USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Потопи в Луцьку: обурення водіїв та спокій влади

23 Травня 2012 16:27
Із року в рік каналізаційна система Луцька демонструє неспроможність пропускати великі обсяги води. Як наслідок, на вулицях міста виникають цілі «міні-озера», частково паралізується рух автотранспорту, а пішоходи змушені обходити калюжі манівцями.
Зі слів директора КП «Луцькспецкомунтранс» Валерія Кузьмича, подібні проблеми з водовідведенням у Луцьку виникають понад 3 роки. «Раніше було важко проїхати після дощу поблизу Центрального ринку. Які там калюжі стояли. І це все поробилося», - зауважив він.
Посадовець розповів, що цьогоріч найбільше з опадами не справлялася каналізація на проспектах Соборності та Відродження, вулицях Конякіна, Кравчука і Карпенка-Карого.
Нормальна каналізація
Кузьмич переконаний, що каналізація в обласному центрі Волині працює нормально. «Звичайно, якщо велика кількість води, то каналізація не встигає. Але вона працює», - каже він.
Такої ж думки і заступник міського голови Лариса Соколовська. Мовляв, проблеми виникають, коли випадає значна кількість опадів. «Зрозуміло, що каналізація, яка спроектована в 80-х роках, не може витримати півмісячну норму опадів, яка випала за кілька годин», - зазначила вона.
Жартома додає, що мерія, на жаль, не може впливати на погоду.
До слова, синоптик Волинського гідрометцентру Леся Пасічник розповіла, що 16 травня випало 33 міліметри опадів. «Цієї весни це один з найвищих показників взагалі по області», - стверджує фахівець.
Кияни почистили, капремонт не потрібен
Однією з найголовніших причин затоплення міських вулиць і Соколовська, і Кузьмич називають піщані та щебеневі суміші, якими посипали дороги взимку.
Зі слів заступника мера, торік проблеми були значніші. «Бо ми не почистили каналізацію. Цьогоріч навесні запросили київську фірму, яка спеціалізується на подібних роботах», - розповіла Соколовська.
Водночас Кузьмич повідав, що підтоплення на проспекті Відродження виникало через збільшення рівня води в Сапалаївці. Мовляв, рідина з каналізації не має куди сходити.
Нагадаємо, торік через сильні дощі затопило підвал Луцької міської клінічної лікарні: обсяг збитків становив 32 тисячі гривень. Соколовська повідомила, що нині там проведено оновлення каналізаційної системи, тому проблеми, подібної до минулорічної, не було і не повинно виникати.
Загалом заступник мера переконана в тому, що необхідності проводити капітальний ремонт міської каналізації немає.
«Цей дощ показав, де які є проблеми. Треба, щоб лише трохи зійшла вода в каналізації і фахівці серйозно займуться очищенням», - відзначив Кузьмич.
Обурені водії
Натомість водії-лучани обурюються таким станом справ. Мовляв, через підтоплення вони мусять змінювати плани та витрачати час.
Зі слів водія таксі Петра Канигіна, 16 травня його колегам довелося витратити доволі багато часу, об’їжджаючи затори на луцьких шляхах. Водночас стверджує, що таксистам трохи легше в подібних ситуаціях.
«Ми по рації передаємо нашим друзям. Попереджаємо про нові затори, які виникають через ті калюжі. Тому ми швидше дізнаємось, де є проблема на дорозі і як її обминути», - пояснює він.
В свою чергу, шофер легкового автомобіля Андрій Мартинюк розказав, що водойми на вулицях зруйнували його плани. Мовляв, довелося відмінити вечірню поїздку на дачу, бо не знав, чи здолає його авто водні перепони. «Хіба наша мерія нічого не може зробити з цим?» - запитує він.
До слова, 16 травня на проспекті Соборності через підтоплення проїжджої частини припинився рух тролейбусів: зупинилося 12 транспортних засобів. Як пояснила водій, вода може пошкодити обладнання тролейбуса, тому вони мусили чекати, доки рідина не стече в каналізацію.
Депутат чекає ініціативи від виборців
Щодо підтоплення на проспекті Соборності поблизу торгового центру «Гостинець», «ВН» звернулися за коментарем до депутата Луцької міської ради Василя Гриба. Ця ділянка проспекту входить до виборчого округу, по якому він балотувався до міськради.
Він каже, що не звертався через цю проблему до мерії, бо до нього не надходили «сигнали» від виборців. «Якщо виборці звернуться, то обов’язково озвучу на сесії», - додав обранець громади.

Натомість він пригадав, що при огляді будівництва житлового будинку на проспекті Соборності, 22, виявлено потенційні проблеми. Мовляв, будівельний майданчик вищий за проїжджу частину, тому всі стічні води стікатимуть на вулицю.

Лариса Соколовська підтвердила ймовірність виникнення подібної проблеми. Однак, з її слів, підприємець-забудовник готує новий проект, в якому передбачено облаштування водовідведення таким чином, щоб рідина не потрапляла на проспект.
***
Зі слів синоптика Лесі Пасічник, таких серйозних злив у Луцьку найближчим часом не буде. «Ймовірно, з четверга місто покроплять грозові дощі, але такого об’єму, як 16 травня, не передбачається», - стверджує фахівець Волинського гідрометцентру.

Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
правдолюб Показати IP 23 Травня 2012 16:46
з кузьмичом все ясно,але Соколовська взагали не понятно Видродження заливае кожен нормальний дощ напевно пора на пенсию
Ківерці Показати IP 23 Травня 2012 17:07
Давно пора, бо тільки прикриває своїх комунальників, а толку немає. Коли був Кирильчук, то комунальщики навіть пів слова не вякали, а зараз цабе "велике".
Анатолій Котлюк Показати IP 23 Травня 2012 21:07
Соколовська лише казала, що не було такої біди як минулоріч коли лікарні нанесли суттєві збитки. А що не було підтоплення вона не казала
Лучанин до Анатолій Котлюк Показати IP 24 Травня 2012 00:12
"Такої ж думки і заступник міського голови Лариса Соколовська. Мовляв, проблеми виникають, коли випадає значна кількість опадів. «Зрозуміло, що каналізація, яка спроектована в 80-х роках, не може витримати півмісячну норму опадів, яка випала за кілька годин», - зазначила вона." Виходить що значна кількість є нормою? Яка різниця який розмір біди? Саме головне що вже майже після кожної зливи місто стає паралізованим на декілька годин. Майже все місто, а не тільки Соборності та Відродження. Є ще Львіська, Володимирська, Винниченка, Карпенка-Карого під шляхопроводом перед перехрестям з Дубнівською, біля риббази ...
Сашка Показати IP 24 Травня 2012 10:21
Брехуни! Вода стояла декілька годин після того як дощ закінчився! А це означає що каналізація взагалі забита! Профілактику перед "сезонами дощів" потрібно робити, чистити її, а не штани в кріслах протирати за бюджетні кошти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus