USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

«Ти тренуєшся цілий рік, щоб прожити 40 секунд ейфорії», – чемпіон світу з легкої атлетики з Волині Ярослав Окапінський

20 Березня 2024 15:38
«Дуже часто люди падають. Тобто суперник впав – тобі треба через нього в прямому сенсі перестрибнути й добігти до фінішу», – розповіли про залаштунки паралімпійского спорту і підготовку до Паралімпіади волинський легкоатлет та його тренер у третьому тематичному випуску Волинської ОДА.

Ярослав Окапінський – чемпіон світу з легкої атлетики серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату на дистанції 400 метрів.

У дитинстві спробував свої сили у грі на скрипці, але більше грав на терпці тата, директора музичної школи. Жвавий і рухливий хлопець марив футболом.

«Це була дитяча мрія», – згадує Ярослав.

Читат ще: «Я дуже хочу і мрію виступати за Україну надалі!»: уперше в історії області волинянка взяла участь у зимових Дефлімпійських іграх

У десятирічному віці взяв участь у Всеукраїнській спартакіаді «Повір у себе» серед дітей з інвалідністю, де виступав у змаганнях з футболу. Однак подальший відбір у юнацьку національну збірну з футболу спортсменів з наслідками ДЦП не пройшов.

«Там були більш зрілі та досвідчені спортсмени, тому у футболі Ярослав на той час був молодий і неконкурентний. Зараз він показав би себе, але наразі вже досягнув значних висот у легкій атлетиці», – пояснює тренер чемпіона Андрій Рожок.
Він – директор Волинської обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю, а також заслужений тренер України з легкої атлетики серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату.

«Одна з головних рис Ярослава – він наполегливий. Є діти-«вогники», вони швидко запалились і швидко згасли. Ярослав приходив на заняття, я справді бачив у ньому схильність, і ми продовжували працювати. Він здатний витримувати навантаження, спокійно долав кроси по вісім кілометрів», – розповідає тренер.

У 2016 році спортсмен поїхав на свій перший чемпіонат у Запоріжжі. До участі в змаганнях поставився досить скептично. Мовляв, нехай, як мінімум, відвідаю нове місто України, сміється чемпіон. Але події розгорталися швидко й навіть дещо несподівано – вийшло так, що саме там Ярослав уперше спробував себе на 400-метровій дистанції.

Читати ще: Лучанин готується до чемпіонату світу з кульової стрільби для людей з порушенням слуху

«Я тримався за найсильнішим хлопцем та обійшов його на фініші. Але мене схопила судома і я впав. Пам’ятаю своє розчарування, але тоді ж зрозумів, що це моя дистанція і я маю що на ній показати», – пригадує Ярослав.

Так від старту до старту тривали тренування та спортивні випробування. Був період, коли спортсмен задумався про завершення кар’єри. Але у 2017 році Ярослав Окапінський потрапив на замітку головному тренеру Паралімпійської і Дефлімпійської збірної команди України з легкої атлетики Андрію Фатєєву: «Старайтесь, хлопці, я звернув на вас увагу».

Читати ще: Волинянка – чемпіонка світу з парабіатлону

З’явилася мотивація рухатись далі. Ярослав почав збільшувати власні рекорди, виходив змагатися на дистанції разом із здоровими спортсменами. Здобув звання майстра спорту України. І за рік стало зрозуміло, що добряче набрав досвіду та вмінь, скоротив на 9 секунд свій біговий час у змаганнях.
На чемпіонаті світу в Парижі Ярослав лідирував разом із суперниками з Польщі та Бразилії.

«Я не вірив у те, що зможу пробігти. На фінішну пряму ми виходили поруч і мені промайнула думка: «Знову зливаю». Це мене наче підштовхнуло і я фінішував, – розповідає Ярослав. – Потім навіть був не дуже задоволений собою, бо очікував кращий результат. Але ці емоції чемпіона світу – не передати жодними словами, ці секунд сорок ейфорії! По суті, ти тренуєшся цілий рік, щоб прожити ці сорок секунд несамовитого щастя».

Читати ще: Волинянин став мультимедалістом на міжнародному турнірі з легкої атлетики в ОАЕ

Сьогодні спортсмен готується до здобуття олімпійської ліцензії, яка надасть йому перепустку до цьогорічної Паралімпіади. Тренування п’ять днів поспіль, два дні вихідних на відновлення. Ярослав любить дозвілля із друзями, музику, яка надихає, та трошки чорного гумору серед своїх.

Молодим спортсменам чемпіон світу радить поставити мету і рухатися від невеликого до вагомого планомірно.

«Коли ти виконаєш ціль, став перед собою наступну. Ціль і бажання – дві складові, які колись-таки призведуть до гарного результату!» – рекомендує чемпіон світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus