USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У громаді біля Луцька впорядкували пам’ятний знак жертвам Другої світової війни

13 Травня 2022 18:18
У селі Струмівка Підгайцівської громади коштом місцевих мешканців та громади впорядкували пам’ятний знак жертвам Другої світової війни.

Про це інформує пресслужба Підгайцівської сільської ради

Майже 80 років тому на хуторі Малі Підгайці, що поруч зі Струмівкою, німецькі солдати спалили живцем понад два десятки місцевих мешканців. Такою була їхня розплата за підірваний танк із трьома окупантами. За одне життя німецького солдата вони хотіли 10 життів місцевих. Тих, хто не встиг сховатись в схроні або втекти у ліс за село, зігнали в одну клуню і запалили. Палало все село.

Про це заступнику Підгайцівського сільського голови Леоніду Гроголю розповіли родичі дружини, очевидці тих подій.

Аби зберегти пам’ять про односельців, за кілька років після завершення війни родичі замордованих і спалених гітлерівськими катами ( загинула 21 людина, з них – 9 дітей) встановили пам’ятний хрест.
Торік громадська активістка Олена Колюбаєва озвучила на конкурсі проєктів «Бюджет участі 2021» ідею щодо впорядкування цієї історичної пам’ятки. Конкурсна комісія підтримала і зараз навколо хреста – доріжки із бруківки та вказівник із основними відомостями, які вдалося зібрати та систематизувати за свідченнями очевидців Олені та її помічнику – вчителю історії Підгайцівського ліцею Василю Михайловичу Маркову.

Днями комунальники встановили три вказівники, які допоможуть знайти історичну пам’ятку туристам. Один вказівник вказує на поворот з центральної траси у напрямку «Підгайці – Крупа» на ґрунтову дорогу навпроти вулиці Східна у Підгайцях. Інший встановлений поблизу паркової зони у селі Струмівка.
Олена Колюбаєва розповіла, що в процесі реалізації проєкту вони опитали очевидців трагедії, провели дослідження архівних документів, зустрілися з істориками та врахували думки людей, які тією чи іншою мірою досліджували події 1943 року.

У межах пам’ятного знаку, який багато років перебував у занедбаному стані, здійснили благоустрій, встановили інформаційний стенд на якому розмістили детальну інформацію про трагедію та її жертв.

Вартість проєкту за програмою «Бюджет участі-2021» становить 57150 грн, з них – 51435 грн кошти місцевого бюджету та ініціативної групи – 5715 грн.

В подальшому ця пам’ятка може стати частиною велосипедного маршруту чи екологічної стежки, яким будуть користуватись і місцеві мешканці, і жителі інших населених пунктів та туристи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus