USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Тариф на проїзд у маршрутках: хто рахує правильно

5 Квітня 2012 11:16
Перевізники Луцька все частіше говорять про необхідність збільшення тарифу на проїзд у маршрутках. Мовляв, бізнес – неприбутковий, а для декого – взагалі збитковий. Натомість мешканці міста вказують на численні проблеми, які трапляються у роботі маршруток.

У свою чергу, в мерії вважають, що чинна вартість проїзду обґрунтована та відповідає усім законним нормам.

Заступник міського голови Василь Байцим розповів, що декілька разів до нього зверталися перевізники щодо збільшення тарифу.

Як рахують проїзд

Зі слів Байцима, нині тариф розраховують відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, яку затвердив Кабмін.

Відповідно до цього документу при формуванні вартості проїзду враховують заплановані на рік обсяги транспортної роботи та кількість пасажирів, витрати на заробітну плату, податки та збори, прогнозований індекс цін на пальне та інші необхідні для автобусів матеріали і плановий прибуток.

Перевізники у зверненні до міськради просять встановити тариф на послуги з перевезення пасажирів на різних маршрутах від 2,61 гривні до 3,80.

Математика мерії

Натомість працівники відділу тарифної політики управління економіки муніципалітету проаналізували інформацію підприємців.

У ній, на думку фахівців, занижено кількість перевезених пасажирів, що суттєво вплинуло на розмір тарифу. Тобто підприємці подали інформацію про кількість пасажирів, враховуючи лише місця для сидіння, без врахування загальної пасажиромісткості автобуса.

«Ціна на паливо теж дещо відрізняються. Якщо ТзОВ «Санрайз» купляє дизпаливо за 9,1-9,3 гривні за літр, але в розрахунок включають вартість 9,6 гривні. Перевізниками враховані витрати на ремонт та огляд автобусів обсягом 46-47 тисяч гривень. Однак з врахуванням Методики і, порівнюючи з фактичними витратами ЛПЕ, вони не можуть перевищувати 15 тисяч гривень», - йдеться у звіті спеціалістів.

Відповідно до проведеного відділом тарифної політики розрахунку, нині в Луцьку вартість проїзду повинна становити від 1,35 гривні до 2,32.

Без консультацій – ні кроку

Водночас Байцим розповів про тарифи в інших обласних центрах України. Мовляв, лише в Житомирі та Чернівцях проїзд більший за 2 гривні. «В інших містах вкладаються в 2 гривні», - додав він.

На його думку, чинний тариф на окремих маршрутах збитковий, а на інших – прибутковий. «Перевізники пропонують збільшити вартість проїзду на окремих маршрутах після 18.00, коли їм не вигідно їздити, і тому автобуси сходять з маршруту», - зауважив посадовець.

Насамкінець він сказав, що питання збільшення вартості проїзду обов’язково буде винесене на обговорення громадськості. «Без консультацій з лучанами змін не вноситимемо», - запевняє Байцим.

«А якщо перевізники наполягатимуть на своєму і страйкуватимуть, то мерія діятиме лише законними способами», - повідомив заступник мера.

Тариф потрібно збільшувати

Щоправда, не розділяють позицію Байцима декотрі з підприємців-перевізників.

Для прикладу, директор АТП № 1 Олександр Шаміс стверджує, що тариф потрібно збільшувати. «Коли приймали по 2 гривні дизельне пальне коштувало 6,4 гривні і мінімальна зарплата була 800 гривень. Сьогодні пальне – 9,9 гривні. Є різниця?» - запитує він.

А тарифному відділу мерії пропонує відкрити експериментальне підприємство, яке возитиме пасажирів відповідно до тарифів, які встановлюють. «Хай би вони собі купили автобуса і поїздили», - сказав бізнесмен.

Ще одним показовим моментом Шаміс вважає те, що не змінюються амортизаційні витрати – кошти, які накопичуються для оновлення рухомого складу.

«Тобто якщо машина 5 років тому коштувала 200 тисяч гривень і амортизаційні перерахування були при перевезеннях визначені до тої вартості, але сьогодні новий автобус коштує 425 тисяч гривень. Було б природно робити амортизаційне перерахування відповідно до тих цін, які існують», - зауважив підприємець.

Працюватимемо, доки не зупинимося

Наразі АТП №1 надає послуги з перевезення пасажирів на маршрутах № 4 та № 24. Шаміс стверджує, що тариф повинен бути обсягом 3 гривні. «Сьогодні перевізникам не вистачає грошей, щоб утримувати існуючий парк. Не те, щоб новий автобус купити», - додав він.

Якщо ж мерія не змінюватиме тариф працівники АТП № 1 не страйкуватимуть. Зі слів директора, підприємство працюватиме, доки не зупиниться.

«А це дуже просто. В мене зараз борг за пальне 70 тисяч гривень. Поки що мені дають, але наступить день, коли мені скажуть, щоб сплатив борг. Поки немає боргів по зарплаті, але в квітні доведеться переносити на травень виплати. І тоді треба вирішувати: або зарплату, або запчастини, або пальне», - каже Олександр Шаміс.

Якщо його підприємство «знімуть» з маршруту, новому перевізнику доведеться працювати в тих самих умовах. «Кращими вони точно не будуть», - висловився Шаміс.

Vox populi

Пенсіонерка Галина Карабкіна стверджує, що проїзд у луцьких маршрутках повинен вартувати 1 гривню. «Ну, від сили півтори», - додає вона.

На думку жінки, підприємцям потрібно «навчити водіїв їздити». Мовляв, вони не завжди під’їжджають чим поближче до бордюру, а зупиняють автобус за метр від тротуару.

Турбує Карабкіну хамство з боку шоферів. «Вони ж курять в салоні і дим іде на людей. А ті пільговики. Воно ж норовить висадити людину весь час. Добре, що я ще дригаюсь і пільг не випросила», - з усмішкою сказала жінка.

Вона пригадала декілька випадків, коли пасажирів висаджували з криками та матюками. На її переконання, культурні водії – це запорука якісного перевезення пасажирів.

Натомість механік Петро Бунчук обурений тим, що в деяких маршрутках смердить пальним чи мастилом. «Я кожен день працюю з цими матеріалами і знаю, як це шкідливо для здоров’я. Не думаю, що в Європі подібне допускається», - припустив він.

Серед інших проблем маршруток Луцька він відзначив неохайність транспортних засобів та недотримання графіків руху. «От буває, що після 23.00 вже й не ходять автобуси № 24 чи 12. А як мені на Львівську доїхати?» - запитує він.

Інші лучани просили перевізників вирішити проблеми переповненості автобусів в «час пік», допомагати інвалідам, не влаштовувати «перегонів за клієнтами», обігрівати взимку маршрутки та інше.

Щоправда, більшість опитаних сходяться на одному. Якщо підприємці виправлять ці всі проблеми, то готові платити 2,50 гривні за проїзд. «Одинаково, яким способом. Чи Романюк (міський голова Луцька Микола Романюк, - «ВН») їх заставить, чи вони самі, чи їх, може, штрафувати будуть», - висловилася Карабкіна.
***
До слова, на сайті «ВН» тривало опитування, скільки лучани готові платити за проїзд у маршрутках. Свою думку щодо цього питання висловили 1296 користувачів. Із них 36% зазначили, що за проїзд у луцьких маршрутках готові викласти максимум гривню. Нинішні ціни на проїзд влаштовують 25% (334 голоси).
На третьому місці опинився варіант «За перевезення «дров» грошей не беруть» (12,9%), а на четвертому - «Мені однаково, у мене «Майбах» і «Феррарі» (11,8%).
Інші варіанти відповідей отримали такі результати:
«остогидло – ходжу пішки» - 77 голосів (5,9%)
«поверніть проїзд за 60 копійок!» - 43 голоси (3,3%)
«неактуально – катаюся «зайцем» - 25 голосів (1,9%)
за проїзд із GPS і червінця не шкода 19 голосів (1,5%)
Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Пасажир 4-го маршрутки Показати IP 5 Квітня 2012 11:46
На кожного хитрого шамиса є ревізор із різьбою... До бордюру не під!їзжають, пільговикив не поважають... Їздять, як заманеться... Чомусь на 4-ку в районі Гнідави зранку сісти неможливо - не зупиняється навіть! Невже самі пільговики або "зайці" в салоні, не вірю!!!
жателі Показати IP 5 Квітня 2012 11:48
Коли вже ті перевізники наїдяться!!!?
Домовичок Показати IP 5 Квітня 2012 12:08
Не вигідно?! Маршутки на продаж і все!!!Не возіть як вам не вигідно! 15-тка за 1,50 возить.У нас же не Харків і не Київ. З одного кінця міста в інший в нас можна заїхати, як у Києві лише один мікрорайон перетнути.
Ганьба Показати IP 5 Квітня 2012 12:38
вам навіть і 5 гривень буде мало за проїзд!!!Продажні маланці!Коли ж ви наїстеся, бл**і? але ж ви подохнете і ваші діточки будуть мучитися вашими рішеннями, і старенька мама, і тато, і дідусь неодмінно...і правильно... Мда, до Прибалтики ніколи не дорости.Там дійсно думають про громадян.
Не користувач маршрутки до Ганьба Показати IP 5 Квітня 2012 14:22
А ти знаєшь, який тариф в Прибалтиці?
kamil до Ганьба Показати IP 5 Квітня 2012 14:46
ясно шо недорости. в польщі звичайний квиток коштує 2,5 зл = 7,5грн. але там є за що платити. і він діє 30 хвилин з моменту 1-го компостування, тобто якщо потрібно їхати з пересадкою то непотрібно купувати ще один білет. там не грає "золотые купола душу мою радуют" і тому подібне, там не смердить в маршрутці всяким різним, там завжди чисто, лежать безкоштовні газети, актуальна (не 4-х річна) реклама........
жужужу до kamil Показати IP 5 Квітня 2012 21:45
+
kamil Показати IP 5 Квітня 2012 12:42
ну так чому в нас така велика кількість тих маршруток? якщо їздете в пусту - тому й збитки. Зразок польщі - кожних 10 хвилин (по графіку, хвилина в хвилину) їде той чи інший нормальний автобус з великою пасажиромісткістю. а в нас що? богдани які розвалюються за 2 роки чи нові китайські гроби на колесах? пусти замість жовтих богданів на 41 місце одного великого автобуса (наприклад як маршрут №15) на 90 чоловік - витрати в два рази менші а дохід той самий. перевізники, як невмієте працювати то йдіть яблука вирощуйте чи плитку кладіть.
Пасажир до kamil Показати IP 6 Квітня 2012 09:24
На 15-ці якраз і іздять 80-місні автобуси
Натя Показати IP 5 Квітня 2012 12:54
Які всі розумні, піпец, були газелі - не добре було, пустили Богдани і знов не так і всьо не то. Радники купіть довгого автобуса і їздіть собі. Отоді і поговоримо.
kamil до Натя Показати IP 5 Квітня 2012 14:42
Розумна, а хто винен що україна відстає у розвитку? Громадяни? Чи влада? Отожбо й воно. Треба було раніше замість газелей і мерседесів рексів, яких понаганяли з німеччини як хлам і пустили на маршрути, брати богдани. а нах-я? краще дамо кривицькому в кишеню і будем самі вирішувати які мають бути перевезення у луцьку.
колишній воій Шаміса Показати IP 5 Квітня 2012 12:58
Нехай Шаміс скаже який план доводить водіям на кожен день. Ніяк не нажереться. Якщо міськрада змусить зробити проїзд лише 1 гривню і то він буде зубами триматись за свої маршрути.
Кіндрат Показати IP 5 Квітня 2012 14:40
З людьми теж треба рахуватися бо буде революція!!!
Простий перехожий Показати IP 5 Квітня 2012 14:44
Хто такий Шаміс зараз - ніхто. Цього тендера він пролетів, як фанера над Парижом. Саме менше маршрутів, а саме більше воні.
Олександр Показати IP 5 Квітня 2012 15:35
За проїзд у маршрутках повинні платити усі!!! Ніяких пільг. З кожним днем у маршрутках все більше людей заявляють про пільги. Особливо нахабніють пенсіонери, які уже не бажають чекати тролейбуса. Для них є соціальний тьранспорт. А хочеш чогось кращого - будь добрий, плати. Що ще мене особисто нервує - перетягнуте тросом місце спереду біля водія (щоб не сідали). То це людина має заплатити 2 гривні, а сісти не може, бо там, мовляв, службове місце. Кому воно служтиь? Людина повинна стояти через те, що у водія проблеми з комунікабельністю? Не всі ж закривають це місце, а лише ті, кому, переконаний, некомфортно, щоб поряд хтось сидів.
ввввввв Показати IP 5 Квітня 2012 16:39
готовий платити більше, якщо це буде автобус Ман або Мерседес, з світлодіодною табличкою номера маршруту, електронним компостером, а поки ці бичі богдани з передаванням грошей, не готовий платити більше навіть якщо поставлять туди GPS.
Лучанин Показати IP 6 Квітня 2012 00:44
"Олександр Шаміс стверджує, що тариф потрібно збільшувати. «Коли приймали по 2 гривні дизельне пальне коштувало 6,4 гривні і мінімальна зарплата була 800 гривень. Сьогодні пальне – 9,9 гривні. Є різниця?» - запитує він." - є! Тариф приймали до 2х гривень, а не фіксовані 2! Ставте електронні квитки - не буде ваших зайвих питань до тарифів, бо виявляться зависокими. І всі це чудово знають! Деяку частину дня маршрутки ходять напівпорожніми, але ж є ще час коли вони повністю заповнені та переповнені. Хочете більше грошей - наведіть порядок, змініть транспорт на зручний, сервіс. І не забувайте ще одного - ваші працедавці (пасажири) не мають змоги через низькі заробітні плати викидати гроші за неналежним чином надані послуги. Ті хто може заплатити вам - їздять джипами і вашими послугами не користуються. Спробуте і їх зацікавити.
гість33 Показати IP 6 Квітня 2012 10:03
нас за 2 грн возять як дрова, ніякої вихованості у водіїв одні хами!!!!!!наведіть порядок з персоналом а тоді і думайте за підвищення тарифів на проїзд.
West Показати IP 6 Квітня 2012 14:51
Націоналізація. Націоналізація. Націоналізація.
КОСТИК Показати IP 6 Квітня 2012 22:06
А то все та лисиця хижа світом крутить-наліпила свою харю гидку на маршрутки і знущається з людей-все в судах рішає.Господи,коли ж та бандитська сімейка успокоїться,вони вже прокляті всіма,але Бог все бачить.
DMK Показати IP 8 Квітня 2012 10:30
Зажралися гаспада-перевізники Хочуть хліба з метровим шаром ікри Міськрада - зробіть нормальний, прозорий тендер, який не побудований на відкатах і хабарях, бажаючих возити людей по 2 грн буде мооре. Лєна і Ко нахабніють не на жарт
Закарпаття-Волинь Показати IP 9 Квітня 2012 23:08
Якщо ж таки шановні панове піднімете ціну на проїзд то хто з вами буде їздити.Ганьба тим хто не дбає про народ.Тоді знімайте маршрутки і ходіть пішки. Позорище місто не таке вже і велике а вони про підняття цін за проїзд думають підняти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus