USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україні потрібна державна програма для боротьби з раптовою серцевою смертю

11 Жовтня 2018 17:22
Масове навчання з надання домедичної допомоги при зупинці серця та забезпечення дефібриляторами: резолюцію щодо профілактики раптової серцевої смерті підтримали у комісії облради з питань охорони здоров’я.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства 11 жовтня.

Члени комісії рекомендували підтримати резолюцію засідання «круглого столу» у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров`я на тему: «Раптова серцева смерть - фактори ризику та шляхи профілактики».

Голова комісії Людмила Тимощук повідомила, що 21 березня відбулося засідання у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров`я, де порушували питання зменшення кількості раптових серцевих смертей. На долю раптової серцевої смерті припадає 40-50% смертельних випадків внаслідок серцево-судинних захворювань і 25% усіх смертей.

Депутат зауважила, що це питання актуальне, адже в Україні немає належного фінансування для вирішення питання профілактики раптових серцевих смертей. Йдеться про дефібрилятори, якими повинні бути обладнані усі шкільні заклади, навчання не медиків (наприклад, учителів шкіл) наданню невідкладної допомоги тощо.

У резолюції містяться звернення до Кабміну, Міністерства охорони здоров’я, облдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування. Так, на рівні області пропонують розробити і затвердити місцеві програми з профілактики та лікування раптової серцевої смерті, забезпечити їх повноцінне і своєчасне фінансування. Також закликають провести аудит на предмет наявності в регіональних кардіологічних закладах лікарських засобів та медичних виробів для здійснення реанімаційних заходів. Пропонують забезпечити ці заклади кваліфікованими медичними кадрами, створити кардіологічні та кардіохірургічні бригади.

Регіональні заклади охорони здоров’я первинної ланки, на думку авторів резолюції, потрібно забезпечити ЕКГ-апаратами, апаратами для велоергометрії та іншим обладнанням, необхідним для виявлення стенокардії на початкових стадіях, а також автоматичними зовнішніми дефібриляторами. Також дефібриляторами потрібно на 100% оснастити санітарний транспорт системи екстреної медичної допомоги.

Для лікарів загальної практики – сімейної медицини рекомендують провести навчальні цикли з набуття знань і практичних навичок надання домедичної і медичної допомоги пацієнтам у стані клінічної смерті та алгоритму дій при раптовій зупинці серця в залежності від її причини.

Міністерству охорони здоров’я спільно з Міносвіти рекомендують ввести обов’язковий ехокардіографічний та електрокардіографічний скринінг дітей при проходженні ними профілактичних медоглядів перед вступом до середніх загальноосвітніх закладів. Навчальні програми пропонують доповнити освітніми циклами з набуття знань і практичних навичок з надання домедичної допомоги при зупинці серця (серцево-легенева реанімація).

Кабміну рекомендують розробити та затвердити державну цільову програму, спрямовану на боротьбу з раптовою серцевою смертю в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus