USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцькому замку джазували попри негоду

26 Серпня 2018 09:28
Дощ та затримки з початком виступів не змогли зіпсувати враження глядачів під час яскравого міжнародного джаз-фестивалю у стінах Луцького замку.

Виступи у рамках першого дня фестивалю «Art Jazz» відбулися 25 серпня у Луцькому замку.

Організовують фестиваль Луцький джазовий клуб та ГО «Принцип». Серед партнерів фестивалю – Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку та Луцька міська рада.

Початок фестивалю довелося затримати на понад годину через проблеми з прибуттям гуртів. Розпочинали фестиваль з хвилини пам’яті за загиблим 23 серпня на сході бійцем-лучанином Георгієм Оліховським.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що вже водинадцяте у Луцьку на території замку відбувається цей міжнародний джазовий фестиваль, фестиваль загадкової музики, яку потрібно не просто слухати, а й чути, співпереживати, оцінювати, відчувати, адже це музика розумних людей.


Консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Тереза Хрущ зазначила, що генконсульство у черговий раз підтримує міжнародні музичні зустрічі у Луцькому замку. Як жоден інший вид мистецтва, музика вільно перетинає кордони і долає всі перешкоди. Тому вона хотіла б, щоб музичні зустрічі допомогли взаємному зближенню між державами. Консул побажала лучанам чарівного вечора з чарівними джазовими мелодіями.


Президент Луцького джазового клубу Олег Баковський розповів, що фестиваль вирішили відкрити, зігравши з колегами дві сумні композиції Артуро Сандовала та Елли Фіцджеральд.


Організатор фестивалю, керівник ГО «Принцип» Віктор Грисюк подякував глядачам, які, не побоявшись прогнозів погоди, прийшли на фестиваль, адже гасло фестивалю «Поважай себе – слухай джаз». Джаз, з його слів – музика вільних людей, а джаз-фестиваль – це можливість слухати якісну музику.


Під час фестивалю у замку розташовувалася арт-зона, де усі охочі могли яскраво розфарбувати музичні розмальовки художниці Марічки Островської. Також можна було придбати футболки з цими ексклюзивними розмальовками.


Першим з гостей фестивалю виступив гурт «Atmawinds». Atmawinds - це синтез джазу, фольклору, європейської та індійської класичної музики. Народжений в рамках музичного перформансу «Темброві антифони» на фестивалі «Gogolfest 2016», ансамбль сформувався як jazz-combo і в такому складі продовжує свою концертну діяльність.

Музиканти не асоціюють себе з будь-яким стилем, жанром, канонами і стереотипами, для них важливі емоції та стан. Творче кредо ансамблю - сплетіння, взаємопроникнення, діалог різних стилів, культур, що створює потік витонченої музики, натхненної силою чистого духу.


Пробудження Духу має енергію вітру. В цьому вітрі відчувається ритм , мелодія, звук, світло, почуття…Музика Atmawinds – саме втілення мрії гармонійно поєднати людську особистість з вселенським Атманом.

Для луцької публіки музиканти виконували авторські композиції з використанням індійських мотивів, українську щедрівку у власній адаптації тощо. Дощ, що почав падати посеред виступу гурту, не розігнав публіку з фестивалю – насолоджуватися неординарною музикою продовжували під парасольками чи сховавшись від зливи під навісами.
Ведуча Наталка Войтович нагадала, що під час попередніх фестивалів бачили ще не такі дощі, негоду та вітри, тому дощ випав для того, аби лучанам легше дихалося.

Продовженням фестивалю стала музика, що асоціюється з дощем, справжній український блюз. Наступним виступив «Kyiv All Stars Blues Band» - проект трьох поколінь музикантів, що виконують класичний блюз. В програмі колективу - весь спектр жанру, від Дельти Місісcіпі та чиказького блюзу до сучасного блюзу, фанку, бугі та джазових стандартів.

Гітарист Олександр Кузнєцов почав свою кар’єру більше 50 років тому, був одним із засновників легендарного столичного колективу «Второє Диханіє», а його унікальна манера гри слайдом не раз дивувала та надихала не лише українських любителів блюзу, а й іноземних майстрів жанру.

Макс Таврічеський (вокал, гітара, губні гармоніки), окрім постійних турів Україною в якості людини-оркестру з унікальним репертуаром в більше, ніж 400 композицій, є організатором українських турів іноземних виконавців блюзу, столичних блюзових фестивалів та джемів.


Барабанщик Денис Сидоренко довгий час грав музику за кордоном, виграв два престижні конкурси, а в даний момент є постійним учасником гурту «Дождь», однієї із найстарших блюзових команд України.

Бас-гітарист гурту Кіріл Мачінскій - відомий як студійний музикант, аранжувальник української indie сцени та професіонал самих широких музичних поглядів.

Під блюз у виконанні несамовитого харизматичного музиканта Макса Таврічеського дехто зі слухачів влаштував шалені танці перед сценою.

Завершували перший фестивальний день колективи The Cancel X Band (Україна) та «SHUMA» (Білорусь).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus