USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поєднання неба і землі: в Луцьку експонують сакральні твори митців із України та Польщі

20 Грудня 2019 15:41
Напередодні новорічно-різдвяних свят лучани мають можливість оцінити результат спільної роботи іконописців із України та Польщі, які разом творили унікальні ікони та картини у віддаленому волинському селі.

Виставковий проєкт «Замлиння», який містить сучасні ікони та сакральні твори ІХ Міжнародного пленеру іконопису, презентували 20 грудня в Музеї волинської ікони.

Як розповіла директорка установи Тетяна Єлісєєва, традиційно до реалізації духовно-мистецького проєкту долучаються Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, Волинська організація Національної спілки художників України, Інтеграційний центр у Замлинні, Львівська національна академія мистецтв і кафедра україністики Варшавського університету.

У ІХ Міжнародному пленері іконопису взяли участь художники-іконописці, студенти мистецьких вузів України та Польщі, які творили на тему «Визволення».

«Сьогодні ми продовжуємо ознайомлювати наших відвідувачів із сучасними тенденціями іконопису в Україні, – розповіла Тетяна Єлісєєва. – Ми відкриваємо виставку, присвячену ІХ пленеру в Замлинні. Ці пленери дають можливість професійним іконописцям, студентам із художніх вузів України та Польщі зустрічатися, разом писати ікони, спілкуватися. Кожен пленер має свою тему. Так, сьогоднішня виставка – результат пленеру – присвячена темі «Визволення».
Також Тетяна Єлісєєва анонсувала, що наступного року музей відзначатиме 20-річчя перебування в установі Холмської ікони Божої Матері, тож із цієї нагоди на 2020 рік музей планує низку заходів.

Віцеконсул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ, яка є координаторкою проєкту, зауважила, що зустріч із нагоди відкриття експозиції відбувається в особливий час – передріздвяний період.

«Фактично це час, коли сакральне поєднується з нашою буденністю», – сказала Тереза Хрущ і додала, що пленери – це ще одна можливість для налагодження українсько-польського містка порозуміння.
Вона пригадала, що серед ініціаторів запровадження пленерів дев’ять років тому були її колега, консул Кшиштоф Савіцький, голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук та очільник Інтеграційного центру в Замлинні, отець Ян Бурас.

Своєю чергою, Володимир Марчук звернув увагу, що пленер у Замлинні – єдиний подібного типу захід в Україні. Він розповів, що загалом під час пленерів було створено близько пів тисячі ікон, а післяпленерні виставки та зустрічі 75 раз об’єднували українських і польських глядачів.
«Цього року Українська греко-католицька церква відзначає 30 років із часу легалізації, коли впали кайдани атеїзму безбожної системи і людина відчула, що має свої релігійну гідність, свободу будувати самостійне життя, надіятися, мріяти, планувати. Тому сьогодні тема «Визволення» – направду особлива», – звернув увагу луцький екзарх, владика Йосафат.
Отець Володимир Присяжнюк, декан Луцького районного деканату Православної церкви України поділився, що сам неодноразово бував в Інтеграційному центрі в Замлинні.

«Я бачив очі тих людей, які працюють над поєднанням неба і землі, тимчасового і вічного. Ікона – найкраще свідчення цього, адже це відкрита книга для нашого з вами спасіння і прочитання по життю», – сказав священнослужитель.
На захід завітали також представники обласної та місцевої влади, зокрема перший заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк і виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.
«Завжди приємно і цікаво відвідувати Музей волинської ікони, тому що кожного разу працівники установи знаходять можливість привернути увагу мешканців та гостей нашого міста до традиційного сакрального живопису та сучасних тенденцій. Ця виставка як результат пленеру в Замлинні – це доказ спільного пошуку українців і поляків, православних і католиків. Ми знаходимося на шляху визволення – визволення від гріха, стримувальних чинників нашого розвитку. Ми можемо бути разом. Сьогодні ми через сакральне шукаємо відповіді на питання, як нам жити, якими нам бути, якими нам стати. Визволення – це не мета, визволення – це шлях, процес», – зазначив Григорій Пустовіт.
Наостанок усі присутні, окрім творів із Замлиння, змогли ознайомитися з іконами, картинами та образами Святого Миколая, які зберігаються у фондах Музеї волинської ікони, котрі з нагоди дня святого (19 грудня) музейники розмістили в кожному залі установи.

З особистим святом – днем народженням – привітали також фотохудожника Віктора Чухрая, світлини якого стали основою для створення каталогу «Замлиння. ІХ Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва на Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus