USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Третя війна. До чого призведе відмова «Газпрому» постачати газ Україні

2 Березня 2018 17:48
Між Україною і Росією назріває нова газова війна (вже третя за рахунком в історії), яких не бачили з часів президента Ющенка. Про це повідомляє Страна.ua.

Як відомо, "Газпром" вирішив не поставляти Україні газ в березні і повернув гроші за нього. А в Києві зафіксували, що тиск в газопроводі впав. Росіяни вимагають від українців підписання додаткової угоди до газового контракту - таким був грудневий припис Стокгольмського арбітражу - а без цього відмовляються здійснювати нові поставки. В Україні рішення "Газпрому" викликало шквал критики. У НАК "Нафтогаз" попередили про дефіцит газу і звинуватили "Газпром" в провокуванні нової газової війни.

Такі заяви, на перший погляд, звучать дивно. Адже ще недавно керівництво і України, і НАКу вважало своєю головною заслугою те, що відмовилося від закупівель газу у Росії (при тому, що реально споживався все одно російський газ, але офіційно закупівлі йшли у країн Східної Європи).

До недавнього часу на сайті "Нафтогазу" навіть висів онлайн-лічильник - скільки днів України не купує газ у Росії. І ось тепер, раптом, в Києві обурилися тим, що "Газпром" не хоче постачати нам газ, від якого кілька років з гордістю відмовились. В цілому, ситуація може розвиватися за досить жорстким сценарієм. У "Газпромі" вже заявили, що готові розірвати контракти з "Нафтогазом". "Країна" розбиралася, що ж сталося.

Повернули гроші і не дали газ

Все почалося після рішення Стокгольмського арбітражу, за підсумками якого "Газпром" зобов'язали виплатити "Нафтогазу" два з половиною мільярда доларів як компенсацію за низькі обсяги прокачування газу через Україну.

Увечері того ж дня - 28 лютого - "Газпром" заявив, що буде оскаржувати рішення арбітражу, який не прийняв до уваги аргументи монополіста про спад європейського споживання, внаслідок чого і зменшився транзит.

А вже наступного дня - з 1 березня - "Газпром" заявив, що повернув Києву передоплату за березень і поки поставляти газ не збирається.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв пояснив: немає додаткової угоди до нинішнього контракту на поставку газу. Судячи з усього - мова про грудневому приписі Стокгольмського суду укласти таку угоду з урахуванням нових ввідних за ціною на газ (хоча в "Газпромі" цього не уточнюють).

"У цій ситуації ми, діючи в сумлінному ключі, повернули в повному обсязі інформацію, що надійшла від" Нафтогазу України "суму. Очевидно, що поставки газу з 1 березня для НАК "Нафтогаз України" здійснюватися не будуть ", - підсумував Медведєв.

"Як то кажуть, дорого яєчко до Христового дня", - резюмував топ-менеджер "Газпрому".

Нагадаємо, в грудні 2017 року Стокгольмський суд частково відхилив вимогу "Газпрому" до України заплатити за фактично неспожитий газ за принципом "бери або плати" (як було написано в газовому контракті 2009 року). При цьому суд підтвердив принцип "бери або плати", але тільки на 5 мільярдів кубометрів на 2018 рік.

Тобто, в Стокгольмі вирішили, що Україна повинна в будь-якому випадку оплатити 5 мільярдів кубометрів газу "Газпрому" незалежно від того, споживе вона його чи ні.

У НАКу тоді цю новину сприйняли без особливого захоплення. Деякий час йшли заяви на тему "все одно ми у них газ купувати не будемо", які, проте, незабаром припинилися.

Концепція змінилася

Вже на початку року глава "Нафтогазу" Коболєв заявив, що якщо ціна на російський газ буде приваблива, то чому б Україні і не купити у "Газпрому" 5 млрд кубометрів. Що, до речі, цілком логічно. Так як згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, за них би довелося заплатити навіть якщо відмовитися від їх закупівлі.

У той же час, до сих пір офіційно не повідомлялося про те, що "Нафтогаз" вже остаточно вирішив закуповувати газ в Росії і навіть вніс передоплату. Тому коли про це стало відомо з повідомлення "Газпрому", багато хто був, м'яко кажучи, здивований.

Що ж сталося?

5 млрд кубометрів - не такий вже і великий обсяг, і його Україна могла вибрати в будь-який момент - хоч навесні, хоч влітку, хоч восени.

Але була причина, по якій НАК вирішив почати закупівлі прямо зараз. А саме - морози, які вдарили не тільки в Україні, але і в країнах ЄС, різко збільшивши споживання газу. Склалася ситуація, коли газу нам потрібно більше, а на ринку в Європі, де закуповували раніше, його немає в достатній кількості (Україна купує газ у країнах ЄС за короткостроковими контрактами, а тому не має довгострокових гарантій його поставок).

На весь зріст стала проблема серйозного дефіциту палива в країні.

І тут якраз і згадали про необхідність закупити 5 млрд у "Газпрому". Ці обсяги зараз припали б дуже доречною.

Хто знає, можливо, в іншій ситуації Росія і пішла б назустріч Україні, почавши оперативно поставки газу. Але тут наспіло рішення Стокгольмського арбітражу не на користь "Газпрому", і там вирішили почекати.

Формальна підстава для цього (необхідність укладення додаткової угоди) у росіян, судячи з усього, дійсно була.

"Газпром" повернув гроші і сказав, що чекає готовності до підписання угоди від української сторони. Але скільки його будуть обговорювати і затверджувати - це питання (і взагалі не факт, що затвердять, а не розірвуть контракт, але про це нижче).

Москві поспішати нікуди, на відміну від України.

Україна починає економити на теплі для будинків і шкіл

Київ, після відмови "Газпрому", офіційно заявив, що тиск в "трубі" впав на 20%. У країні почався дефіцит газу, який посилюється холодами, заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв на вчорашньому засіданні РНБО.

Для того, щоб унеможливити енергетичну кризу в країні, в енергетиці України оголосили надзвичайний стан. У п'ятницю, 2 березня, Польща розпочала екстрені поставки газу в Україну.

Бракує приблизно десяти мільйонів кубів газу на добу, навіть якщо включити реверс з Європи. У зв'язку з чим Коболєв запропонував ввести обмеження на споживання в решту морозні дні - за прогнозами синоптиків, холодно буде до понеділка.

"Ми зможемо цей дефіцит частково закрити, купуючи газ європейського напрямку за досить високими цінами, але всі ці рахунки будуть виставлені" Газпрому "за недотримання умов контракту, але ми очікуємо, що приблизно 10 млн кубічних метрів на добу буде очікуваним дефіцитом, який на цей момент ми перекрити не можемо ", - сказав глава" Нафтогазу ".

Відзначимо, що перспективи виставлення рахунків росіянам "за недотримання умов контракту", виглядають досить сумнівними на увазі, як писалося вище, наявності формального приводу не поставляти газ (відсутність додаткової угоди).

Ну а поки реальність полягає в тому, що наша країна зіткнулася з дефіцитом газу.

Як цю проблему будуть вирішувати?

"Дивіться, знову беруть російський газ"

В першу чергу виникає питання - чи піде Україна на несанкціонований відбір газу, який транзитом йде через нашу територію до Європи.

З слів Коболєва слід, що це теоретично можливо.

"Юридично Україна має право використовувати газ (транзитний - ред.). Ми його оплатили, у нас є всі права його використовувати ", - сказав керівник НАКу.

У той же час він дав зрозуміти, що таким шляхом Київ не піде. "Нашою проблемою є те, що за нашими очікуваннями, саме цього очікує" Газпром ", так як вони хочуть з точки зору піару сказати європейцям:" дивіться, знову беруть російський газ ", - заявив Коболєв.

Дійсно, несанкціонований відбір газу дасть Москві привід говорити про ненадійність України як транзитера. Чим тільки зміцнить рішення Європи отримувати газ по "Північному потоку-2".

Тому, швидше за все, підуть іншим шляхом. А саме - терміново будуть скорочувати споживання газу.

Як передбачає Коболєв, стане холодніше в батареях - компанії теплової генерації знизять споживання газу приблизно на 5-10%.

І обмеження вже почалися - школи, дитсадки і вузи закрили до 6 березня. Причому в школах оголосили, що закривають тому, що через снігопади багато хто не може дістатися на заняття. А ось міністр енергетики Ігор Насалик повідомив, що дитячим садкам, школам і вищим навчальним закладам рекомендовано призупинити роботу до 6 березня включно з метою економії споживання газу.

Петро Порошенко особисто підтримав ініціативу перекладу українців на "газову дієту", тим самим визнавши серйозність проблеми.

"Прикрутити - важлива ініціатива Нафтогаз України, яка закликає українців об'єднатися проти чергової провокації Кремля ... Приєднуючись до цієї ініціативи особисто, я також закликаю всі державні установи зменшити по можливості температуру в приміщеннях. Так само прошу громадян на кілька днів прикрутити опалення тільки на один градус, або максимально уникати втрат тепла в будинках ", - написав президент у себе на ФБ.

Паралельно Київ намагається залучити до вирішення проблеми прежставників ЄС.

"Тільки що направили ноту ЄС про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці відповідно до статті 340 та додатки 26 Угоди про Асоціацію. Також ініціюємо тристоронні переговори в форматі Україна-ЄС-Росія щодо забезпечення стабільності поставок газу в Україну і ЄС ", - пізніше написала у Facebook представник МЗС України Олена Зеркаль.

У той же час, в ЄС поки не заявляли про недоотримання газу з Росії. Тобто "кризові ситуації" поки відчуває тільки Україна, даючи зрозуміти, що є загроза стабільності поставок в ЄС.

Яка може наступити тільки в двох випадках: якщо "Газпром" знову знизить тиск в "трубі" або Україна почне брати з неї газ, якого бракує. Обидва варіанти є неприйнятними для ЄС, де зараз споживають пікові кількості блакитного палива.

Чим закінчиться для України нова газова війна

Як показує досвід подібних конфліктів, зазвичай вони вирішуються при втручанні Євросоюзу, який умовляє Київ і Москву піти на взаємні поступки. Або чи не піти, залишаючись на своїх позиціях і підвищуючи ставки.

Інша справа, що сьогодні ціна "впертості" для України і Росії різна.

Контракт "Нафтогазу" з "Газпромом" закінчується в 2019 році. Тоді ж планується запуск "Північного потоку-2" - газопроводу в обхід України, який дозволить Москві більше не залежати від українського транзиту.

Тому будь-які спроби Києва тиснути на ЄС можливим зривом транзиту - наприклад, відбираючи європейський газ для власних потреб - може призвести до прискорення переходу ЄС до "Північного потоку 2". І про це прямо говорять українські чиновники, які розуміють, що потрапили в неприємну "вилку" рішень, коли і відбирати газ небезпечно, і залишатися без газу - важко.

Перспективи ж "Газпрому" в даному випадку - "втопити" питання в судах і дочекатися, поки не закінчиться контракт з Україною.

Експерти відзначають, що нинішня ситуація з дефіцитом газу через морози є, очевидно, прямим наслідком переходу НАКу до закупівель газу за короткостроковими контрактами у європейських компаній. Це дало піар-ефект, дозволили формально не закуповувати газ у Росії. Однак, по-перше, призвело до фінансових втрат (закупівля російського газу через європейських посередників обходилося дорожче, ніж безпосередньо у "Газпрому"). А по-друге, до ризику зриву поставок в разі настання морозів у всій Європі.

Як тільки в кінці зими холод обрушився на всю східну і центральну частину континенту, газу для України просто не вистачило.

І якби не рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав Київ знову викуповувати газ у Росії, то невідомо на кого б зараз звалила провину українську владу за дефіцит газу (а він все одно б мав місце).

Енергетичний експерт Юрій Корольчук заявив в своєму блозі на Liga.net, що нинішній конфлікт може остаточно добити транзитний потенціал України.

"Зачарування владою і" Нафтогазом "судовим процесом в Стокгольмі призвело до того, що транзитний потенціал України може бути зведений до нуля. І "Північний потік-2" і "Турецький потік" - тому свідчення. В "Нафтогазі" наполегливо уникають озвучувати одне - якою буде подальша доля транзиту газу через Україну, і мова йде про перспективу 2020-2050 рр., А не про нинішній день. Адже контракт з "Газпромом" став історією ще в 2009 році, коли був підписаний. І вже тоді з 2009 року потрібно було починати працювати або над новим контрактом з Росією, або над новими транзитними можливостями України. А нинішня влада разом з "Нафтогазом" не придумали нічого кращого, як продовжити практику колишнього президента Януковича - думати, що можна щось висидіти на одному місці і чекати, що за Україну все зроблять партнери з ЄС ", - пише Корольчук.

Тим часом, в Росії вирішили підняти ставки.

"Газпром" змушений негайно почати в Стокгольмському арбітражі процедуру розірвання контрактів з "Нафтогазом України" на поставку і транзит газу, заявив голова правління російської компанії Олексій Міллер в п'ятницю, передають "Ведомости".

За його словами, Стокгольмський арбітраж, "керуючись подвійними стандартами", прийняв "асиметричне рішення" в суперечці "Газпрому" і "Нафтогазу" про контракти на поставку і транзит газу з НАК. Рішення, яке арбітри аргументували різким погіршенням стану української економіки, істотно порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами, заявив Міллер.

Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України", - заявив він. Продовження дії контрактів для "Газпрому" - економічно недоцільне і невигідне, констатував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Лучанин Показати IP 2 Березня 2018 17:58
Дійсно, чого так переживати, тож в Росії газ не "купуємо"? Клоуни, а не влада. Навіть, посваритись і то толком не можуть
123 до Лучанин Показати IP 2 Березня 2018 20:06
Выи#али Газпром, вот лаптоиды и бесятся.
гек до Лучанин Показати IP 2 Березня 2018 20:20
з такими сусідами як в нас, люба влада приречена бути поганою. Я ніяк не захищаю нинішню владу, але факт є факт, достатньо просто глянути в історію.
Анонім до гек Показати IP 2 Березня 2018 21:16
біда в тому, що при владі занадто багато кремлівської пятої колони
Анонім Показати IP 2 Березня 2018 18:10
можливо врешті-решт бандовлада всерйоз займеться диверсифікацією енергоринку, а не тільки бабло до кишень гребти ?
Петро до Анонім Показати IP 3 Березня 2018 10:53
"Горбатого тільки могила виправить",- приказка. Хоч якогось злодія навіть тюрма виправила?(а тут, як татові попрошенка, ще й "хєрой України" дають!) Продовжуй сподіватись що "одумається сам", про тебе теж правильно подумають.
Анонім Показати IP 2 Березня 2018 18:11
Так правильно, це ж агресор, як ми в нього можем купувати газ!!! Шоколаду поімо!!!
Ddt до Анонім Показати IP 2 Березня 2018 20:19
Ну ти то ботоксного смоканеш.
вовка Показати IP 2 Березня 2018 18:13
как же так получается, если два года энергонезависимы и судились за неправильность контракта, а теперь контракт надо сохранить, как говорит Петруша?)) Чем они там думают? Петя хочет стать Юлей 2009 года?
1 до вовка Показати IP 2 Березня 2018 20:17
Перестань пить, мокша и научись читать написанное судом. Украина вздрючила рашку на 2 млрд. дол. и доказала что цена на газ завышена в разы. Украина наказала рашку в очередной раз, И ГАЗ МЫ БУДЕМ ПОКУПАТЬ ТОЛЬКО ПО СПРАВЕДЛИВОЙ ЦЕНЕ, ПОТОМУ БОТОКСНЫЙ ПРЕзЕРВАТИВ И С УМА СХОДИТ.
Петро до 1 Показати IP 3 Березня 2018 11:05
Дурню, якби читати навчився сам, то зрозумів би. Що газ в газПРЁМу закупався при декларування "енергонезалежності", а тобі впарювався через в"Роттердам+" - по "правильній ціні", звідти і "волі і солі" від Попрошенка, бо ГазПрём"немає права на розірвання контракту"! Йулі "злочинний контракт" став ВНЄЗАПНО "нєзамєнімим"? Чи не там прописано вирішення питань в Стокольському арбітражу, чи цей пункт був внесений Попрошенко, фірташем і кОбєлєвим? Може кабмін Вінницького базарного вундеркінда має альтернативу нового договору "только по справедливий цєнє"?
1 до Петро Показати IP 3 Березня 2018 12:03
Ну в тебе вже істерика і понос почався, - піди проспись чи що. Ти хоть саме розумієш, що пишеш ? Бо таке враження, що тебе з палати на прогулянку вивели, а ти до компа дорвався...
Йошта до Петро Показати IP 3 Березня 2018 12:07
ййууля, то ти тут так розкудахталась ? давай починай про зубожиння і генацит ...
Петро Показати IP 2 Березня 2018 18:32
Які претензії до Росії. Ми ж самодостатні.
Ванюшька до Петро Показати IP 2 Березня 2018 20:07
А дейстдействительно, мышибратья...
ввв Показати IP 2 Березня 2018 18:33
Довий@бувались.Мало того , що в Кобелєва зарплата біля 2 мільйонів в місяць - нонсенс , враховуючи непомірне збільшення цін на нагаз.То ще своїм псевдо патріотизмом "загнали" Україну в одне місце.Безсоромні брехуни, виродки та кровопивці свого народу. Нічого, дасть Бог ,новостворений Антикурупційний суд України пожиттєво відправить цих ідіотів по тюрмах.Там , і тільки там, їм місце.
Ііі до ввв Показати IP 2 Березня 2018 20:12
Ти дурко повний! паРаша біситься бо на суді відсмок*ала. Це агрнія скрєпанутих, без продожів газу будуть ягель їсти. Так що за тиждень самі газ захочуть продавати.
таксист Показати IP 2 Березня 2018 18:47
балаболили про подорожчання один ні ні другий мвф требує третій празнував годовщину як газ в пуйла не купуємо вивод газ полюбому здорожчає їм бабло а нам як завше буй
Й до таксист Показати IP 2 Березня 2018 20:08
Переведи на любу зрозумілу мову.
влад Показати IP 2 Березня 2018 19:10
зарплата коболева 19млн. гривень+19млн.премії. І який результат?Тупі створіння
ще не зовсім свідоми Показати IP 2 Березня 2018 19:40
Ні куба газу від агресора, який ЧОТИРИ роки вбиває наших хлопців!
Ванюшька до ще не зовсім свідоми Показати IP 2 Березня 2018 20:22
Рашка копає собі газову могилку, а ботоксний в пекло все стадо затягне. ХА ХА ХА, ВЖЕ Й СУДИ ПРОГРАВАТИ ПОЧАЛИ, А ПОЗОВІВ УКРАЇНИ ОЙ ЯК БАГАТО!!!
Без паніки Показати IP 2 Березня 2018 20:30
Страна. юа - це відвертий кремлівський сайт. Теж мені знайшли джерело, на яке посилатися
123 до Без паніки Показати IP 2 Березня 2018 20:45
ЦЕ АГОНІЯ ПАРАШИ ! ВІД БЕЗСИЛЛЯ БІСЯТЬСЯ ЛІШНЄХРОМОСОМНІ.
Петро до Без паніки Показати IP 3 Березня 2018 11:11
На "5аналі" ("самих чесних новин") тобі те саме скажуть. Це "перемога", одна з "144 великих рехформ"!
123 до Петро Показати IP 3 Березня 2018 12:05
В сортах *авна не розбираюсь, що страна юа, що 5 канал ... АЛЕ ТЕ ЩО РАШКУ НАГНУЛИ ПО ПОВНІЙ, ТО ЦЕ ТАК І Є. І ПЕРЕМОГА, І НЕ ЯКА НЕБУДЬ. Саме тому ти і тобі подібні створіння жовчю бризгають. Рашку і газпром нагнули в суді, - НАГНУЛИ!!!
Анонім до 123 Показати IP 3 Березня 2018 19:55
Так "нагнули", що самім прикрутили газ? Може це "комусь" потрібно зменшити апетити і відмінити "вРотердам++"? Це тільки підтверджували що ПОПа з Гройсманьонком закупали газ в паРаші по 185$, а впарювався через субсидії? Може просто рано похєрили реверсні поставки зі Словенії (по280$) в зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражі "злочинного договору"? Хотіли бабла ще зрубити, а вийшло що знову "обісрався"?
ВВ Показати IP 3 Березня 2018 09:49
А чому б не перейти на якісь сонячні чи вітрові електростанції, які б забезпечували електроопалення міста. І нах#й тоді всіх! Технологія далеко вже зайшла в таких напрямках. Тільки напевно невигідно це нашим уродам, яких пора перемочити давно і поставити керувати "слугу народа")
BoBaH Показати IP 3 Березня 2018 13:43
топіть кізяками, ви ж в росії газ не купуєте.
!"№ до BoBaH Показати IP 3 Березня 2018 20:28
Раша сама себе виставила ідіотами, при чому в черговий раз Європа побачила що всі газові проблеми саме через РАШКУ, саме в ній корінь зла. Вата сама себе обламала, ой ідіоти, ой придурки !
Крики, що Показати IP 4 Березня 2018 16:12
Україна злізла з газової голки Москви виявились простими криками. По-друге, в нас є вугілля, є ріки, є вітер. Є сонячна енергія.Боже мій, ми вже в 21 столітті!!! Відірвіться вже від тої парашки, на ній світ клином не зійшовся!!!!
я Показати IP 4 Березня 2018 18:50
собаки гавкають, а караван іде!
Лана Показати IP 5 Березня 2018 10:01
Брехня на брехні і брехнею поганяє. Говорили, що не купуємо газ у рашки. Обманули. Який може бути реверс? З однієї труби, вони так говорять, газ іде у Європу і з цієї ж труби іде назад. Обман, бо по законах фізики, так не повинно бути. В Україні є свій газ, багато людей перейшли на тверде паливо, на електричне (мають електричні колектори).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus