USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.00

Понад 30 років: як у луцькому медоб’єднанні проводять реконструктивно-відновну хірургію

5 Листопада 2023 18:21
Опікове відділення, реконструктивно-відновної хірургії та хірургії китиці Медичного об’єднання Луцької громади має більш як 30-річну історію. Протягом цього часу професійним і досвідченим медикам вдалося повернути до повноцінного життя чимало пацієнтів. Відділення входить до п’ятірки найкращих у країні.

Тут працюють лікарі Олег Мазепа, Андрій Ковальчук, Роман Трач та анестезіолог Андрій Кравчук. Свій досвід вони передають двом молодим спеціалістам, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Зараз наука йде вперед. На сьогодні ми маємо сучасні підходи в лікуванні, також є нові можливості, нове медичне обладнання та технології. Та й матеріали значно кращі і підходи до лікування змінилися», – говорить завідувач опікового відділення, реконструктивно-відновної хірургії та хірургії китиці Роман Трач.

Лікар каже, що роботи в медиків відділення багато, особливо в реконструктивно-відновлювальній хірургії.

«У своїй практиці ми використовуємо сучасні підходи до реконструктивно-відновлювальної хірургії. Маю на увазі використання клаптів на судинній основі, клаптів з осьовим кровотоком. Також придбано операційний мікроскоп, що дає нам можливість робити складні оперативні втручання з пересадкою комплексів тканин», – додає завідувач відділення Роман Трач.

Оскільки оперативні втручання завжди супроводжуються рубцями, тут намагаються зробити все, щоб пацієнт був задоволений результатом.

«Біда стається швидко, за лічені секунди-хвилини. А на відновлення працездатності та повноцінного життя потрібні місяці, а деколи й роки», – наголошує Роман Трач.

На жаль, до відділення потрапляють і діти. З 2021 року лікування тут проходить Олександра, яка 11-річною потрапила в ДТП. Мама зізнається: спочатку думали, що рука в доньки не буде функціонувати. Проте завдяки лікарям уже зараз процес реконструкції – на завершальному етапі.

«Одна операція, друга, а потім довгий процес реабілітації. Розробляли ручку, поки вона почала підніматися. Відновилися всі функції. Рука працює повністю. Зараз завершальний етап – пластика. Ми забираємо ці рубці, бо була рвана рана… Там малесенький рубець, як волоссячко, а рубці виступали, були, як-от два пальці», – говорить мама Олександри Галина Олійник.

Під час операції з висічення рубців вдається значно зменшити їх, що має не лише естетичний ефект, а й допоможе покращити фізичний стан людини. Часто рубці заважають пацієнтам.

«За допомогою операційної техніки, зокрема операційного мікроскопу, було проведено включення цілого лоскуту в русло, таким чином заміщено великий дефект передньої черевної стінки», – коментує Роман Трач.

Лікар каже: якщо лоскут пересадженої тканини приживається, вже за 10 днів пацієнт їде додому.
Удруге до лікарів звернувся лучанин Володимир.

«Три роки тому робив на ліву руку. Це Контрактура Дюпюїтрена, я вже вивчив навіть цю назву. Загинаються пальці поступово, дуже болісне відчуття, навіть уночі прокидаєшся», – розповідає він.

Після того як на правій руці відчув подібні симптоми відразу звернувся до Романа Трача знову. Для лікаря теж вкрай важливо, коли вдається допомогти пацієнту повернутися до повноцінного життя.

Злагоджений колектив відділення працює для пацієнтів. Кожен на власному місці якісно виконує свою роботу.

«Робота в нас найкраща. Ми допомагаємо людям. Звичайно, тут і психологом треба бути, адже люди до нас не поступають просто так. Їм болить, у них щось сталося, тому вони потребують доброго слова, підтримки та допомоги», – наголошує перев’язочна медична сестра Віталіна Гринчук.

Хоч роботи чимало, здорові пацієнти, задоволені працею лікарів, – найкраща винагорода для медиків відділення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus