USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Порошенко контролював шість офшорів, через які купував твори мистецтва, – розслідування OCCRP

4 Травня 2021 18:02
П’ятий президент України Петро Порошенко контролював щонайменше шість офшорних компаній, через які купував дорогі предмети інтер’єру та твори мистецтва, повідомляє міжнародний Центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Пресслужба партії Порошенка це заперечує, пише НВ.

Ознайомившись із документами, оприлюдненими внаслідок витоку 2019 року, розслідувачі з’ясували, що на початку 2010-х експрезидент нібито отримав контроль над шістьма офшорними компаніями за допомогою свого помічника Сергія Зайцева. За їхніми словами, це стало можливим завдяки діям австрійського банку Raiffeisen. Окрім того, дослідники корупції виявили: ще 11 компаній, які обслуговуються в Raiffeisen, пов’язані з бізнес-імперією Порошенка. Більшість компаній були зареєстровані на Британських Віргінських островах та на Кіпрі.

«Raiffeisen ідентифікував Зайцева як бенефіціарного власника більшості з цих компаній і він підписав корпоративні документи для інших, навіть коли вони керували десятками мільйонів доларів для Порошенка до та під час його президентства, відповідно до листів та документів, отриманих OCCRP», – ідеться в розслідуванні.

У 2018 році Управління з питань фінансового ринку Австрії (FMA) оштрафувало Raiffeisen на 2,75 мільйона євро за «неадекватну перевірку осіб бенефіціарних власників та відсутність регулярного оновлення необхідних документів, даних та інформації, необхідних для розуміння, хто володіє та контролює структури, пов’язані з клієнтами підвищеного ризику в специфічних індивідуальних випадках».

Однак тоді FMA не уточнювало, про яких саме клієнтів банку йдеться. У 2019 році Верховний адміністративний суд Австрії скасував штраф. Також, за даними OCCRP, у квітні 2013 через одну з таких компаній – Vernon – п’ятий президент України придбав твори мистецтва, загальна вартість яких становила 4,8 мільйона фунтів стерлінгів. Серед них – полотно Іллі Репіна «Козаки на Чорному морі».

Зі свого боку, юридичні радники Порошенка на запит OCCRP заперечили його причетність до офшорних компаній: «Петро Порошенко не є акціонером, кінцевим бенефіціарним власником чи співробітником жодної з цих компаній». Водночас Сергій Зайцев не відповів на запит розслідувачів. У 2016 році в інтерв’ю Інтерфакс-Україна він заперечував, що керував компанією Intraco на користь Порошенка. Банк Raiffeisen заявляв, що його юридична перевірка має обмеження.

Пресслужба партії Європейська солідарність, яку очолює експрезидент, у коментарі Українській правді теж заявила, що Порошенко не є бенефіціаром, не контролював і не контролює жоден із офшорів, якими, за даними OCCRP він може володіти. Там розповіли, що дали розслідувачам відповіді на запитання та попередили про можливий судовий позов «з огляду на те, що OCCRP не вперше поширює розслідування, де бурхливі фантазії автора видаються за доведені факти», назвавши публікацію «новим фейком». Також у ЄС додали, що скульптури й картини, згадані в матеріалі, Порошенко придбав законно і вказав їх у своїх деклараціях.

У команді колишнього президента заявили, що попередню відповідь від юристів Порошенка OCCRP отримала ще 25 лютого, але матеріал випустила лише 3 травня, звинувативши Офіс президента у «чорному піарі».

«За збігом обставин він ідеально вписався у чорнопіарівську кампанію, яку саме в понеділок інспірував Офіс президента навколо травневого відпочинку Порошенка на Кіпрі», – заявила пресслужба на запит УП.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 4 Травня 2021 18:10
багата людина, що хоче те купляє.
До ділдо Показати IP 4 Травня 2021 18:57
Він не винуватий! То все Марина і діти його примушували.
Микола Показати IP 4 Травня 2021 19:35
Якби Порошенко щось порушив би, то "Зе" давно дав би вказівку своїм вірним силовикам його прикрити. А так це цирк для лохторату, щоб лохторат думав не про нові високі тарифи на газ і електрику, а вірив цій інфі про поганого Порошенка.
Не Микола до Микола Показати IP 4 Травня 2021 21:44
Навіть якщо Порох щось порушив, то не так просто Зе щось зробити, Порох багато чого наробив не потрібного, однак є ще Сша і Європа, які Пороха бережуть
Микола Показати IP 4 Травня 2021 19:37
Скажіть, а скільки офшори Зе заплатили в бюджет України?!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus