USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Спорт щасливих людей: у Луцьку відбувся «Дмитрук Лучеськ Півмарафон». Фоторепортаж*

14 Вересня 2021 07:00
У неділю, 12 вересня, в Луцьку вшосте відбувся «Дмитрук Лучеськ Півмарафон». Як і в попередні роки, захід проводили під патронатом Луцької міської ради.

Як зазначають організатори, головна мета змагань – популяризувати бігові масові заходи в Україні, здоровий спосіб життя та туристичний імідж Луцька.

Цього року основні змагання відбувалися на дистанціях 5, 10 та 21 кілометр.

Напередодні змагань усі зареєстровані учасники отримали стартові пакети з персональними номерами, у кожен з яких було вмонтовано чип, що фіксував результати бігуна.
Уранці в день змагань біля головного корпусу ВНУ імені Лесі Українки було людно та гамірно. Спортсмени готувалися до забігу, радо зустрічали давніх друзів з інших міст, адже «Дмитрук Лучеськ Півмарафон» ніколи не обмежувався локальними рамками. Любов до бігу об’єднала людей, різних за віком, соціальним статусом, професією та поглядами на життя.

Як і годиться, перед забігом усі провели спільну розминку.
По тому хвилиною мовчання вшанували пам’ять Ігоря Мартинюка, який помер під час півмарафону 2017 року, та директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцькради Олексія Веремійчика, який загинув у жовтні 2019 року.

Як зазначив один з організаторів змагань Тарас Скорупський, біг – це спорт щасливих людей. Він закликав бігунів робити щасливими себе, своє місто і свою країну та побажав усім легких ніг.
Відтак прозвучав Гімн України і змагання стартували.

Бігова траса цьогоріч пролягала таким маршрутом: просп. Волі – вул. Шевченка – вул. Заповітна – вул. Богдана Хмельницького – вул. Сенаторки Левчанівської – вул. Глушець – вул. Братковського – вул. Плитниця – вул. Замкова – вул Глушець – Центральний парк – вул. Глушець – просп. Волі.
Читати ще: Сотні людей бігли вулицями Луцька на п'ятому «Дмитрук Лучеськ Півмарафоні». Фоторепортаж

Доки спортсмени долали кілометри, на них нетерпеливо чекали вболівальники – рідні, друзі, колеги. Для діток було облаштовано ігрову зону, вони могли погратися в розвивальні ігри, їх навчали правил дорожнього руху. Для всіх гостей, яким треба було перекусити чи втамувати спрагу, – фуд-корт. Також усі охочі могли взяти участь у майстеркласах. Або поспостерігати за феєричним виступом вихованців спортивного клубу козацького бойового мистецтва «Герць».
Окрім того, було розгорнуто намет, у якому спортсмени мали нагоду скористатися послугами масажистів.

Загалом, градус позитиву недільного ранку на проспекті Волі в Луцьку просто зашкалював.
Тим часом на фінішній прямій з’явилися перші бігуни, які долали п’ятикілометрову дистанцію.

Киянин Олександр Олексієнко в цій категорії став найкращим. Каже, цей забіг подарував собі на 25-річчя, яке святкує 13 вересня. Хлопець додає: він не професіонал, а радше любитель, хоча тренує бігунів в одному зі спортклубів столиці. А працює Олександр проєкт-менеджером в агенції The Village Україна.
«Участь у таких змаганнях беру не вперше, – розповів він. – Обрав Луцьк, бо ніколи ще тут не був. А я люблю суміщати поїздку в нове місто з таким собі біговим туризмом. Дуже класно, що біг стає дедалі популярнішим. П’ять років тому такого ще не було, забіги здебільшого відбувалися у великих містах. А нині старти проводять у таких затишних містах, як Луцьк, Полтава, Чернігів тощо. Забіги від таких ось локальних організаторів дуже душевні».
Хлопець каже: дуже любить бігати, особливо подобаються важкі виснажливі тренування.

«Дуже люблю змагання. По-перше, ти їх чекаєш, як свята. Потім страждаєш. А коли перетинаєш фінішну лінію, відчуваєш неймовірну ейфорію. І не від того, що ти зробив на старті, а від того, що зміг упродовж підготовки. Коли тренуєшся три місяці і в результаті маєш перше місце – це невимовний кайф», – ділиться бігун.
«Я тренер, тому спорт для мене – це спосіб життя. Ні, не просто робота, а саме моя повсякденність, хай чого це стосується. Не думаю, що я змогла би мотивувати своїх атлетів до відповідальної роботи над собою, якби вимагала від себе меншого, ніж від них, – вважає тренерка луцького спортклубу Mojo Fitness Єлизавета Шубко, яка також бігла п’ятикілометрову дистанцію разом з колегами. – Я беру участь у марафоні з кількох причин. По-перше, це чудовий захід, який спонукає людей замислитись про здоровий спосіб життя, а такі заходи я вважаю за потрібне підтримувати. По-друге, це ще один спосіб потренувати власну силу волі – встати недільного ранку після важкого робочого тижня і, незважаючи ні на що, взяти свою дистанцію. По-третє, це підтримка моїх спортсменів, які також беруть участь у марафоні. І мотиваційний виклик тим, хто ще не наважився. По-четверте, мене веде командний дух, тому що цей марафон – це вже традиція нашого міста, а традиція нашого клубу – щороку брати у ньому участь. І наостанок: для мене дуже важливо проживати життя яскраво, активно і з користю, тому було би просто неприпустимо пропустити таку подію, як Dmytruk Luchesk Half Marathon».
«Мене мотивувало взяти участь у марафоні те, що я по-справжньому люблю спорт, а особливо обожнюю біг. Кайф – це відчувати наповнення силами від кожного старту, коли ти переборюєш своє тіло та робиш сильнішим дух. Тоді навіть складні ситуації переживаєш легше, – ділиться спортсменка Іванна Чуб. – Я це роблю, здається, не так для фігури, як для душі. Церитуал, який надихає, медитація, яка допомагає відволіктися. Можливо, мало хто зі мною на одній хвилі. Але завдяки марафону відбувається об’єднання однодумців, а разом ми – сила. Хоч мій результат не найкращий, але я дуже щаслива, що взяла участь у марафоні».
Читати ще: «Біг навчає перемагати себе», – черниця, яка виграла півмарафон у Луцьку

Львів’янка Наталя Петришин каже: намагається брати участь у всіх стартах, які відбуваються. У Луцьку вирішила бігти п’ятірочку, аби збагнути, як відновилася після травми. Дівчина називає себе спортсменкою-любителькою, а за фахом вона – архітектор.
«Почати бігати мене мотивували друзі. Адже окрім користі для здоров’я, це ще й можливість частіше бачитися, спілкуватися, – каже Наталя. – Луцька траса мені сподобалася, навіть підйом наприкінці, бо то – перевірка спортсмена на витримку».
Луцький рятувальник Дмитро Журавський п’ятикілометрову дистанцію долав у спорядженні завважки 15 кілограмів. Каже, хотів продемонструвати, яку круту підготовку мають волинські рятувальники, і таку дистанцію у повному спорядженні може подолати кожен з них. Зізнається: незважаючи на те, що було непросто, відчуває, що зміг би здолати і ще п’ять кілометрів.

Валерій Макарук з Локачів участь у марафоні бере разом з дружиною. Каже, це не перші його старти.
«Це величезна спортивна подія, тож дуже хотілося стати її частиною, – усміхається чоловік. – Траса просто шикарна. Загалом, я трейловий бігун, то відрізки з бруківкою, підйомами – моя стихія».

Серед своїх головних стартів Валерій називає участь у чемпіонаті світу з трейлового бігу в складі збірної України.

«Що мене мотивує? Маленький син! Хочу бути йому прикладом, – ділиться спортсмен. – Він тренується разом з мамою і татом. Хоч синочкові всього півтора року, але залюбки йде на тренування з нами».
І учасників змагань, і вболівальників замилував бігун Сергій Ціхоцький з Луцького району, який долав дистанцію з двомісячною донечкою Міланою. Зізнається: основну трасу біг сам, а малечу підхопив на останніх 100 метрах.
«Цього разу біг десятку. У змаганнях беру участь уже вп’яте, – розповів чоловік. – А сьогоднішній забіг присвячую донечці».

Львів’янин Микола, який цього дня біг 21 кілометр, бере участь у півмарафоні втретє. Каже, йому дуже подобається дружня атмосфера, яка тут панує, зустрів багатьох друзів з Ужгорода, Тернополя, Рівного. А з їхнього спортклубу на змагання приїхало близько 30 спортсменів.
«Дуже сподобалася підтримка уболівальників на трасі, та й сама траса суперова. Правда, трошки ваша бруківка нас помучила, – розповідає спортсмен. – Я спеціаліст в ІТ-сфері, самі розумієте, що робота не з рухливих, тож пробіжки – саме те, що треба, аби бути у формі й чудово почуватися».
Читати ще: Масове свято спорту зібрало сотні учасників у центрі Луцька

Микола додає: півмарафон біжить не вперше, має навіть досвід участі у марафоні – долав 42 км. Наступна мета спортсмена – 100 кілометрів горами.

«Цьогоріч я вже біг 60 кілометрів і загорівся ідеєю підняти планку до 100. Дружині вдома ще про це не казав. Сподіваюся, вона зрадіє. А однодумців мені не бракує», – усміхається бігун.
Тим часом уболівальники вітали бігунів, які долали максимальну дистанцію – 21 км. З-поміж них – спортсменка з Молдови Лілія Фіськович – учасниця Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро і Токіо. До Луцька вона приїхала після подібних стартів, що відбувалися напередодні у Тернополі.
«Біглося шикарно, погода чудова. Усе дуже сподобалося, емоції просто зашкалюють», – поділилася враженнями спортсменка.

Дистанцію в 21 кілометр біг і перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук. Каже, останні півтора року систематично бігає в парку, а от участь у такому забігові бере вперше.
«Хотів самому собі довести, що зможу це зробити, – зізнається він. – І зміг! Тепер от втомлений, але щасливий».
Лучанин Володимир Грабовий біг із сином Сашком, який має інвалідність. Загалом, їхня родина ніколи не пропускає участі в півмарафоні. Зазвичай разом з Сашком у візочку біжить мама, а цього разу на старт вийшов тато.
«Це вже наш п’ятий півмарафон у Луцьку, – каже чоловік. – Біг – невід’ємна частина нашого з дружиною життя. Маємо купу медалей, досягнень. А для сина такі події – позитивні емоції».
Окрім основних стартів, під час «Дмитрук Лучеськ Півмарафону» були забіги й для діток: для малюків до 6 років – на 100 метрів, для 7-8-річних – на 500 метрів, а для тих, кому 9-13 років – на 1000 метрів.

Одне слово, якби був прилад, що вимірює рівень драйву та позитиву, то цього дня він точно зламався б.
Усі учасники змагань отримали медалі та сувеніри. А переможці в кожній категорії – не лише ще одну відзнаку, а й купу подарунків від організаторів «Дмитрук Лучеськ Півмарафону» та партнерів змагань. Та найголовніше – море позитивних емоцій і задоволення, а це, як зізнаються самі спортсмени, ні з чим не порівняти та годі забути.
А найкращими, найшвидшими та найвитривалішими півмарафонцями, яким підкорилася дистанція в 21 кілометр, цього дня стали атлети Юрій Русюк та Лілія Фіськович.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus