USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Розслаблятися і згортати ковідні лікарні зарано», – мер Луцька про рекомендації НСЗУ

28 Травня 2021 18:37
У Луцьку докладуть усіх зусиль, аби тимчасовий ковідний госпіталь і Луцьку міську клінічну лікарню не виключили з переліку медичних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19.

Як повідомив під час традиційних щотижневих підсумків Луцький міський голова Ігор Поліщук, цього тижня щодня в місті фіксували від 13 до 18 нових випадків COVID-19.

«На сьогодні ми маємо 387 вільних ліжок із доступом до кисню, з них 139 – в обласній клінічній лікарні, 118 – в обласній інфекційній лікарні та 130 – в тимчасовому госпіталі», – сказав він.

Як нагадав, згідно з рекомендаціями Національної служби здоров’я України, із переліку медичних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19, запропоновано виключити Волинську обласну клінічну лікарню, тимчасовий госпіталь на базі пологового будинку та Луцьку міську клінічну лікарню.

Виключення цих закладів із переліку ковідних лікарень може призвести до того, що не буде місць, де можна було би лікувати хворих на коронавірус.

«Нам прийшла рекомендація, згідно з якою, і Волинська обласна клінічна лікарня, зокрема корпус у Боголюбах, і тимчасовий госпіталь, і Луцька міська клінічна лікарня виключаються з переліку тих медичних закладів, які надають допомогу хворим на коронавірус. Натомість визначаються базовими лікарнями, які є в нашому місті, Волинська обласна інфекційна лікарня і Луцька районна центральна лікарня. Остання взагалі не готова до того, щоб бути базовою лікарнею, тому що навіть не має системи централізованого постачання кисню – те, що в першочергово потрібно хворим із коронавірусом», – наголосив Ігор Поліщук.

Волинська обласна інфекційна лікарня також має обмежені можливості.

Лише місяць-півтора тому, коли спостерігався пік третьої хвилі коронавірусу, фактично повністю була заповнена обласна клінічна лікарня, 90% ліжок із киснем у тимчасовому госпіталі були зайняті, а в інфекційній лікарні вільними залишалися 5-10 ліжок. Тому виключення волинських медичних закладів із переліку ковідних лікарень у разі чергової хвилі пандемії призведе до колапсу.

«Я думаю, що така пропозиції Національної служби здоров’я України спровокована бажанням зекономити державні кошти, але, впевнений, у такий час на здоров’ї українців, у тому числі лучан, не можна економити», – переконаний Ігор Поліщук.

Як нагадав, у середу Луцька міська рада направила центральній владі звернення щодо незгоди на виключення комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади з переліку опорних лікарень для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

«У четвер з’явилася інформація про те, що начебто Волинську обласну клінічну лікарню залишають, однак так це чи ні, поки документального підтвердження немає, але щодо тимчасового госпіталю та клінічного пологового будинку ситуація не змінилася. Тому ми будемо працювати над тим, аби ці заклади залишилися. Адже жоден вірусолог чи інфекціоніст не може точно вказати причинно-наслідковий зв’язок, через який розпочинається нова хвиля коронавірусу. Це не залежить від погодних умов чи пори року. Ми не знаємо, коли розпочнеться чергова хвиля. Вона може розпочатися восени, а може – і в липні чи в серпні. Тому ми повинні бути постійно готові, а не починати закривати ковідні лікарні, які врятували сотні або й тисячі життів. Поки розслаблятися і згортати ковідні лікарні рано», – вказав мер Луцька.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фахівець Показати IP 28 Травня 2021 20:26
Не дозволяйте закривати лікарні! Від ковіда загинуло 1 142 волинянина! Це біда для більше тисячі родин. Поки не провакцинують хоча б 50%, не може бути мови про полегшення карантину

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus