрульної поліції у Волинській області діє виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України. Залучення патрульної поліції для безперешкодного виконання рішень у межах наданих повноважень здійснюється органами державної виконавчої служби (державним виконавцем), при виконанні судових рішень. Залучення відбувається для забезпечення публічної безпеки і порядку, запобігання, припинення кримінальних та адміністративних правопорушень, ужиття заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров'ю виконавців, фізичних осіб, що виникли при проведенні виконавчих дій щодо примусового виконання судових рішень на підставі мотивованої постанови виконавця», - пояснив він.

З його слів, співробітники патрульної поліції в межах чинного законодавство реагують на виклики, котрі надходять на скорочений номер екстреного виклику поліції «102» з приводу подій на Центральному ринку.

«Так, за результатами опрацювання подій, працівники патрульної поліції поінформували диспетчера про необхідність направлення слідчо-оперативної групи, щоб зафіксувати всі фактичні обставини справи. На даний момент патрульними поліцейськими здійснюються заходи щодо забезпечення публічної безпеки та порядку поблизу ринку «Центральний» та відповідне реагування на події в межах чинного законодавства», - переконує Андрій Крутень.

Не реагують на агресивні дії підприємців ринку ані працівники патрульної поліції, ані міськвідділу, який просили забезпечити на час демонтажу громадський порядок, ані працівники поліції головного управління області. А на адресу очільниці департаменту муніципальної варти Юлії Сиротинської почали надходити погрози розправи над нею та її дитиною. Разом з тим поліція, яка раніше складала протоколи на осіб, які перешкоджали демонтажу, зараз воліє не помічати хуліганських дій.

Нагадаємо, що вже декілька разів при спробі демонтажу незаконно встановлених контейнерів на Старому ринку поліція саботувала цю роботу. Коли базарники блокували роботу муніципалів та перешкоджали їм, поліція ніяк не відреагувала. А останнього разу дозволила базарникам винести вже зрізану секцію воріт ринку.

Читайте також: Луцькрада: законний демонтаж ринку зупинили через бездіяльність поліції, його продовжать згодом

За це працівники Центрального ринку вирішили віддячити керівництву поліції і влаштували 14 лютого акцію на підтримку очільника Головного управління поліції області Петра Шпиги. Сам же головний поліцейський області подякував учасникам за підтримку і пообіцяв, що він і надалі «буде захищати інтереси підприємців Старого ринку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Андрій Показати IP 20 Лютого 2020 18:08
Є різниця між НЕЗАКОННО встановленими конструкціями та ЗАКОННО встановленими конструкціями які хтось в міській раді всупереч логіки та укладених ДІЮЧИХ договорів вирішив щось демонтовувати ЕКСКАВАТОРОМ.
Анонім до Андрій Показати IP 27 Лютого 2020 12:45
Так і є різниця між діючими договорами і тими що вже не діють (закінчення терміну дії та не продовження договору, порушення пунктів договору та його розривання і т д )
Капіталіст до Андрій Показати IP 27 Лютого 2020 12:46
Приватизовуй землю і таких ситуацій не буде
Яша Показати IP 20 Лютого 2020 18:09
Шпига отримав від базарників от і все
дідо Показати IP 20 Лютого 2020 18:21
Наливайки, точки з кофіскатом потрібно кришувати.
Нема на то ради ? Показати IP 20 Лютого 2020 19:24
Дивно-егоїстична логіка і коротка пам'ять в базарників ! Вони вважають, шо відлік часу треба проводити з моменту рішення про знос. Просто, ніхто не аналізує правомочність, легітивність, законність виникнення того с&ача. Одні не знають, дехто не хоче, дехто боїться надати інформацію про тих, хто ініціював, хто надавав дозволи, за скільки, кому, хто за кого просив, під чийою фамілією той нужник стоїть, хто кого заставив, хто продажний, хто дурний, хто криворукий ? Представте затверджений проект того, так званого, базару.Нема - то яке питання ! Озвучте список усіх підприємців, хто зареєстрований, хто податки платить, хто має найманих працівників, а хто має Луцьк і лучан в с&аці ! Ото той вінегрет, замішаний і приправлений корупцією, призвів до сьогоднішніх подій.Сама свиня пліт дере ... Зведіть на площі пренгір і вивісьте імена героїв ! Само розсмокчется !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus