USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Топ-5 міфів про перенесення Центрального ринку в Луцьку

10 Лютого 2020 11:15
Попри багато інформаційного шуму, не всі лучани досі знають достеменну ситуацію навколо демонтажу Центрального ринку. Ситуація, яку зусібіч нагнітають підприємці, незгодні з перенесенням ринку, обростає домислами і плітками, які не мають жодного підґрунтя.

Тому ми підготували ТОП-5 міфів про ситуацію з перенесенням Центрального ринку.

МІФ 1. Переносять ринок, щоб збудувати тут висотку

Правда. Перенести ринок з-під стін замку намагаються в місті вже понад 10 років. І щойно будь-яка каденція міської влади наважується про це говорити, під стінами міськради виростає натовп обурених підприємців, які торгують на Центральному ринку.

Щоразу вони заявляють: «Ляжемо кістьми, але з ринку не підемо» (цитата 2012 року), джерело – тут.

Так було і в недалекому минулому, у 2015-му, коли міська рада спробувала наважитися на відчайдушний крок: не продовжити договір оренди Облспоживспілці. Але невдовзі міська рада дала задній хід, таки продовживши на два роки договір оренди під тиском підприємців, які вчергове штурмували міську раду. Адже все це відбувалося напередодні місцевих виборів, а такі рішення, як згодом зізнавалися в міськраді, не робляться під кінець каденції. І відтермінування проблеми перенесення Центрального ринку – це політичне рішення. До такого сценарію подій в місті готові не були, водночас, наголошуючи: з часом ринок все-таки доведеться прибрати з-під замкових мурів.
І ось, коли у конфлікті між міською радою та підприємцями Центрального ринку настав переломний момент, вчергове містом покотилася хвиля протестів. А для того, щоб на свій бік залучити більше городян, в місті постійно підігрівають аудиторію плітками. Найпоширеніша з них – ділянка комусь «приглянулась», щоб збудувати тут висотку.

Однак, багатоповерхівку на цій території збудувати неможливо, оскільки згадана ділянка має регулювання поверховості. В межах історичного ареалу будувати можна приміщення, висотою не більше 3 поверхів.
На облаштування території у грудні 2019 року оголосили всеукраїнський архітектурний конкурс. Серед вимог – велика кількість зелених насаджень, облаштування дитячих майданчиків, парковка, а також різні розваги, що можуть зацікавити лучан та гостей міста. Можливо, тут буде місце для торгівлі сувенірами.

Ще одна паралельна плітка переконує: на місці ринку народний депутат Ігор Палиця хоче збудувати торговий центр. Свого часу він категорично заявив: на цій території не буде торгових центрів і павільйонів, а він сам не збирається там будувати ні найменшої крамнички.

МІФ 2. Ніде буде придбати продукти

Правда. Якраз таки павільйон, де продаються продукти, залишиться. Адже будівля – приватна власність Облспоживспілки. І вдіяти з цим нічого не можна. Хіба – викупити в спілки цю нерухомість, але це, звісно малоймовірно.
Натомість Волинській облспоживспілці міська рада скерувала лист з вимогою привести вказану споруду в належний зовнішній вигляд, попередньо узгодивши його з управлінням містобудування та архітектури міської ради.

МІФ 3. На Новий ринок немає чим доїхати

Правда. До Нового ринку уже їздять чотири маршрути, а невдовзі буде і п’ятий. Уже зараз туди можна доїхати автобусами за маршрутом № 12 та тролейбусами, які їздять за маршрутами № 1 та 2. З 7 лютого до ринку «Новий» курсує маршрутка №9. Крім того, аби зробити максимально зручним доїзд покупців та працівників до луцького ринку «Новий», куди уже перенесли свої торгові павільйони підприємці з Центрального ринку, незабаром буде їздити і маршрутка №10. Звичайно, це не так багато, як їздило до Старого ринку, проте міська влада обіцяє цю ситуацію в майбутньому виправити.

МІФ 4. На Новому ринку немає ніякої інфраструктури

Правда. На Новому ринку є всі зручності для покупців. Є велика вбиральня з опаленням, укладена бруківка. Ринок буде зручно розділений: в одній частині базару можна буде купити продукти, в іншій – продовольчі товари. А ще облаштовують велику парковку.
На Новому ринку є 406 торгових місць, крім того кількість вільної площі дає можливість розмістити понад 2000 об‘єктів торгівлі. Більше того, власники Нового ринку готові прийняти підприємців із власниками металоконструкцій.
Також є можливість розміщення місць для торгівлі продукцією тваринництва, торгівлі з автомобілів. На ринку є власна трансформаторна підстанція потужністю 1200 кВт, три пожежні гідранти, пожежна водойма, територія ринку освітлюється, здійснюється охорона. Новий ринок може функціонувати в цілодобовому режимі, є можливість організувати торгівлю в нічний час.

На весь 2020 рік для підприємців діють пільгові умови. Перші три місяці вони можуть працювати без орендної плати, наступні три місяці – 40%, далі – 70 і 85%.

МІФ 5. Панораму все одно псуватиме електропідстанція. То нащо забирати ринок?

Правда. Електропідстанції там теж не має бути. Збудована в 50-х роках минулого століття, вона вже давно потребує капітального ремонту чи модернізації, неодноразово тут були пожежі.

У зв’язку з цим міська рада направила листа до ПАТ «Волиньобленерго» і підприємство готове розглянути пропозицію перенести підстанцію, якщо йому місто надасть іншу ділянку для такого об’єкта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
АС Показати IP 10 Лютого 2020 11:40
А коли Варшавський знесуть? Там гидоти і бруду ще більше
Лучанин до АС Показати IP 10 Лютого 2020 11:59
А навіщо зносити? Там все логічно. Ринок біля АС та вокзалу. Хіба облагородити.
Лучанин до АС Показати IP 10 Лютого 2020 12:29
Дивись щоб тебе не знесли
Анонім до Лучанин Показати IP 10 Лютого 2020 12:37
Якщо знесуть старий ринок,відчують "силу", то варшавський слідуючий,отак вони вас по одинці і витіснять,не розумію чому підприємці не підтримують один одного.
АС до Лучанин Показати IP 10 Лютого 2020 19:30
Да мрію щоб мене знесли, допоможеш?
ВВ до АС Показати IP 10 Лютого 2020 12:37
Ти напевно відносишся до людей, які протирають всі поверхні перед тим як доторкнутись. Де ти чудо бачиш там смітник? Пасаж лише грязний, оскільки там продукти і завжди авто зі сміттям стоїть.... Пишеш ахінею.
Ау до АС Показати IP 10 Лютого 2020 14:55
Більше? Обгрунтуйте!
777 Показати IP 10 Лютого 2020 12:14
Нельзя высотку построить? Одну может и нельзя.а натыкать муравейников запросто.
Металобаза Показати IP 10 Лютого 2020 12:55
Де міфи де реальність 1.Егоїст теж зводити не можна було а звели 2. На ковельській було підемо а виявилось що вже є проект на торговий центр І.т.д Луцьк місто де міфи стають реальними!!!!
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2020 13:26
В Старому місті будувати не можна, а будують, аж гай шумить...
Правда Показати IP 10 Лютого 2020 13:53
Ви ж це читаєте.Вам,владці,НЕ ВІРЯТЬ.Розумієте:довіри-нуль!
О-ля-ля Показати IP 10 Лютого 2020 13:57
По незрозумілих причинах Підстанції чомусь відведено пяте місце в міфах. Насправді причини зрозумілі. "міська рада направила листа до ПАТ «Волиньобленерго»" тим часом ПАТ "просить" повідомити про прийнятя рішення. Просить з 03.12.2019 - сьогодні Десяте Лютого Дві Тисячі Двадцятого року. Пройшло майже два з половиною місяці - де те повідомлення, де те рішення? Не факт, як впишеться перенесенна підстанція в "нове місце"? Фактично підстанцією почали займатися після чийогось "бажаання" перенести ринок. І без критики зі строни громадськості ніхто за ту підстанцію не брався б. То хто створює міфи? Дуже вперто промовчується думка науковців про концепцію старого міста та при-Замкову територію- там дійсно відсутній хоч який натяг про озелення території та дитячі майданчики і різні незрозумілі мафи!
До Анонім до Лучанин Показати IP 10 Лютого 2020 14:53
Тим же методом діяли шпекулянти, коли на зорі базаризації розставляли ті нужники і шпаківні по всіх ринках і вулицях ! Обоє рабоє ! За шо боролись - на то і напоролись !
Пилип Орлик Показати IP 10 Лютого 2020 15:28
Тим же методом діяли спекулянти, коли на зорі базаризації розставляли ті нужники і шпаківні по всіх ринках і вулицях ! Обоє рябоє ! За що боролись - на то і напоролись ! Сподобався мені ваш - коментар. Дуже точно та влучно написано. Будували свої курятники та свинарники ці базарники, кому як захотілось та де хотілось, ось тому це зараз все перетворилось на шанхай.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus