USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

У головному соборі Луцька відроджують традиційний волинський іконопис

9 Січня 2023 09:49
У Свято-Троїцькому кафедральному храмі Луцька тривають реставраційні роботи.

Про це розпровів Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у програмі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Як нагадав владика, у 1990-х тут пробували щось малювати, але поспіхом і непрофесійно, тому все те письмо почало відпадати. Коли постало питання наново розмалювати храм, вирішили віднайти належні зразки волинського іконопису, що зайняло багато часу.

«Матеріали вимагали перепровірки, наскільки міцно вони будуть триматися. Бо іконопис – це дуже дорога річ. І коли ми все це випробували, зробили аналізи, українські та німецькі фахівці отримали експертне заключення щодо використання відповідних мінералів у штукатурці, яку наносять. Після того знайшли технології, якими користуються для реконструкції собору. На сьогодні ті зразки, що є, максимально наближені до характерних для Волині рис церковного іконопису», – пояснив очільник Волинської єпархії ПЦУ.

Він також розповів, що загальноприйнято на Волині було розписувати верхню частину храму – «небеса», стіни ж були голі, з навісними образами в рушниках.

Особливість розпису Троїцького собору в тому, що тут залишили простір для історії церкви, історії Волинської єпархії, зазначив архієрей.

У соборі вже розписали вівтар і дві бокові частини, а за різдвяні свята планувалося зняти частину риштування.

Нагадаємо, царські врата «Древо Єсея», що в Музеї волинської ікони, відреставрують у Києві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus