USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Правила для електросамокатів у Луцьку: позиція влади, патрульних і власника прокату

8 Вересня 2021 07:40
У Єдиній системі місцевих петицій лучанин Андрій Вілюк зареєстрував звернення з проханням встановити правила їзди на електросамокатах, зокрема заборонити їх рух на проїжджій частині та обмежити швидкість.

Станом на ранок 7 вересня петицію підтримали 15 лучан з 300 необхідних.

Які нині є правила для кермувальників електросамокатів, розповіли представники місцевої влади, патрульні та власник прокату, йдеться у сюжеті Суспільного.

Про домовленості влади та власника прокату

Зі слів заступниці директора департаменту економічної політики міськради Юлії Дацюк, послуга прокату електросамокатів діє в Луцьку понад місяць. Коли з підприємцем укладали договір, узгодили схему руху і правила використання електросамокатів.

Правила користування електросамокатом прописані в телефонному додатку. Є вікові обмеження: їздити можна з 14 років.
Про петицію, яку зареєстрував Андрій Вілюк щодо встановлення правил їзди на електросамокаті, посадовиця знає. Каже: якщо вона набере необхідних 300 голосів, місцева влада її розгляне. Але додає: заборонити електросамокатам рухатися тротуарами міськрада не може.

«Користувачем електросамоката може бути людина, яка має банківську карту. Стоїть обмеження швидкості до 20 км/год, і це запроваджено з нашої ініціативи. Більшу швидкість самокат не може розвинути», – каже заступниця директора департаменту економічної політики.

Не транспортний засіб

Речник патрульної поліції Волині Богдан Павлович розповів, що наразі немає належного правового регулювання використання електросамокатів. Каже, звернення від людей щодо наїздів електросамокатів на тротуарах були, точної кількості не назвав.

«Їх кваліфікувати відповідно до кодексу про адміністративно-правові правопорушення дуже важко, бо немає нормативно-правових актів, які регулюють дорожній рух», – розповів речник.

Зі слів Богдана Павловича, патрульні часто виявляють електросамокати, які порушують ПДР. У такому разі інспектори можуть лише радити кермувальникам дотримуватися правил безпеки. Статистики скарг на користувачів електросамокатів в управлінні патрульної поліції не ведуть.
Технічні складнощі для обмежень

Нині в Луцьку є 30 електросамокатів, що належать підприємцю Сергію Совику. Суспільному він розповів, що не знав про петицію, у якій ініціюють заборону їзди електросамокатом дорогою і обмеження швидкості на тротуарах до 5 км/год, а велодоріжками – до 20 км/год.

Зі слів Сергія Совика, технічно внести обмеження в роботу самокатів дуже важко.

«Цей вид транспорту не зареєстрований у правовому колі, тому ми прирівняли його до велосипеда і він розрахований на користувачів від 14 років. Усі користувачі самокатів застраховані. У разі нещасного випадку відповідатиме винна особа», – зазначив власник прокату.

Луцьк – друге місто в Україні, де підприємець запустив прокат електросамокатів. Першим став Київ. Зі слів Сергія Совика, нині він вивчає попит лучан на послугу.

Читати ще: «Послуги надає невідомо хто»: у служби прокату електросамокатів у Луцьку виявили проблеми з документами
Що відомо

Прокат електросамокатів запрацював у Луцьку 13 серпня. Їх розмістили в п'яти локаціях обласного центру.

27 серпня в Луцьку сталася дорожньо-транспортна пригода за участю водійки електросамоката та дитини. 27 серпня ввечері чотирирічна дівчинка дістала травми внаслідок удару самокатом.

Одеська мерія заборонила рух електросамокатів на Трасі здоров'я. Зокрема це пов'язано з травмуванням містян: лише за травень в міськраді зафіксували 50 випадків.

У вересні 2020 року КМДА взялася розробляти ПДР для електросамокатів. Також парламент підтримав у першому читанні законопроєкт, який вводить нову категорію учасників дорожнього руху — користувачів персонального електротранспорту, як-то електросамокати, сігвеї, моноколеса тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Іноватор Показати IP 8 Вересня 2021 09:28
Андрій Віслюк, будь ласка тримайте свої ініціативи при собі
Лучанин Показати IP 8 Вересня 2021 09:31
"Статистики скарг на користувачів електросамокатів в управлінні патрульної поліції не ведуть." - Все вірно, для чого це робити. Наїхав, той що тут такого поганого. Чому тоді реєструєте, коли хто когось вдарить? Чи удар від металевого самоката менший дієвий, ніж кулак?
Кравчука Показати IP 8 Вересня 2021 10:39
Ходіть пішки, для здоров'я кращe, провeтрювайтe ...ця , простатит нe за горами, авто, ровeри, самокати, цeлий дeнь комп'ютeри, виробнику трeба всe цe вам втюхати. Пройдіться пішки, можe який вeлосипeдист або самокатчик налякає вас, як“чeрт из табакeрки”, узнаeтe “почeм фунт лиха”
Н Показати IP 8 Вересня 2021 13:10
«Їх кваліфікувати відповідно до кодексу про адміністративно-правові правопорушення дуже важко, бо немає нормативно-правових актів, які регулюють дорожній рух», – розповів речник. Офiгеть! Самокати е а нормативно правовых актiв нема. То нехай той пiдприемець у себе на подвiр'i вивчае попит... Чому люди, i першу чергу дiти мають ризикувти своiм здоров'ям з непередбаченими наслiдками. Вже по тротуарах небезпечно не можна буде ходити. "Зі слів Богдана Павловича, патрульні часто виявляють електросамокати, які порушують ПДР. У такому разі інспектори можуть лише радити кермувальникам дотримуватися правил безпеки. Статистики скарг на користувачів електросамокатів в управлінні патрульної поліції не ведуть." - що це за постановка питания?
руслан Показати IP 10 Вересня 2021 08:57
Якщо їде по тротуару то з швидкістю пішохода,хоче швидше-на дорогу по правилам ПДР.Все просто.
руслан Показати IP 10 Вересня 2021 09:03
треба чекати якоїсь трагедії з дитиною чиновника,тільки тоді будуть чухатися(як завжди)....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus