USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку буде і нова школа, і реабілітаційний центр для атовців, – Ігор Поліщук

15 Серпня 2018 14:40
Завершення будівництва 27 школи в Луцьку під загрозою – Волинській ОДА не вистачало грошей замовнику робіт, тому міська рада вдалася до технічного рішення й тимчасово перекинула кошти з будівництва реабілітаційного центру. Таке рішення спровокувало певну соціальну напругу через непоінформованість учасників АТО та провокацію окремих депутатів. З цього приводу радник Луцького міського голови Ігор Поліщук в ефірі телеканалу «Аверс» запевнив, що в Луцьку бути як реабілітаційному центру, так і новій школі.

АБО КОШТИ, АБО ЗРИВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

Зі слів Ігоря Поліщука, школа мала будуватися за кошти держбюджету й за підтримки нардепа Ігоря Лапіна. Втім, цього не сталося й виникла загроза не відкрити заклад до 1 вересня. Довелося вживати заходи.

«До нас звернулася ОДА, яка є замовником будівництва школи й повідомила, що їм не вистачає коштів на завершення будівельних робіт та на закупівлю обладнання, аби вже 1 вересня там могли навчатися діти. Розуміючи, що школа має працювати вже цього року, ми почали шукати джерела фінансування. Цей район щільно забудований, є багато молодих сімей і якщо школу не відкрити, то для 500 дітей довелося б екстрено шукати нові місця, свої робочі місця втратили б чимало працівників освіти. А простій школи потягнув би за собою чимало витрати на опалення, охорону об’єкту.

Зауважу, що школа будується з 2011 року, а реабілітаційний центр мали намір зводити ще в 2014 році. Тоді була розмова покійного міського голови Миколи Романюка із нардепом Ігорем Лапіним, який пообіцяв, що за кошти соцеконому, які передбачені для використання кожного нардепа, він побудує реабілітаційний центр. Однак ні в 2014, 2015, 2016 чи 17 роках коштів так і не надійшло. Більше того, коли закладалося будівництво 27 школи, вона мала будуватися з Державного фонду регіонального розвитку. Натомість звідти надійшли копійки й вона, фактично, будувалася своїми силами: торік з міського бюджету виділили 10 млн, цього 10 млн, вдруге - 7,2 млн і 1,5 млн на побудову під’їзних шляхів та вкладання бруківки», - розповів Ігор Поліщук.


ТЕХНІЧНЕ РІШЕННЯ ВИКЛИКАЛО ШКВАЛ КРИТИКИ

«Зваживши на те, що вільних коштів не було, ми звернули увагу на ресурс, який був передбачений два місяці тому на будівництво центру реабілітації для учасників АТО. Ті кошти нині не використовуються, адже проектно-кошторисна документація зараз лише на стадії експертизи, крайній термін якої - кінець жовтня. Фактично до початку оголошення тендеру й виконання робіт ці кошти просто лежали б на рахунку.

Ми запропонували варіант, аби тимчасово перекинути ці 5 млн на будівництво школи й 2,2 млн зняти з капітального ремонту доріг. Кошти направили на ОДА. Натомість отримали гарантії від голови облради Ігоря Палиці та голови ОДА Олександра Савченка, що кошти повернуться. Також влітку до нас приїжджали представники бюджетного комітету Верховної Ради, який ухвалив рішення виділити 12,6 млн на 27 школу із фонду соціально-економічного розвитку. Втім, через бюрократичну процедуру фінансування затягнулося. Тепер обіцяють його надати лише в жовтні.

Однак таке необхідне на часі рішення щодо коштів для добудови школи викликало невдоволення учасників АТО. Окремі були дезінформовані, адже не знали, що це тимчасове перекидання коштів і створили відповідний настрій. Втім, це технічне рішення. Адже ми хочемо вчасно відкрити школу й добудувати реабілітаційний центр. Також Ігор Палиця запропонував АТОвцям створити зі своїх представників робочу групу, яка буде контролювати хід будівництва реабілітаційного центру, щоб усе було прозоро. Ми тільки раді такій співпраці. Втім, наразі пропозицій не надійшло. Нагадаю й те, що зараз завершується будівництво реабілітаційного центру на базі боголюбської лікарні, де буде потужна матеріально-технічна база та ведуться роботи щодо створення реабілітаційного центру на базі госпіталю для інвалідів війни», - пояснює гість телестудії.

САБОТАЖ ЩОДО ВІДКРИТТЯ 27 ШКОЛИ

«Коли на сесійне засідання ми винесли це непросте рішення, я був здивований, що не було депутатів від блоку Петра Порошенка, від фракцій «Свобода» та «Народного контролю». Єдиний хто прийшов – Микола Собуцький від «Самопомочі» із деструктивними пропозиціями. Він є таким собі професійним провокатором, який постійно вносить деструктивні пропозиції, щоб розсварити між собою депутатів та активістів. Цього разу він і вніс пропозицію зняти кошти з ремонту перехрестя вулиці на Дубнівській, яке у жахливому стані, та з придбання тролейбусів. Він прийшов, попіарився і за його пропозицію проголосував аж один депутат – він сам.

Його заяви були виключно популіські, адже зняти кошти з дороги не можна, бо відбувся тендер і договір з підрядником заключено. Щодо тролейбусів, то ми знаємо про неналежний стан автопарку, коли на ходу колеса відвалюються, тому треба замінювати машини на новіші.

Щодо депутатів, які не прийшли, вважаю, що це саботаж будівництва школи, адже, якби люди мали іншу позицію, мали змогу прийти і сказати про це. Тому, реально, своїми діями ці депутати виступили проти добудови школи, хоча торік вони говорили про інше. Мабуть забоялися спілкування з учасниками АТО та напруги, яка була на сесії. Втім, робота депутата це не лише зустрічі з виборцями, а й вирішення гострих проблем та прийняття непростих рішень», - наголосив Ігор Поліщук.

НОВА ШКОЛА СТЕНЕ ОКРАСОЮ МІСТА

Насамкінець, Ігор Поліщук додав, що новий освітній заклад стане найсучаснішою школою, а реабілітаційний центр – це стратегічний об’єкт, який обов’язково потрібно добудувати.

«У школу вже завозяться та монтуються меблі. Вона дуже гарна, підрядник постарався, є інноваційний підхід до підбору малюнків на коридорах, до надписів. У школі є повноцінний басейн на 4 доріжки, який готовий до функціонування, є 2 міні-футбольні поля зі штучним покриттям, є дитячі ігрові зали, актова зала, простора їдальня. Вона обладнана за всіма сучасними вимогами, які ставить Міністерство освіти й це перша школа, яка побудована в Луцьку за часів незалежності. Школа пристосована й до маломобільних груп населення. Також біля закладу запроектований спортзал, який зводитимуть вже наступного року, якщо Державний фонд регіонального розвитку підтримає цей проект і буде фінансування як на об'єкт соціально-економічного розвитку. Школа є окрасою нашого міста. А реабілітаційний центр, до будівництва якого приступимо після експертизи проектно-кошторисної документації, стане один із важливих соціальних об'єктів, що допомагатиме наших героям справлятися з труднощами, яких вони зазнали після війни», - наголосив радник міського голови.

До слова, сьогодні, 15 серпня, депутати облради рекомендували ухвалити дофінансування будівництва 27 школи завдяки цільовій субвенції з бюджету Луцької міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
777 Показати IP 15 Серпня 2018 15:04
И два ковша борща... Тоже вам будет... Каждому.
Ау Показати IP 15 Серпня 2018 15:24
Чудово, що у відкриється НОВА 27 школа!!! І нехай, що без великого спортзалу. З часом і він буде. Хватись СТОГНАТИ, усюди і усіх обс* рати. Не важно звідки гроші чи від кого...
скептик до Ау Показати IP 15 Серпня 2018 20:35
не стогнати, а скігліті
Мудре Житіє Показати IP 15 Серпня 2018 15:35
Панство! Як добре, що у нас з вами є Поліщук!
? до Мудре Житіє Показати IP 15 Серпня 2018 15:46
Анатоль, перелогінся!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus