USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Шантаж Росії та стрибки цін. Що буде з комунальними тарифами в Україні

20 Вересня 2021 07:00
Поки європейські політики ще думають, чи варто сваритися з президентом РФ Володимиром Путіним зайвий раз, він уже ставить континент на коліна – ціною на газ. Російський «Газпром» різко скоротив його постачання. І на європейському ринку цього тижня почалася паніка. Блакитне паливо подорожчало на 300%, а електроенергія – вдвічі. У європейців вся надія на Норвегію, другого найбільшого постачальника газу.

А що ж чекати в Україні? Бо опалювальний сезон вже от-от. І постачальники тепла і гарячої води вже попереджають про нові тарифи, йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Комунальні тарифи готові до осінніх стартів. Головна дисципліна – стрибки у висоту. У «Київтеплоенерго» вже попередили, що ціни на тепло і гарячу воду можуть зрости на 30-40%. Наприклад, опалення двокімнатної квартири в столиці, яка витрачає 1,5 Гіга-калорії в зимовий місяць, подорожчає від 2,5 до 3,5 тис. грн.

У Рівному лякають зростанням тарифів удвічі, а то й втричі. Вартість 1 Гіга-калорії для населення від 1800 грн зросте до 3700 грн.

Мешканцям приватних будинків легше – вони перейшли на річні тарифи, в середньому не більше 8 грн за куб. І такою ціна буде до кінця опалювального сезону. А от більшість споживачів мешкають у багатоквартирних будинках. І тариф на опалення та гарячу воду тягне з гаманців найбільше. А 80% цих тарифів – це вартість газу, яка нестримно зростає.
Справа в тому, що ціна на газ в Україні залежить від коливань на європейському ринку. А там зараз просто цунамі. Газ продають по 600-700 і 800 доларів за кубометр. Головний винуватець – російський «Газпром», який створює штучний дефіцит, не прокачуючи паливо до ЄС. І саме тоді, коли на континенті перебої із постачанням газу з Північного моря. Тож котирування йдуть вгору шаленими темпами. І така цінова бульбашка вигідна Кремлю – щоб Європа зняла обмеження, накладені на «Північний потік-2».

Тож ринкова ціна на газ на кордоні з Україною зросла до 20 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Для населення тариф за тепло буде 7,96 гривні за куб. Це вартість без розподілу і доставки. Так уряд піклується про споживачів. Але з іншого боку бюджетній сфері – дитсадкам, школам, лікарням – лишається ринкова ціна – по 17, 18, а то й по 20 гривень за куб.

Із цим місцева влада якось має розібратися – яку суму зможе компенсувати, а який тариф виставити. Звісно, таких розцінок на газ і опалення місцеві бюджети і в страшному сні не бачили. Тож кошти будуть перерозподіляти. А це значить, що з якоїсь сфери їх заберуть.

А тепло потягне за собою подорожчання і гарячої води. Щонайменше, на 30%.

А от електроенергія подешевшає. Для тих, хто споживає до 250 кіловат, тариф знизиться з нинішніх 1,68 грн до 1,44 грн. Усе, що більше 250 кіловат, – по 1,68 грн.

А от для бізнесу електроенергія, як і газ, подорожчає. Бо за рахунок підприємців спробують компенсувати збитковий тариф для населення, який насправді має бути удвічі більшим. Тож бізнес закладе збільшений тариф на електрику у послуги або товари. Тож так чи інакше, але за це підвищення заплатять усі українці.

І якщо хтось думає, що краще жити в селі і опалювати дровами, то це не так – вони теж подорожчали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Правда Показати IP 20 Вересня 2021 07:47
"У кремлівських палає, бо в Україні ціни на газ встановлює ринок, а не вони"- Нафтогаз.Теперь у кого палає?
Пepдиzентпpидypkoват Показати IP 20 Вересня 2021 08:35
Значит путин виноват!
Правда Показати IP 20 Вересня 2021 09:06
А чому це ТСН так розпереживався за нас,так вболіває...І до чого тут москальський газ?Газ-це ТОВАР.Не хочеш,чи дорого,не купуй.Купуй в інших дешевше,або опалюй своїм,або не газом,або просто зменш температуру.Варіантів багато,от тільки віхід ніхто не шукає,а для чого.
Пересічний громадяни до Правда Показати IP 20 Вересня 2021 10:11
Для того щоб купувапти цей товар треба щоб він був. Ви готові платити по долару за кубометр? Або від 100 грн за кв.метр опалення? Рабам центральної системи опалення взагалі весело: вони не можуть вплинути на рахунки. І що по вашому мають робити? А москалі гарно нагинають європу. І нас заодно
Читач до Пересічний громадяни Показати IP 20 Вересня 2021 10:28
За нагинання вони своє "отримають" по повній.
Дідо до Правда Показати IP 20 Вересня 2021 10:36
Давайте цьому "філософу" відключимо газ, подивимося за скільки він завиє
Анонім до Правда Показати IP 20 Вересня 2021 11:49
так ще місяць назад наші казали щою люди не переживали газ закачано в сховища в достатній кількості на зиму. а зараз що знову будуть підвищуватти ціну ? коли вже наїдяться скажіть?
Остап Вакарчук Показати IP 20 Вересня 2021 10:32
А тому, що у своїх гріхах необхідно завжди когось обвинувачувати. В даному випадку за газ обвинувачуємо Росію, що не постачає газ для України на халяву, за прийнятні ціни, як для Болорусії. Ми все життя привикли когось обвинувачувати, не даремно серед українців ходить приказка: "хто б в сім'ї не вс*ався, а все рівно невістка буде винною".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus