USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Мистецький табір для молоді: стартує проєкт «Інклюзивний хаб у Луцьку»

4 Серпня 2023 14:22
Громадська організація «Лабораторія змін» за підтримки Українського культурного фонду розпочинає проєкт «Інклюзивний хаб у Луцьку». Він спрямований на розвиток інклюзивного мистецтва, побудову діалогу та порозуміння між лучанами і вразливими соціальними групами.

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини директорка Інклюзивного хабу «Простір дії» ВНУ імені Лесі Українки Вікторія Колодяжна, досягнення порозуміння та побудова діалогу між лучанами і внутрішньо переміщеними людьми, іншими вразливими соціальними групами стануть можливими через театральні практики. Також ідеться про підтримку дітей і дорослих з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей та молоді з інвалідністю на заняттях в Інклюзивному хабі та Мистецькому таборі, підвищення кваліфікації спеціалістів та волонтерів, які будуть працювати з інклюзивними аудиторіями.

«Ми продовжуємо сталість першого проєкту зі створення Інклюзивного хабу, який теж підтримав Український культурний фонд. У 2020 році проєкт реалізовували Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», Волинський національний університет імені Лесі Українки та громадська організація «Інклюзивні студії». Ми намагаємося наповнювати цей хаб різноманітними мистецькими, культурними подіями, навчальними заходами, зокрема для батьків і педагогів», – зазначила Вікторія Колодяжна.

У межах нового проєкту «Інклюзивний хаб у Луцьку» буде проведено дводенний тренінг «Інклюзивний театр у роботі з дітьми/молодими людьми з інвалідністю» для спеціалістів та волонтерів, які будуть працювати та супроводжувати дітей чи молодь з інвалідністю, серію інклюзивних театральних і музичних занять для дітей, молоді з інвалідністю та переселенців, Мистецький табір.

Читати ще: Інклюзія – не ілюзія. Вікторія Колодяжна – про успіхи луцького інклюзивного хабу «Простір дії»

Результатом проєкту стане, зокрема, створення двох інклюзивних театральних перформансів.

«Тренінг проведе режисер Віталій Любота з Києва. Він – один з найдосвідченіших педагогів театрального мистецтва в Україні, який одним із перших почав працювати з людьми з інвалідністю в театрі. Він раніше був у нас в Луцьку з тренінгом. І це ще одна чудова нагода повчитися в майстра, надихнутися і покращити свої навички як педагога, який працює з інклюзивною аудиторією», – додала Вікторія Колодяжна.
Під час Мистецького табору відбуватимуться заняття з театральної майстерності, арттерапії, хореографії, музикування, малювання, заняття з психологом тощо. Мистецький табір орієнтований на підлітків і молодь. На табір запрошено представників театральних спільнот із Рівного, Києва та Луцька. Вони спільно працюватимуть над театральною постановкою.

Перша табірна зміна триватиме з 7 до 13 серпня, друга – з 24 до 30 серпня.

«У нас заплановано до 45 учасників табору. Серед них – і волонтери, і артисти, і фахівці, які працюватимуть із підлітками та молоддю, – зазначила директорка Інклюзивного хабу Вікторія Колодяжна. – Віталій Любота буде режисером-постановником першого табору, а другого – акторка, режисерка, в тому числі плейбек-театру, яка має колосальний досвід співпраці з людьми з інвалідністю, Тамара Наук».
Читати ще: «Планшет може бути музичним інструментом»: у Луцьку вчили працювати з дітьми з інвалідністю по-новому

Головним інструментом для толерантного спілкування між різними людьми, для зниження психологічної та соціальної напруги в межах проєкту буде мистецтво.

«Як показує досвід, мистецькі практики позитивно впливають на психоемоційний стан дітей і дорослих, дозволяють покращити їхнє самопочуття. До того ж, проєкт – це нагода знайти нових знайомих, друзів, колег, – наголосила Вікторія Колодяжна. – Це не перший наш проєкт. І ми бачимо, що потім учасники продовжують спілкуватися і онлайн, і офлайн. Багато молодих людей змінюють своє ставлення до людей з інвалідністю. Більшість не має досвіду спілкування з такими людьми, а після взаємодії з ними усвідомлює, що вони такі ж самі, як ми, просто потребують більшої уваги та підтримки. Це дозволяє розвіювати стереотипи стосовно людей з інвалідністю й робить наше суспільство толерантнішим».

Слідкувати за анонсами та долучитися до проєкту «Інклюзивний хаб у Луцьку» можна на Facebook-сторінці.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus