USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сімдесят відсотків українців не вміють плавати, - Яна Клочкова

30 Грудня 2009 09:58
В Україні в 10 разів менше басейнів, ніж потрібно. Відтак більше половини українців сьогодні не вміють плавати і не мають де навчитися. Таку невтішну статистику оприлюднила чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова.
 
«Напередодні свят не хотілось би говорити про сумне. Сьогодні плавання, як і багато інших видів спорту, переживає далеко не найкращі часи. Якщо врахувати ті умови, в яких наші плавці тренуються, то їх результати вищі за будь-які похвали. Іноземні тренери та спортсмени дивуються, як взагалі можна показати результат, не маючи елементарних умов для тренувань», - говорить Яна.
 
«Велика проблема і в тренерському складі, який уже багато років майже не оновлюється. Зарплата в 1500 гривень молодих фахівців зовсім не приваблює. А таких профі, як Ніна та Олександр Кожухи, із кожним роком залишається в спорті все менше», - скаржиться чемпіонка.
 
Вона впевнена, що вже давно пора не тільки приймати формальні програми з розвитку фізкультури і спорту, а й розробити системний підхід на державному рівні. Зараз басейнів на Україні в 10 разів менше, ніж потрібно.
 
«А що буде далі? Саме тому ми з Денисом Силантьєвим створили Фонд підтримки молодіжного та олімпійського плавання. Якщо ми не потурбуємося і не візьмемося вирішувати нагальні проблеми сьогодні, то завтра буде вже запізно», - каже Клочкова.
 
«Золота рибка !України вважає, що основне завдання - зробити плавання масовим видом спорту. За статистикою, майже 70% українців зовсім не вміють плавати. Щорічно у водоймах країни тонуть понад 2,5 тисячі співвітчизників. Причому кожен десятий - дитина. Справа не тільки в неувазі дорослих: у дітвори немає елементарних навичок плавання. У школах украй рідко навчають навіть правил безпеки на воді, що й говорити про практику.
 
«Коли я була дитиною, існувала своєрідна мода на спорт. Ходити в басейн було престижно. Зараз же зовсім навпаки. Якщо дорослі не приділяють уваги фізичним навантаженням свідомо, то діти просто не розуміють. Мовляв, навіщо це потрібно. Ми ж прагнемо розповісти, показати і довести дітям, що бути сильним і здоровим завжди модно. А головне, дуже багато залежить саме від тебе самого», - повідала Яна Клочкова журналістам газети «Известия в Украине».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юка Показати IP 30 Грудня 2009 13:53
читаючи Янині роздуми, одразу згадала наш центральний басейн, де по 10-12 людей на одній доріжці плаває. навіть якщо хочеш, то не дуже то й навчишся за таких обставин плавати ;(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus