USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рада попередньо підтримала спрощення процедури пересадки органів. Що зміниться

21 Вересня 2021 17:32
Верховна Рада 21 вересня прийняла за основу законопроєкт, який має спростити в Україні процедуру трансплантації органів.

Відповідне рішення підтримали 309 народних депутатів, повідомляє Громадське.

Документ передбачає врегулювання лікування методом трансплантації на фінансування за програмою медичних гарантій з 1 квітня 2023 року. А ще проєкт закону передбачає надання можливості використання електронної згоди громадян на трансплантацію.

Крім того, законопроєкт пропонує таке:

– уточнити процедуру надання згоди на донорство, зокрема вилучити положення щодо можливості призначення людиною свого повноважного представника для надання згоди на посмертне донорство після її смерті;

– розширити перелік осіб, яким дозволено ухвалювати рішення щодо порядку вилучення органів, вибору реципієнта та проведення трансплантації;

– уточнити термінологію закону та основні принципи здійснення трансплантації;

– уповноважити Міністерство охорони здоров’я України затверджувати умови та порядок вилучення, зберігання, тестування, обробки та використання органів.

Нагадаємо, операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

У 2019-му в Ковелі вперше за 15 років трансплантували серце. Для операції пацієнта везли з Києва. 4 липня 2020-го у Львові зробили потрійну операцію з трансплантації: пересадили серце та дві нирки. Наприкінці грудня львівські лікарі провели першу в західній Україні операцію з трансплантації печінки.

А у квітні українські лікарі вперше за 13 років пересадили кістковий мозок. Упродовж 2021 року в Україні запланували зробити щонайменше 250 операцій з трансплантації органів.

З 1 січня 2021 року в Україні запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин.

Як ми писали, уряд включив у перелік учасників пілотного проєкту з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів ще дев’ять медичних закладів, серед яких – Волинська обласна клінічна лікарня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus