USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Телеведучий Олександр Педан презентував луцьким школярам нові види спорту

18 Лютого 2019 17:12
Замість нудних уроків фізкультури та традиційних футболу і баскетболу – низка сучасних видів спорту, які не мають гендерних перешкод та не загрожують травмами: відомий телеведучий Олександр Педан презентував лучанам низку нових видів спорту та підписав меморандум з міською владою.

Всеукраїнський тренінг спортивно-громадського руху «JuniorZ» з метою впровадження нових модульних структур для вчителів та учнів на уроках фізичної культури відбувся у школі №23 у Луцьку 18 лютого.

Нові види спорту для вчителів фізкультури луцьких шкіл презентував відомий телеведучий Олександр Педан, який прибув до Луцька з командою свого спортивного руху «JuniorZ». Він наголосив, що його рух не є політичним, він волонтерський, а тренінг має рекомендаційний характер. Вже підписали меморандум з Міносвіти на термін до 2025 року. Рух покликаний зробити цікавими для дітей уроки фізкультури. Луцьк став тринадцятим містом, яке відвідали із таким тренінгом. Оскільки нагальне питання лунає «де взяти гроші на спортивне спорядження?» розраховують на допомогу з боку міської влади.
Олександр Педан підписав меморандум про підтримку розвитку спорту у Луцьку з заступником міського голови Костянтином Петрочуком. Заступник міського голови зазначив, що Луцька міськрада ставить в пріоритет розвиток фізичної культури та спорту у місті. В кожній школі побудовані футбольні майданчики зі штучним покриттям, відновлюють спортивні майданчики у дворах, будують нові, а тепер роблять ще один крок в напрямку розвитку фізкультури та спорту. Він подякував спортивно-громадському руху «JuniorZ» за тренінг, під час якого рекомендують впроваджувати у школах нові види спорту, що дадуть змогу ще більше залучати дітей до фізкультури та спорту.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт подякував гостям за те, що ті пропонують шукати щось нове у спорті, фізичних навантаженнях, те, що цікаве дітям та молоді, те, що змушує виходити за межі стандартів. Він зауважив, що життя змінюється, тож молодь потрібно зацікавлювати новими видами спорту, відривати її від гаджетів. Отже, пропозиції від руху «JuniorZ» мають не лише право на існування, а й право на успіх, який буде успіхом для всіх.
Олександр Педан розповів, що хоче, аби кожна дитина знайшла свій вид спорту, який приноситиме їй задоволення. За 37 років він спробував на собі понад 30 видів спорту, жодним з них не займаючись професійно. Він впевнений: дітям до вподоби лише те, що приносить задоволення, їм потрібна мотивація. Їм недостатньо сказати «ви будете здоровими», їм потрібно отримувати задоволення. Сучасні діти інші, вони знають, що існує право вибору, хочуть робити те, що їм цікаво.

Отже, рух «JuniorZ» популяризує спорт та здоровий спосіб життя серед школярів із залученням опініон-лідерів, організовують спортивні івенти для школярів. Після першого майстер-класу хочуть запровадити шкільні ліги з нових видів спорту у місті, аби діти поза школою не курили та не займалися аби чим. Наприклад, ті діти, яким не цікаві заняття футболом чи баскетболом, можуть легко розпочати займатися флорболом чи іншими видами спорту.

Також рух «JuniorZ» працює над впровадженням у шкільну програму нових видів спорту, з залученням Міносвіти. Працюють і над створенням платформи, що об’єднуватиме всі дитячі спортивні течії. З гаджетами хочуть не боротися, а використовувати їх: дітям пропонують не позбутися гаджетів (адже сучасному поколінню це означатиме позбутися спілкування), а викладати у соцмережі фото зі своїх занять новими видами спорту.
Хочуть змінити ставлення дітей до уроків фізкультури, зробити ці уроки цікавими: є команда професіоналів різних видів спорту, які демонструють їхні переваги та альтернативу існуючим видам спорту. Під час одного уроку можна розділити клас на кілька груп та одночасно займатися різними видами спорту.

Наступним етапом буде організація у кожному з міст спортивних фестивалів для дітей на базі великих спортивних майданчиків. Наприклад, у Хмельницькому на стадіоні зібрали дві тисячі школярів, які займалися різними новими видами спорту. За підтримки міських бюджетів та спонсорів закуповують спортивний інвентар для занять сучасними видами спорту у школах. Йдеться не про закупівлю «всього для всіх»: купуватимуть спорядження саме для тих видів спорту, які оберуть вчителі.

Сьогодні двом луцьким школам передають два повні комплекти спорядження від руху «JuniorZ» та спонсорів. Для луцьких школярів організували «матч усіх зірок» з флорболу, вже через дві години після того як вони вперше побачать цей вид спорту та оберуть найкращого гравця, саме якому передадуть комплект спорядження для його школи.

Олександр Педан розповів, що виступає за те, щоб діти отримували спорт для здоров’я, а результати будуть: масовість породжує чемпіонів. Наприклад, у Швеції масово запроваджують флорбол, але у цій країні виступають проти проведення змагань між дітьми віком до 15 років. У такому віці певна кількість дітей розвинуті, а ніші їх наздоганяють у розвитку згодом. Отже, частина дітей не може потрапити до команд.

Луцьким вчителям фізкультури презентували нові види спорту, яких навчатимуть вчителів: чирлідинг, петанк, бадмінтон, флорбол, фризбі, корфбол та реґбі. Цікаво, що усі ці види спорту – гендерні, тобто, у них одночасно беруть участь дівчата та хлопчики. Також вони є безконтактними, практично без ризику травматизму.

Так, флорбол винайшли у Швеції хокеїсти, які тренувалися у спортзалах влітку. Це гендерний спорт, де дівчата та хлопці шкільного віку грають разом, цей вид спорту доступний, адже м’яч та ключка дуже легкі (250-300 та 25 грамів). Вид спорту дуже динамічний і тому подобається дітям. Зараз цим видом спорту займаються практично в усіх регіонах України. Спорядження відносно недороге – ключка коштує приблизно 500 гривень.
Реґбі 5 – також безконтактний вид спорту з використанням стрічок: суперник повинен зірвати стрічку з гравця, який має м’яч, після чого м’яч отримує інша команда. Завданням є занести м’яч до певної зони. Торкатися до гравців не можна. Комплект з двох м’ячів для реґбі 5 та стрічок коштує 1300 гривень.
Петанк – дуже проста гра з використанням двох м’яких куль – маленької та великої. Кулю потрібно кинути якомога ближче до іншої, тримаючи ноги разом. Гра не має обмежень щодо фізичної форми чи гендеру. У неї можуть грати діти з зайвою вагою, ті, хто має реальні медичні довідки і перемагати. Грати можна на будь-якій поверхні.
Корфбол – командний вид спорту, у який хлопці та дівчата грають разом у будь-якому віці. Він навчає взаємоповаги. В команді грають два хлопчики та дві дівчинки. Цей вид спорту безконтактний та адаптується до будь-яких умов – розмір майданчика не має значення, гарти можна навіть у воді. Корф – це кошик, який можна закріплювати на різній висоті залежно від віку гравців. М’яч – щось середнє між футбольним та волейбольним м’ячами, він доволі легкий. У цьому виді спорту навіть низький зріст гравця не стає перешкодою для успішної гри.
Бадмінтон називають «швидкими шахами», він сприяє покращенню координації рухів та фізичному розвитку. Для дітей достатньо мати дві ракетки (від 200 гривень за комплект) та воланчик, аби отримувати шалене задоволення від цього захопливого виду спорту. Цей вид спорту навіть рекомендують для покращення зору, тому що під час гри доводиться фокусувати зір на волані, який швидко переміщується.
Фризбі – безконтактна гра, у якій немає суддів. Алтимат фризбі виник у США, зараз це найбільш динамічний вид спорту у світі, один з претендентів до потрапляння у список Олімпійських ігор. Команда, починаючи з однієї зони, повинна провести диск без падіння на землю в іншу зону. Суперники намагаються цьому перешкодити, однак не можна торкатися інших гравців чи боротися за диск, який вже впав на землю. Після завершення кожна команда отримує також бали за дух гри справедливість повагу до суперника тощо. Змагання проводять як у залах, так і на пляжах чи газонах. Для гри достатньо диску ціною орієнтовно 200 гривень. Цей вид спорту розвиває координацію рухів і також практично не загрожує травмуванням (диск м’який і важить менше 200 грамів).
Чирлідинг – те, що дає змогу молодим людям само реалізуватися. У ньому беруть участь як дівчата, так і хлопці. Чирлідери – люди, які повинні вести за собою інших, викликати піднесення глядачів. Саме цього вміння не вистачає дітям. Чирлідинг – це справжня школа лідерства та спортивний елемент патріотичного виховання. Він відкриває великий спектр спортивно-масових заходів та не вимагає особливого інвентарю – помпони виготовляють з поліетиленових пакетів. Декілька базових рухів під час тренінгу запропонували виконати усім присутнім вчителям фізкультури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 18 Лютого 2019 17:48
А Веремійчик де?Жарить шашлики у замку?
Анонім Показати IP 18 Лютого 2019 18:42
ще якби всі ці вчителі були такими ж завзятими на уроках фізкультури і насправді прагнули зробити свої уроки цікавими для учнів,
Alex Показати IP 19 Лютого 2019 19:01
Презентація має стільки орфографічних помилок...
Alex Показати IP 19 Лютого 2019 19:12
Загалом ідея хороша. Просто в нас стільки фахівців з фізичного виховання, а ідеї втілює телеведучий. Ось так. Є над чим задуматися... А Пустовіт там до чого?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus