USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Робочі будні Валентина Вітра: медики, кактус і Войтович

16 Травня 2012 14:58
Безперечно, волинян цікавить, чим саме займаються владці у високих кабінетах. «Волинські Новини» вирішили допомогти їм зазирнути крізь «замкову шпарину», тож започатковують цикл матеріалів під «кодовою» назвою «Робочі будні». Щоправда, під прицілом журналістів нашого видання опиняться не лише чиновники різних мастей і рангів, але й представники найрізноманітніших професій.
У «пілотному» матеріалі «Робочих буднів» йшлося про працівників Луцького міського відділу ДАІ. А цього разу журналіст «ВН» провів робочий день із заступником голови Волинської обласної ради Валентином Вітром.
Власне, зустріч розпочалася 11 травня о 8.30 в кабінеті посадовця.
«Гуманітарний» заступник Войтовича
Як розповів Вітер, його робочий день, як і в більшості чиновників, розпочинається з наради в «шефа» або з розбору пошти. «А ще сьогодні без п’яти вісім мене чекали двоє громадян на прийом», - каже посадовець.

Під час наради голова облради Володимир Войтович та його заступники Юрій Лобач та Валентин Вітер ділять між собою заходи, які повинні відвідати, виконуючи свої посадові обов’язки. Зазвичай перелік подій попередньо розписує очільник ради, а згодом його разом коригують.

До слова, як правило, «гуманітарні» події відвідує Вітер, а економічно-господарські – Лобач. За схожим принципом розділено комісії ради – по 6 на кожного посадовця.

«Є громадські заходи, урочисті заходи. Кожен день відрізняється, і тут спланувати щось детально дуже важко. Треба часом їхати до району, аби вирішувати питання на місці. Інколи бувають накладки, доводиться коригувати план подій «на ходу», - розповів Вітер.
Сімейний відступ
До речі, серед інших ранкових справ посадовця чи не найважливіші – сімейні. Зранку потрібно відправити на навчання дітей: 8-річну Уляну та 3-річного Марка.
Донька Вітра вчиться у луцькій школі №2, а син відвідує дитсадок № 12. Ці заклади розташовані недалеко від будинку посадовця, тому найбільше часу забирає збір малечі. «Марка частіше відводить дружина, а дочці достатньо пройти у хвіртку в паркані, аби потрапити на територію школи», - сказав він.

Також Уляна вчиться малювати у міській художній школі. У кабінеті батька лежить кільканадцять картин дочки. «Кажуть, що нормально зроблені», - каже Вітер.

До слова, ім’я дружини посадовця – Валентина, і лише на одну літеру відрізняється від його ймення. Вітер каже, що такий збіг – випадковий.
«Я працював інтерном у лікарні і побачив в коридорі симпатичну дівчину в формі. Вирішив з нею познайомитися. З першого разу не вдалося… Така незалежна дівчина була… Лише десь за три роки одружилися», - розказав він.
Валентина Вітер – вільнонайманий інспектор в обласному УДАІ. Попри постійну зайнятість, частіше вдома буває саме дружина. «Намагається під час обідньої перерви летіти додому, того накормити, того переодіти. Також допомагає моя мама виховувати дітей. Є дівчина, яку ми просимо забрати дітей зі школи, бо, наприклад, субота – інколи повноцінний робочий день, і часу в нас немає», - розповів посадовець.
Із лікарів подався в депутати
Заступник голови облради відвідав урочистості, присвячені Дню медичної сестри, які відбулися у Палаці культури Луцька. Вітер нагородив грамотами облради найкращих працівників галузі та взяв участь в науково-практичній конференції на тему «Медсестринство і основи профілактичної медицини».



Медицина – не чужа для Вітра, бо він віддав цій галузі понад 20 років свого життя. В 2010 році він вирішив змінити керівну посаду обласній СЕС на політику. Вітер стверджує, що не шкодує за зміною роботи. «Хотів би й повернутися в медицину. Якщо після завершення каденції не продовжиться політична кар’єра, то повернувся в лікарі», - сказав він.

Після виборів багато чого поміняється

Нині ж політична кар’єра Вітра йде вгору. З 2005 року він був членом ВО «Батьківщина». Аж доки не вирішив балотуватися до обласної ради. Перемігши опонентів на мажоритарному окрузі в Луцькому районі, він відразу ж стрибнув у крісло заступника голови ради.
«В політику прийшов, бо лікар може допомогти одній людині, а коли ти депутат, то можеш допомогти тисячам людей», - переконує він.
До речі, посадовець у сесійній залі, на відміну від декотрих однопартійців, виступає доволі рідко. «Я можу свою думку висловлювати мало не кожен день, на кожній комісії. Маю змогу поспілкуватися з ініціатором питання до сесії. Внести якісь правки. Потім це повторювати для публіки – недоцільно», - вважає він.
Свого номінального керівника – Володимира Войтовича – Вітер характеризує позитивно. Мовляв, «спокійна, ввічлива і дуже культурна людина». «Навіть коли знервується, то не проявляє цього. Звичайно, у нас є суперечності по політичних питаннях. Ми ж з різних партій», - додав він.
Не до вподоби посадовцю те, що нині твориться на українському політичному фронті. На його думку, суспільство занадто політизованим, і подібного явища в Європі більше ніде немає. Щодо ув’язнення лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, то Вітер вважає його несправедливим та нарікає на упереджене ставлення до її особи чинної влади.
Не обминули в розмові теми існування розколу між однопартійцями Вітра в Луцькій міській раді. На його переконання, тріщина виникла на рівні особистісних питань. «Так складали список напередодні виборів 2010 року керівники. Думаю, що будуть переміни після виборів жовтневих. Після виборів навколо багато чого поміняється», - припустив він.
Зазвичай просять гроші
Окрім участі в урочистостях, зустрічах, соціальних заходах, засіданнях комісій ради, сесій, вивчення документації та пошти, в робочий час Вітер проводить прийом громадян.
Поки Вітер збирався, аби їхати до Палацу культури Луцька, він встиг прийняти двох жінок, які просили фінансової допомоги на лікування дітей. За його словами, протягом дня приходить 5-6 людей. «20 – це максимум. Зазвичай просять гроші або ж допомоги в працевлаштуванні. Є такі питання, які не можна вирішити, але, принаймні, підкажу, що робити», - розповів посадовець.
До речі, в апараті обласної ради Вітер працює і, як чиновник, отримує платню. З його минулорічного доходу обсягом 125 тисяч гривень зарплата становила 106 тисяч. Однак, це йому не заважає завжди дотримуватися власних політичних поглядів. Він каже, що намагається розділяти роботу депутата та заступника керівника ради. Мовляв, особисті політичні погляди не повинні заважати виконанню посадових обов’язків.
«Завжди можу висловити свою думку в залі засідань чи на мітингах», - додав Вітер.
О 17.15, як у більшості чиновників апарату облради, робочий день Вітра не завершується. «Якщо до 18.00 – це хороший короткий день. Буває так, що затримуюся, бо приїхала делегація чи гості. Або сесія до 19.00 затягується, і треба потім з депутатами кави попити», - ділиться Вітер.
В Карпатах своя специфіка, в Києві – свій мурашник
Колись найулюбленішим відпочинком і хобі Вітра було мисливство. З його слів, тепер – це мрія. «Переважає пасивний відпочинок. Повністю розслабитися вдома перед телевізором і фільм про війну подивитися», - з усмішкою каже він.

Водночас посадовцю дуже подобається активний відпочинок: покататися на велосипеді, пройтися парком, погуляти парком з дітьми.
«Але найкраще подорожувати. Якось на авто з родиною їздили Україною і зробили цілий крюк: Київ-Харків-Полтава-Дніпропетровськ-Донецьк-Крим-Одеса-Івано-Франківськ. На Донеччині дуже сподобалося. Тільки найприємніші враження: не заполітизовані та привітні люди. В Карпатах своя специфіка, в Києві – свій мурашник», - сказав Вітер.
Полюбляє їздити і на волинські озера, але не на Шацькі. А на затишні водойми, які є, приміром, поблизу села Самари Ратнівського району.
Хоча Вітер й не «суперфанат» спорту, але намагається стежити за важливими спортивними подіями. Наприклад, він відвідав матч луцької «Волині» проти луганської «Зорі». А під час візиту до Донецької області ходив на матч Ліги Чемпіонів «Шахтар» - «Зеніт». Каже, що сидів у Діамантовій залі. «Враження найкращі від стадіону та й від гри. Хоч і гра була неважлива, але всі підстрибували, коли були гострі моменти», - поділився спогадами посадовець.
Кактус, костюми і «Nokia» з «глюками»
Робочий кабінет заступника голови ради облаштований доволі просто. Перше, що впадає в очі в кабінеті Вітра – велика кількість вазонів та картин. З його слів, багато зелені в нього було й на попередніх місцях роботи. «Сюди все привіз сам. Частину з дому, частину – придбав. Кактус поставив за монітором, аби він поглинав радіацію», - поділився посадовець.




Майже всі картини теж з’явилися в приміщенні разом з Вітром, який стверджує, що купував їх за власні кошти.


Вітер не дуже полюбляє натільні прикраси. На його переконання, вони лише заважають людині. Власне тому й носить лише маленький хрестик на шиї. «Не золотий. Раніше брав дерев’яні, то вони ламалися», - пояснює він.
Одяг та взуття посадовець вибирає сам. Купуючи свою «робочу уніформу» – ділові костюми – може прислухатися до поради дружини, але вибір зробить сам. «Лише інколи може дружина пораду дати. Купував костюми і на базарі, і в магазині. Надаю перевагу одягу від концерну «Воронін». Головне, щоб пішов «лейк-ап». В гардеробі тримаю 5 чи 6 костюмів», - каже він.
Те ж саме з краватками. Щоправда, зі слів посадовця, їх важче вибирати. Полюбляє коричневий колір. Каже, що багато грошей витрачає на взуття. «Треба, щоб було не тільки гарне і зручне, але й надійне. Тому доводиться грошей не жаліти», - пояснює Вітер.

Насамкінець продемонстрував свій мобільний телефон «Nokia 6700», яким користується понад 2 роки. Зізнався, що довелося змінювати по гарантії, бо перший прилад «глючив».

Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
читав, плакав... Показати IP 16 Травня 2012 16:08
Переглянувши цей примітивний, як граблі, панегірик, виникає банальне запитання: чи не надто наші керівники «далекі від народу»? Кого вони вважають «народом»? Судячи по «коричневих краватках і кактусах», з'являється підозра, що «народ» в їх поняттях - це сіра маса неграмотних людей. Навряд чи цей чиновник відносить себе до «народу», швидше, вважає себе членом деякої привілегійованої касти. А ще дуже помітно, що професія лікаря не зводиться до високого коефіцієнта інтелекту. Нецікавий тип, який прийшов до влади внаслідок не виборчої кампанії, а спектаклю, поставленого єдиновладним режисером. Якщо винести за дужки «розбір пошти», «громадські і урочисті заходи», «мисливство» і «сімейний відступ», то на «робочі будні» припадає в розповіді нуль цілих, фіг десятих. Волинська «демократія» чомусь не народжує нормальних політиків. Читав і плакав з приводу глибокої імпотенції тих, хто хоче бути при владі.
А Показати IP 16 Травня 2012 16:34
Ну де ж коментарі?????????? Де розповіді про таксиста про "Центуріон"
я Показати IP 16 Травня 2012 17:21
Мені б таку роботу.
і я до я Показати IP 17 Травня 2012 00:52
Виграй вибори по мажоритарному окрузі і працюй, правда якщо інші депутати проголосують за тебе.
СОНЯ Показати IP 16 Травня 2012 20:05
Я вражена,Анатолій! Ви могли б написати значно цікавіший матеріал. Вас заставили, вас зообовязали, вас купили? Таке прилизування я вже даавно не читала. Так посадовець він не простий, багато легенд ходить навколо нього, чимало такого, що ...., ах...матеріал недосконалий. Або ж вам його вичитали?
Влад Показати IP 16 Травня 2012 20:30
"читав, плакав"-типова клякса на репутацію, аби чию.Людини не знаєш, а гадиш. Можу сказати одне: знаю пана Валентина досить давно не тільки як колегу, а і як просто щиру, добру людину.А що не займається простим політичним словоблуддям, то при бажанні є багато "їздунів по вухах".Так що зприводу "глибокої імпотенції тих, хто хоче бути при владі" не плач, а хоча б десь попробую сам "світило кімнатне".
klm Показати IP 16 Травня 2012 20:32
Ви краще його декларацію про доходи почитайте-гол як сокол,навіть бідасьо тачку не вказав Ніссана Теану д.н.7707,так пане Вітер?...
Виборець Показати IP 16 Травня 2012 22:03
Народ, а що про таксиста і про "Центуріон"
kamil Показати IP 16 Травня 2012 22:33
мав нагоду спілкуватись з ним. дуже приємний мужик, простий, молодий. саме такі люди потрібні у владі.
читав, не плакав... Показати IP 17 Травня 2012 07:41
Для логічного завершення цієї напівінтимної розмови з чиновником, чомусь помилково названої "робочими буднями", бракує два запитання: яким жінкам віддає перевагу Вітер (блондинкам, брюнеткам, зовсім юним чи бальзаківського віку), і який віскі йому більш до вподоби ("Чівас Регаль" чи "Магелан")? А ще рекомендація автору: періодично міняй позицію: в наступному опусі для різнобарвя опиши "робочі будні" сільської доярки, яка встає о четвертій ранку, залишає сонних дітей, йде доїти корів - тричі на день, носить мішками зелену масу на животі (робочі будні таких людей, зазвичай, складають 17-18 годин). Тоді проясниться, чому село вирізає останні корови і чи не питиме незабаром Вітер зі своєю коханою дружиною, донькою і колегою-"адвокатом" Владом французьке молоко "з лягушкою". Такий матеріал для читача, сподіваюсь, буде значно цікавішим.
про життя Показати IP 17 Травня 2012 10:57
весільний генерал на нашому утриманні- ну нащо такі посадовці коли окрім відвідування заходів так і не розумієш їх ККД.
Алла Показати IP 17 Травня 2012 11:14
Волиньпост цікавіші інтерв'ю бере з перчинкою, а це все ідеально......не цікаво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus