USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Порожні карти профщеплень: керівникам шкіл Луцька радять перевіряти сумнівні довідки

19 Лютого 2021 16:17
Керівникам луцьких шкіл, які сумніваються в правдивості довідок про наявність щеплень в учнів, радять звертатися в управління охорони здоров’я.

Про це йшлося під час засідання комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Зокрема, голова комісії Віталій Бондар, який працює директором Луцького ліцею №27, поцікавився в очільника міського управління охорони здоров’я Володимира Лотвіна, як діяти, коли в школи надають незаповнені карти щеплень. Під час прийому дітей у навчальний заклад батьки надають форму 086 – довідку про медичний огляд, в якій нібито записані щеплення. А коли просять карту щеплень, є випадки, що їх приносять порожніми. Віталій Бондар пояснює: вимагати карту щеплень заклад не може, однак санстанція, своєю чергою, вимагає цей документ у медичної сестри школи.

«Були такі випадки, що довідку 086 про проведення щеплень нам дають, а карта щеплень 063 – порожня», - зазначає він.

Володимир Лотвін погодився, що це питання дискусійне і одностайності тут немає. Проте депутати-медики, які теж є у складі комісії, вважають, що дирекція має повне право звертати на це увагу і навіть просити перевірити достовірність довідок.

Депутатка, директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська розповіла, що часто батьки шукають лікарів в інших населених пунктах, аби їхнім дітям записали щеплення, які ті насправді не отримували. Це роблять для того, щоб дітей могли зарахувати в школи і садочки.

«В нас є такі «колеги» з Каменя-Каширського, Любешева, з різних сіл. І мені незрозуміло, чому дитина обслуговувалась в Луцьку, а щеплення їде робити в Камінь-Каширський район. Зараз ми можемо перевірити через електронну систему, хто кого відвідував. А директори мають право вимагати 63 форму. Якщо ми покараємо штрафом – це буде дієво», - вважає вона.

Депутат Ігор Гнетньов також додав, що сьогодні є механізми перевірити правдивість сумнівних документів і можна покарати несумлінних медиків, які вписали неіснуючі щеплення. Як наголосив, просто досі не було прецедентів.

«Якщо цей документ ви піддаєте сумніву, подавайте інформацію в управління охорони здоров’я, нехай вони перевірять достовірність. Так, на жаль, є факти зловживань лікарями. Коли мама плаче, бо бачила по телевізору купу неприємностей про вакцину, в картку вписали серію та номер вакцини, а саму її викинули в смітник. Тому те, що піддаєте сумніву, – давайте на перевірку», - радить він.

Погоджуючись з такою думкою, Віталій Бондар зазначив: дітей, які не отримали фактично щеплень, зарахувати в заклад можуть, але згідно із Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», їх до навчання допустити не мають права.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степан (Крымчанин) Показати IP 19 Лютого 2021 16:49
По моему, через пару месяцев-полгода, Украина окажется в "чумном бараке", т.е. в совершенно изолированном состоянии. При таком уровне привитых от коронавируса в другие страны перестанут пускать. Может это основная цель?
Всім Показати IP 19 Лютого 2021 17:09
Директору школи більше зайнятись нічим, як срані довідки перевіряти...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus