USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скандальний довгобуд на Волині: місцеві мешканці проти будівництва нової амбулаторії

8 Листопада 2018 14:01
Вже понад 25 років мешканці села Затурці Локачинського району отримують медичну допомогу у колишній колгоспній конторі. Чиновники нарешті вирішили покращити умови для медиків та пацієнтів, проте місцеві жителі обурюються, адже у селі вже починали зводити лікарню, тепер вона стоїть закинутою.

Про це йдеться у сюжеті «5 каналу».

У чотирьох кабінетах колишньої колгоспної контори медики беруть аналізи, роблять кардіограми, щеплення та інші маніпуляції. Під кабінетом лікаря – темрява.

«От зайшли – світла немає, який це комфорт для людей? Звичайно, немає ніякої зручності», – зауважує місцева мешканка Сніжана Марчук.

«Це не відповідає ніяким вимогам за площею, тому що кабінет сімейного лікаря – це мінімум 15-18 кв м, тут, як ви бачите – 10-12», – каже головний лікар Борис Ковальчук.

Чиновники планують побудувати нову амбулаторію в селі. Проект уже готовий. Будівництво на 90% мають профінансувати з державного бюджету – розповідає сільський голова.


«Такий вигляд має бути амбулаторії. 9,2 млн – це здача об’єкта до ключа, тобто здача в експлуатацію з обладнанням», – пояснює голова Затурцівської ОТГ Володимир Патійчук.

Але місцеві жителі обурені рішенням про будівництво нової амбулаторії. Адже у Затурцях вже починали зводити лікарню на півсотні пацієнтів, але вона перетворилася на довгобуд. Будівництво поновлювали кілька разів. Проте, до кінця справу так і не довели.

«Реально, такі гроші витрачені і взяти те приміщення запустити, а поряд будувати друге – то якось неправильно, зайве використання коштів», – обурюється місцевий мешканець Володимир.

«Знову будувати нове, гроші виділяй на копання, на везіння, на все. То це піде… А то стоїть нова будова. Ви знаєте, душа болить», – додає мешканка Галина Лящук.

Чиновники виправдовуються – реконструкція довгобуду коштуватиме майже вдвічі більше, ніж будівництво нової амбулаторії.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ЖИТИ. НЕ МОЖНА ПОМИРАТИ: У ЗАТУРЦЯХ МАЙЖЕ 30 РОКІВ НЕ ДОБУДОВУЮТЬ АМБУЛАТОРІЮ

«Зробили попередній кошторис – то порахували, що відновлена зреконструйована амбулаторія, так як в Затурцях, буде виходити приблизно 11-12 млн грн, то з нуля в тих же Затурцях виходить, якщо не помиляюсь, в районі 7 млн», – пояснює заступник голови Волинської ОДА Валентин Цьось.

Чиновники ж планують закінчити будівництво амбулаторії до кінця червня наступного року. Для нового медзакладу в Затурці вже почали завозити медичне обладнання, оргтехніку та меблі.

Тендер оголосили 5 листопада.

«Це не просто буде приміщення на 344 кв м, це буде великий шматок території, будуть під'їзні шляхи, стоянка для автотранспорту пацієнтів, це буде гараж і стоянка для транспорту амбулаторії, рекреаційна зона», – пояснює головний лікар амбулаторії Борис Ковальчук.

За Програмою розвитку сільської медицини до кінця року в Україні планують відкрити близько сотні нових сільських амбулаторій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пенсіонер Показати IP 8 Листопада 2018 14:17
Заберете коритце. А далі що ??????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus