USD 39.70 39.98
  • USD 39.70 39.98
  • EUR 39.75 39.97
  • PLN 9.80 9.90

Тренінги та майстер-класи: у луцькому інклюзивному хабі популяризують традиційну культуру

8 Листопада 2023 07:14
Громадська організація «Лабораторія змін» реалізовує проєкт «Орф підхід та традиційна українська музика» за підтримки Фонду «МХП-Громаді» в межах конкурсу «Час діяти, Україно!» Протягом жовтня у Луцьку відбулося декілька цікавих майстер-класів з людьми, які не тільки досліджують українську традиційну культуру, а й популяризують її.

13-15 жовтня відбулися майстер-клас з Вірою Ібрямовою-Сиворакшею – викладачкою традиційного співу, композиторкою та культурною менеджеркою, яка досліджує сучасні способи викладання традиційного співу.

Віра розбудовує традиційну музичну спільноту в Чернігові й керує Співочою майстернею, де всі охочі долучаються до пошуку власного звучання й вивчають місцеву традицію співу.
На курсі учасники досліджували власне тіло та голосовий апарат; вчилися чути, приймати і любити свій власний голос; дослідили власний голос у різних його проявах – від шепоту до гучного вигуку, співаючи традиційні пісні; навчалися видобувати рівний, сильний і глибокий звук.

Читати ще: Тренінги, мистецькі табори, терапевтичні заняття: інклюзивний хаб у Луцьку реалізував черговий проєкт

Пані Віра зазначила, що традиційний спів найприродніший, адже ним співали всі наші предки. Такий спосіб співу існує сотні, а то й тисячі років, тому він відшліфувався, все, що зайве і незручне для тіла та голосу, просто відсіяло часом. Учасники курсу на собі перевірили магію традиційного співу. Як зазначили, хочуть надалі вивчати цю тему.
20-21 жовтня в просторі Інклюзивного Хабу «Простір дії», що розташований в приміщенні Волинського національного університету імені Лесі Українки відбувся дводенний танцювальний курс з козачків від US ORCHESTRA (м. Київ).

На курсі учасники дізналися про культуру танцю козачок; вивчили базові кроки та елементи, характерні для козачка; навчилися їх комбінувати та імпровізувати, почуваючись вільно; зрозуміли, як танцювати разом з музикою та навчилися взаємодіяти в парі. Участь у курсі допомогла розкритись кожному учаснику, подивитись на традиційні танці з іншого кута зору, дозволила позбавитись стереотипів і упереджень щодо власних обмежень та дозволити собі вільну імпровізацію. А найголовніше – пробудила інтерес до вивчення та збереження українських традицій.

Окрім того учасники мали можливість подивитися унікальні архівні та експедиційні відео, щоб дізнатися більше про традиційні танці.
«Козачок – це імпровізаційний танець, поширений на всій території України. Чи не єдиний український танець, який можна танцювати як сольно, так і в парі, як хлопцям, так і дівчатам. Це база, з якої ми радимо починати знайомство з українськими танцями», – зазначили викладачі курсу, музиканти гурту US ORCHESTRA Ярина Дронь та Андрій Левченко.
У продовження проєкту 28-29 жовтня відбувся дводенний тренінг «Орф-підхід для дітей та традиційна музика: осінньо-зимовий цикл». Ведуча тренінгу – орф-педагогиня, музикантка, керівниця студії Елементарного музикування (м.Черкаси/м.Стокгольм) Леся Гриценок.

Учасники тренінгу, серед яких музичні керівники, арттерапевти, педагоги дошкілля, батьки, дізналися і спробували на практиці поєднати традиційну українську музику та основи Орф-підходу. І отримали від цього величезне задоволення.

Засновник Орф-підходу німецький композитор Карл Орф наполягав на тому, що потрібно використовувати музичний матеріал рідного для дитини/людини місця. Бо саме він знаходить відгук на генному рівні, всотується разом з маминою колисковою.

Традиційна музика – один із ключів до розуміння автентичної української культури. І наш час найбільш сприятливий для цього, адже Україна та українське зараз переживають новий виток розвитку. А українська традиційна музика є інструментом який зцілює та заспокоює.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus